Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tarkovič priznal, že atmosféra nie je optimálna. Odvety povedie nový tréner

Slovenskú futbalovú reprezentáciu v utorňajšom medzištátnom prípravnom stretnutí vo Švédsku (začiatok o 20.45 SELČ v Solne na predmestí Štokholmu) povedie z pozície hlavného trénera Štefan Tarkovič. Touto úlohou ho poveril prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik po nečakanej nedeľňajšej abdikácii Jána Kozáka.

15.10.2018 10:06
Štefan Tarkovič Foto:
Štefan Tarkovič, doterajší asistent hlavného trénera, ktorý je dočasne poverený vedením A - mužstva slovenskej futbalovej reprezentácie, prichádza pred odletom do Švédska na bratislavské letisko.
debata (12)

„Vnímam to ako fakt. To, čo ste sa dozvedeli v oficiálnom stanovisku Slovenského futbalového zväzu, môžem len potvrdiť. Jano Kozák mi v nedeľu ráno oznámil, že pri reprezentácii skončí. Bavili sme sa o tom, ako ďalej. My dvaja sme sa dohodli, že budem viesť mužstvo proti Švédsku. Potom sa stretol s prezidentom SFZ, ktorý sa následne zišiel so mnou a poveril ma vedením mužstva proti Švédsku. Také sú fakty. Táto situácia je pre mňa nová, ale musím ju akceptovať a ideme do toho,“ povedal dlhoročný Kozákov asistent pri národnom tíme Štefan Tarkovič zástupcom médií pred odletom do Švédska.

Štyridsaťpäťročný rodák z Prešova priznal, že ani on ako najbližší spolupracovník Jána Kozáka takýto vývoj situácie nečakal. „Samozrejme, prekvapilo ma to, s Janom sme spolupracovali päť a pol roka. Myslím si, že to bolo dobré. Verím, že budeme naďalej dobrí spolupracovníci a kolegovia. Tá správa ma zaskočila, ale keď sa raz Jano pre niečo rozhodne, je to pevné a málokomu sa podarí zmeniť niečo také,“ doplnil Tarkovič, ktorý sa nechcel baviť o príčinách, ktoré Kozáka viedli k rezignácii.

„Nebudem vysvetľovať dôvody, je to otázka na Jana Kozáka a možno vedenie SFZ. Ja som bol poverený vedením mužstva v zápase a urobím maximum, aby sme nastavili tím v pre mňa veľmi dôležitom zápase na top úrovni a aby mal parametre, ktoré chceme, aby mal,“ podotkol Tarkovič.

Slováci nebodovali ani v jednom z doterajších dvoch stretnutí 1. skupiny B-divízie európskej Ligy národov 2018/2019. V septembrovom vstupe do novovzniknutej súťaže neudržali na Ukrajine cennú remízu a vo Ľvove prehrali 0:1. Naprázdno vyšli aj v sobotňajšom dueli v Trnave proti Česku. Hráči spod Tatier nevyužili hernú prevahu a podľahli 1:2.

„Samozrejme, atmosféra v mužstve nie je optimálna, to si treba priznať. Predpokladali sme, že zvládneme obidva zápasy v Lige národov, ktoré boli veľmi tesné. Neboli sme v nich horší, ale boli v nich úseky, ktoré nám nevyšli a naopak, boli také, v ktorých sme dominovali. B-divízia je veľmi vyrovnaná, každý môže vyhrať s každým, ale nám sa to proti Ukrajine a Česku nepodarilo,“ poznamenal niekdajší kouč Žiliny či Prešova.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

„Hráčom som povedal, že túto situáciu treba akceptovať a vyrovnať sa s ňou. Samozrejme, život prináša takéto veci, futbal zvlášť. Môžem povedať, že keď pre hráča je česť reprezentovať Slovensko, pre mňa ako trénera je viesť tento výber na jednej strane česť, na druhej strane zodpovednosť. Spoločne s realizačným tímom vyvinieme veľkú snahu, aby sme mužstvo pripravili na predvedenie adekvátneho výkonu,“ skonštatoval Štefan Tarkovič.

Slováci proti Švédom doteraz nastúpili v štyroch oficiálnych stretnutiach s bilanciou 0–2–2. Slovensko a Švédsko sa stretli aj minulý rok v januári v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Tím spod Tatier vtedy v neoficiálnom medzištátnom prípravnom stretnutí podľahol súperovi vysoko 0:6. Doteraz jediný gól slovenského tímu proti Švédom strelil Marián Zeman, bolo to 10. mája 1996 pri prehre 1:2 v Helsingborgu.

Kováčik: Neviem o žiadnom spore

Nečakaná rezignácia Kozáka postavila Slovenský futbalový zväz (SFZ) pred úlohu operatívne riešiť vzniknutú situáciu. Pre krátkosť času nebolo možné zháňať nového trénera do utorkového prípravného súboja vo Švédsku, po jeho skončení sa však veci rýchlo pohnú a začne sa s hľadaním nového reprezentačného kouča. Pre prítomné slovenské médiá to v pondelok predpoludním potvrdil prezident SFZ Ján Kováčik pred odletom na medzištátny súboj do Štokholmu.

Zatiaľ čo aktuálne proti štvrťfinalistovi MS 2018 Švédsku povedie Slovensko doterajší Kozákov asistent Štefan Tarkovič, o mesiac bude zrejme všetko inak. Slováci zakončia vystúpenie v 1. skupine B-divízie Ligy národov doma proti Ukrajine (16.11.) a v Česku (19.11.) už pod vedením nového reprezentačného kormidelníka.

„Začneme sa situáciou zaoberať, keď sa vrátime zo Švédska a druhá časť výkonného výboru z kvalifikačného súboja do 21 rokov zo Severného Írska. Verím, že to bude veľmi rýchle. Chceme, aby v novembri viedol reprezentáciu v dvojzápase Ligy národov nový tréner,“ ozrejmil Ján Kováčik.

Šéf SFZ opäť zopakoval, že Kozák na osobnom stretnutí s ním nekonkretizoval dôvody svojho odstúpenia a Kováčik po nich momentálne ani nepátra. „Dôvody nepovedal, iba vravel, že chce skončiť k dnešnému dňu a necestovať už ani do Švédska. Že je to nemenné a definitívne a ja som to akceptoval. Keď sa pán tréner rozhodne, nie je veľký priestor na diskusiu. Zostal som zaskočený a prekvapený, ale zmeniť sa to už nedá,“ zopakoval nedeľňajšie stanovisko SFZ J. Kováčik.

Slovenskí futbaloví reprezentanti Róbert Mak... Foto: TASR, Michal Svítok
Róbert Mak, Matúš Bero Slovenskí futbaloví reprezentanti Róbert Mak (vľavo) a Matúš Bero prichádzajú na letisko M. R. Štefánika pred odletom Švédska.

Na otázku slovenských médií, či mohla byť za nečakaným koncom skúseného trénera nezdravá atmosféra na zatiaľ poslednom reprezentačnom zraze, Kováčik nesúhlasne pokrútil hlavou. „Neviem o žiadnom spore vo vnútri tímu. Atmosféra na zraze? Nič mimoriadne sa tam nedialo. S hráčmi som o tom ešte ani nehovoril,“ pokračoval prvý muž SFZ. Zároveň priznal, že favorita na uvoľnený najsledovanejší športový post v krajine nemá.

Nechcel sa vyjadriť ani k prípadnej ponuke Pavlovi Hapalovi, s ktorým má SFZ dobré skúsenosti počas nedávneho obdobia, keď viedol tím SR do 21 rokov. „Máme výkonný výbor a ten rozhodne. Špekulácie prenechám na vás. Favorita nemám, musím nad tým rozmýšľať,“ reagoval Kováčik.

Prezident SFZ nie je spokojný so súčasnými výsledkami národného tímu (prehry v LN na Ukrajine 0:1 a doma s Českom 1:2), ale prácu Jána Kozáka vidí v širšom kontexte pozitívne.

Juraj Kucka a Vladimír Weiss prichádzajú na... Foto: TASR, Michal Svítok
Juraj Kucka, Vladimír Weiss Juraj Kucka a Vladimír Weiss prichádzajú na bratislavské letisko M. R. Štefánika pred odletom do Švédska.

Šesťdesiatšty­riročný Kozák počas vyše piatich rokoch pri reprezentačnom kormidle zanechal za sebou v globále veľmi dobré výsledky. Dosiahol vysoko pozitívnu bilanciu 29 víťazstiev, 10 remíz a 15 prehier so skóre 80:48. V počte víťazstiev (29) je suverénne najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v ére novodobej samostatnosti. Jozef Jankech má 18 víťazstiev, Vladimír Weiss st. 16.

„Nemôžeme hodnotiť prácu trénera podľa posledných troch zápasov. Samozrejme, so súčasnými výsledkami nie sme spokojní. Na druhej strane, najviac víťazstiev Slovensko dosiahlo pod trénerom Kozákom a jeho kvality spochybňovať nemôžeme. Patrí mu veľká vďaka za to, čo urobil pre slovenský futbal,“ dodal Ján Kováčik pred odletom do Švédska.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti