Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi udreli v čase slovenskej ofenzívy. A vyhrali derby

Väčší a starší brat je zasa o krok pred Slovákmi. Emotívne federálne derby v Lige národov lepšie zvládli českí futbalisti a na vypredanom trnavskom štadióne Antona Malatinského vyhrali 2:1 (0:0). Zverenci Jána Kozáka sú v 1. skupine B-divízie stále bez bodu a ich šance na postup prudko klesli.

13.10.2018 16:55 , aktualizované: 14.10.2018 14:08
Martin Dúbravka Foto: ,
Brankár Martin Dúbravka po tom, ako ho prekonal Patrik Schick.
debata (41)

Šilhavý: Viac som si nemohol želať

„Slováci majú silný tím, dobrých hráčov, skvelú generáciu, o to viac ma teší víťazstvo. Viac som si nemohol želať,“ tešil sa český tréner Jaroslav Šilhavý, pre ktorého bolo derby premiérou v reprezentácii a priznal, že pred ním bol dosť nervózny.

Prvý polčas bol obojstranne opatrný, ale hostia mali už v 9. minúte obrovskú šancu. Najprv brankár Dúbravka zneškodnil štipľavú Vydrovu strelu a vzápätí Souček zblízka prekopol bránku. V základnej zostave dal tréner Ján Kozák na pravej strane obrany šancu Pekaríkovi, ale už po prestávke ho stiahol.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

„Pekarík sa cítil fyzicky dobre, na tréningu vyzeral solídne aj herne. Ale aj u takého skúseného hráča je cítiť, ak dlhodobejšie nehráva, najmä v ťažkých zápasoch. Nechcel som, aby sa trápil, radšej som poslal na ihrisko Erika Saba,“ vysvetlil slovenský kouč.

Hamšík: 22. gól v národnom tíme

Zlomová bola 52. minúta. Sabo prihral Dudovi, ale ten nepotvrdil streleckú formu z bundesligy. Z protiútoku sa stredom obrany predral priebojný útočník Krmenčík a otvoril skóre.

„Dudova šanca prišla za stavu 0:0. Škoda, že sme nedali gól, priebeh zápasu by bol iný. Také šance, aké sme mali, musíme premieňať, keď chceme byť úspešní,“ hodnotil Kozák.

Narážal aj na najväčšiu možnosť. Mak vo výbornej pozícii nenamieril medzi žrde. Po prestávke sa objavil na ihrisku Weiss, ktorý trochu rozhýbal ofenzívu. Domáci na viac ako štvrťhodinu zatlačili súpera a dočkali sa vyrovnania. Vaclík neudržal v rukách Nemcovu hlavičku a Hamšík zblízka dorazil loptu do siete. Bol to jeho 22. gól v národnom tíme.

Škriniar: Predstavovali sme si to inak

Tréner Šilhavý po zápase tvrdil, že z jeho tímu cítil silu. A keď sa lámal zápas, mal šťastnú ruku.

Poslal na ihrisko mladého Schicka, ktorý sa po dvoch minútach presadil v súboji so Škriniarom a po Dočkalovom centri výbornou hlavičkou nedal Dúbravkovi šancu.

„Predstavovali sme si to inak, ale nevyšlo to. Pri prvom góle sa Krmenčík dostal za našu obranu, usiloval som sa zastaviť ho, ale hrozilo, že ho budem faulovať, dostal by som červenú kartu a bolo by to ešte ťažšie. Druhý gól sme inkasovali v čase, keď sme boli lepší, mali sme šance, ktoré sme nevyužili. To nás mrzí. Pred rozhodujúcim gólom som loptu zbadal na poslednú chvíľu, Schick na ňu nabiehal, bol o niečo rýchlejší,“ popisoval Škriniar.

Kozák: Veľa súbojov, menej krásy

Podľa Kozáka v prvom polčase chýbalo mužstvu viac sebavedomia a kolmosti pri otváraní útokov. „Ani jeden tím nechcel otvoriť hru, ťažko sa kombinovalo. Ale taký priebeh som očakával. Bolo aj veľa súbojov, menej krásy. Po prestávke sme mali dobrý úsek hry, boli sme lepším, dominantným mužstvom, ale dostali sme dva góly…“

Azda prvý raz odvtedy, čo sa posadil v lete 2015 na lavičku reprezentácie, kritizoval po zápase verejne svojich zverencov. Zlízli si to najmä mladší hráči.

„Stano Lobotka hral zle. Najmä v prvom polčase. Buďme objektívni a majme na každého rovnaký meter. Milan Škriniar nehral dobre. Už sa priveľa rozpráva o miliónoch. Máme dosť šikovných hráčov ako Škriniar, Lobotka, Duda, Mak, Weiss, musia zobrať na seba viac zodpovednosti. Treba ju ukázať na ihrisku…“

Slováci sľubujú boj do konca

Slovenský tím čakajú v novembri ešte dva zápasy – najskôr hostí Ukrajinu a potom nastúpi proti Česku v Prahe. Ich pozícia je zložitá, ale ak získajú plný počet bodov a budú mať aj trochu šťastia, stále môžu skupinu vyhrať.

Tréner Kozák však vie, že v jej trojčlennom zložení je po dvoch zaváhaniach šanca malá. „Liga národov je jedna z možností a oveľa ťažšia, ako sa kvalifikovať na šampionát. V skupine hráme málo zápasov. Neboli sme v nich slabší, ale výsledkovo sme to nezvládli a nie je čas a priestor na nápravu,“ domnieva sa.

Sľubuje však boj do konca, podľa neho je stále o čo hrať, pretože nie je jedno, či skončíme v skupine druhí alebo tretí. V rovnakom duchu sa vyjadril aj kapitán Martin Škrtel, ktorý si pripísal stý štart v reprezentač­nom drese.

„Naša šanca na postup je minimálna, ale pokiaľ bude žiť, budeme sa o ňu biť,“ zdôraznil Škrtel.

Mak: Je mi to ľúto, ospravedlňujem sa

Najväčšiu šancu Slovákov spálil Róbert Mak, keď v ideálnej pozícii netrafil bránku. „Prebral som si loptu na ľavačku, nadskočila mi pri tom a zle som ju trafil. To sa stáva, chcel som dať gól. Je mi to veľmi ľúto, ospravedlňujem sa,“ vravel hráč Zenitu Petrohrad.

3. kolo Ligy národov – B-divízia, 1. skupina:

Slovensko – Česko 1:2 (0:0)
Góly: 62. Hamšík – 52. Krmenčík, 76. Schick. ŽK: Hubočan, Škrtel, Škriniar – Dočkal, Souček, Gebre Selassie. Rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (Slov.), 17.251 divákov.
Slovensko: Dúbravka – Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80. Hancko) – Lobotka – Hamšík – Kucka (54. Weiss), Duda, Mak – Nemec
Česko: Vaclík – Kadeřábek (63. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie – Souček, Pavelka – Vydra (89. Jankto), Dočkal, Zmrhal – Krmenčík (73. Schick)

Ďalší program 1. skupiny B-divízie LN:

utorok 16. októbra:
20.45 Ukrajina – Česko /Charkov/

piatok 16. novembra:
20.45 SLOVENSKO – Ukrajina /Trnava/

pondelok 19. novembra:
20.45 Česko – SLOVENSKO /Praha/

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Ukrajina 2 2 0 0 3:1 6
2. Česko 2 1 0 1 3:3 3
3. SLOVENSKO 2 0 0 2 1:3 0

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti