Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké derby a veľa emócií. Slováci i Česi myslia na víťazstvo

Desaťročia hrávali v spoločnom mužstve, sú najbližší susedia, ale v súťažnom stretnutí sa nestretli už viac ako deväť rokov. Táto situácia sa dnes zmení. Trnava uvidí prestížny a dôležitý česko-slovenský súboj v Lige národov.

13.10.2018 05:00
SR futbal LN Slovensko Česko tréning TTX Foto: ,
Marek Hamšík a Róbert Mak na piatkovom predzápasovom tréningu.
debata (3)

„Bude to derby, so všetkým čo takýto zápas má mať. Bude v ňom aj veľa emócií. Veľmi sa naň teším,“ pripomína tréner slovenských reprezentantov Ján Kozák.

Odvtedy čo sa posadil na lavičku národného tímu, sa mužstvo stretlo s Čechmi len v príprave v Žiline. „A bol to dobrý zápas, mal atmosféru i kvalitu. Teraz ide ešte o niečo viac, je to pre oboch veľmi vážny zápas,“ doplnil slovenský kouč.

Veľké derby sa uskutoční pred trnavským hľadiskom, ktoré je už niekoľko dní vypredané. Hoci v uplynulom štvrťstoročí, odkedy sa cesty niekdajších federálnych bratov rozišli, boli zväčša na tom futbalovo lepšie susedia z Česka a vzájomná bilancia hovorí jasne v ich prospech, v poslednom období sa v rebríčku FIFA pozerajú Slovákom na chrbát (Slovensko 26. miesto, Česko 47.), zaostávajú za nimi herne i výsledkovo. Za favoritov sa vo všeobecnosti považujú dnes zverenci Jána Kozáka, lenže on a ani jeho zverenci sa nimi necítia byť.

„Pred takýmito zápasmi sa veľa nahovorí, ale rozhodujúce bude, čo sa ukáže na ihrisku,“ pripomína Kozák, ktorý ako hráč pôsobil vo federálnej lige a bol úspešným československým reprezentantom.

Slováci trénovali pred derby s Českom Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ján Kozák počas tréningu pred sobotňajším...

Kozák včera po tréningu priznal, že základnú zostavu nosí v hlave už dlhšie. „Všetci hráči sú v poriadku, takže v zložení tímu mám jasno,“ vyhlásil Kozák, ale svoju predstavu ne Oba tímy sú v 2. skupine B-divízie na tom podobne. Podľahli v úvodným stretnutiach Ukrajine (Česko – Ukrajina 1:2, Ukrajina – Slovensko 1:0) a v trojčlennej skupine si nemôžu dovoliť dnes zaváhanie, ani remíza im nič nerieši.

„Očakávam atraktívny zápas, pretože jedno i druhé mužstvo musí vyhrať. Preto by to nemal byť takticky zviazaný zápas,“ tvrdí Kozák.

Po prehre v príprave v Rusku (1:5) padla hlava trénera Karola Jarolíma. Nahradil ho Jaroslav Šilhavý dnes ho čaká veľká premiéra. Aj on má v zostave takmer jasno, zostal mu v nej jediný otáznik. Podľa neho nebolo jednoduché poskladať mužstvo. S novými zverencami sa videl prvý raz tento pondelok.

„Času bolo málo. Verím, že v každom zápase sa budeme poznávať viac a viac. Slovensko i Ukrajina sú ťažkí súperi, ale som rád, že hráme hneď ostré zápasy. V nich sa najlepšie hráči ukážu,“ zdôraznil Šilhavý a dodal: „Bude to veľký zápas v búrlivom prostredí.“

Zmena na českej lavičke neznamená pre slovenských futbalistov výhodou. Mala by totiž priniesť v českom tábore veľkú mobilizáciu síl.

„Aj keď mal jeden tím problémy a druhému sa darilo, v takomto derby nikdy nebýva jednoznačný favorit. Oba tímy chcú vyhrať, preto musia hrať útočne. Iba víťazstvo jedného či druhého udrží v hre. Favoritmi nie sme. Česi majú takisto výborných hráčov, možno im chýbali v poslednom období lepšie výsledky, ale to dnes nebude rozhodujúce,“ domnieva sa slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka.

Ani tréner Kozák si nemyslí, že je medzi mužstvami veľký výkonnostný rozdiel. „Českí hráči majú svoju silu. Ak máme v niečom výhodu, tak potom v tom, že súperovi sa nepodarilo dlhodobejšie stabilizovať káder. Robil časté obmeny hráčov a ukazuje sa – a nielen v Česku – že to potom nefunguje. My máme tím stabilizovanejší a zohratejší. Ale nový tréner je pre súpera aj nová výzva i motivácia,“ zdôraznil slovenský kouč.

Slovensko – Česko

Liga národov, B-divízia, 1. skupina, dnes, výkop o 15.00, Trnava, priamy prenos RTVS. Zápas povedú slovinskí rozhodcovia na čele s hlavným Slavkom Vinčičom.

Predpokladané zostavy
Slovensko: Dúbravka – Šatka, Škrtel, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hamšík – Mak, Duda, Weiss – Nemec.
Česko: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie – Souček, Pavelka – Barák, Dočkal, Jankto – Krmenčík

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #UEFA Liga národov