Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tvrdý, ostrý, spoľahlivý. Škrtela uznávali aj v Anglicku

Tvrdý ako žula. Ostrý ako britva. Spoľahlivý ako trezor. To sú vlastnosti, ktoré vždy zdobili futbalistu Martina Škrtela.

14.10.2018 22:26
Martin Škrtel, Fernando Torres Foto: ,
Začiatky v reprezentácii. Takto bránil Martin Škrtel v kvalifikácii MS 2006 hviezdneho Španiela Fernanda Torresa.
debata (8)

Má za sebou skvelú päťnásťročnú profesionálnu kariéru, osem rokov pôsobil v slávnom Liverpoole a uplynulú sobotu nastúpil v derby s Českom na 100. zápas v reprezentač­nom drese.

Po Česku prevládalo sklamanie

Tam, kde iný nestrčí ani nohu, on sa nebojí nastaviť hlavu. Zlomená kosť, tržné rany, otras mozgu, rozbitý nos. To všetko si už odtrpel na futbalovej ceste.

Bola dlhá a úspešná, práve tieto vlastnosti a odvaha spravili z neho úspešného stopéra, ktorého obdivovali mnohé sezóny aj v Premier League. Najmä Angličania podobné typy nepoddajných a húževnatých obrancov milujú a v ročníku 2011/2012 ho vyhlásili v Liverpoole za hráča sezóny.

V národnom tíme prežil viac ako štrnásť rokov, ktoré potreboval na prekonanie stozápasovej hranice.

„Som hrdý na to, že som odohral toľko stretnutí v reprezentácii. Stý zápas je pekná méta a určite si tento moment najmä v budúcnosti ešte viac uvedomím. Teraz však prevláda smútok, pocit sklamania. Chceli sme nad Českom vyhrať, to sa nám nepodarilo,“ vravel momentálne hráč Fenerbahce po zápase, ktorým jeho pozoruhodná kariéra ešte nekončí.

Martin Škrtel odohral v reprezentačnom drese... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Martin Škrtel Martin Škrtel odohral v reprezentačnom drese jubilejný stý zápas.

Premiéru zažil v Japonsku

Prvú šancu mu dal tréner Dušan Galis, keď mal 19 rokov. Nastúpil 9. júla 2004 na turnaji v Japonsku proti domácim reprezentantom. Mužstvo síce podľahlo 1:3, ale jeho výkon bol sľubný a bolo jasné, že s dôrazným stopérom bude potrebné aj v budúcnosti rátať.

Ešte v tom istom roku mu raketový vstup do kariéry otvoril dvere aj do Ruska – stal sa hráčom Zenitu Petrohrad, kde strávil štyri významné roky, v ktorých futbalovo rýchlo napredoval. V januári 2008 za bezmála 8 miliónov libier prestúpil do Liverpoolu a handlovský rodák, ktorý vyrastal v Ráztočne, strávil na Anfield Road väčšinu doterajšej kariéry.

Martin Škrtel v drese Liverpoolu s brankárom... Foto: SITA/AP, Phil Noble
Martin Škrtel, David De Gea Martin Škrtel v drese Liverpoolu s brankárom Manchestru United Davidom De Geom.

Čoskoro po debute v národnom tíme v ďalekej Ázii si zahral v najcennejšom drese prvý raz aj na domácej pôde. Galis mu dal dôveru 3. septembra 2005 v základnej zostave v príprave proti Nemecku na Tehelnom poli. Slováci vďaka dvom Karhanovým gólom vyhrali 2:0.

Stopérom sa stal až ako dorastenec

Definitívne si vybojoval pevné miesto v slovenskom tíme a v budúcnosti v ňom chýbal už len sporadicky. Pomohol mu akiste aj fakt, že práve od súboja s Nemcami chytil reprezentačný výber jednu zo svojich najlepších sérií. Z najbližších desiatich stretnutí prehral len v jednom – v kvalifikácii v Španielsku.

V reprezentácii potom utvoril výnimočnú dvojičku s Jánom Ďuricom. „To je svetový unikát. Nastupovali sme spolu desať či dvanásť rokov, odohrali sme vedľa seba veľa zápasov,“ približuje stopér, ktorý v decembri oslávi 34. narodeniny.

Ján Ďurica (vľavo) a Martin Škrtel počas súboja... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Ďurica, Martin Škrtel Ján Ďurica (vľavo) a Martin Škrtel počas súboja so Škótskom.

Nezaprie, že ako chlapca ho lákalo najmä strieľanie gólov, začínal ako útočník. Až vo výbere do 17 rokov ho tréner Anton Valovič postavil do obrany a odvtedy sa z neho stal ťažko prekonateľný pilier.

Aj neskôr často chodil na výlety do súperovej šestnástky. Tešil sa aj z mnohých gólov. V reprezentácii si ich pripísal šesť. Dôležitý bol najmä presný zásah do siete Severného Írska v kvalifikácii MS 2010. Slováci v ňom vyhrali 2:1.

Najradšej spomína na Taliansko

Ťažko sa mu vyberajú zo sto zápasov za vyše štrnásť rokov tie, na ktoré má najkrajšie spomienky. Bolo ich veľa. Napokon spomenie víťazný súboj s obhajcami titulu z Talianska na MS 2010 v Johannes­burgu.

„Víťazné zápasy ale aj tie, v ktorých som strelil gól, mi zostávajú dlhšie v mysli,“ priznal v rozhovore na stránke SFZ.

Po otázke, na ktoré stretnutie by najradšej zabudol, nemusí dlho listovať v pamäti. Hralo sa pred dvoma rokmi a išlo o postup na MS 2018 v Rusku.

„Určite by som najradšej vymazal z pamäti domáci súboj s Anglickom, ktorý sme prehrali 0:1 v Trnave a mňa rozhodca vylúčil,“ doplnil v tom istom rozhovore futbalista, ktorý sa v ankete Pravdy a SFZ stal najlepším slovenským hráčom roka štyri razy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #slovenskí futbalisti