Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napätie stúpa. Atmosféra bude vybičovaná, predpovedá Škriniar

Futbalové reprezentácie Slovenska a Česka pôjdu do sobotňajšieho vzájomného súboja 1. skupiny B-divízie Ligy národov s víťaznými ambíciami. Iba trojbodový úlovok totiž zreálni šance jedného či druhého tímu na obsadenie prvého miesta, na ktorom sa momentálne "vyhrieva" šesťbodová Ukrajina.

12.10.2018 13:37
SR futbal LN Slovensko Česko škriniar Foto: , ,
Milan Škriniar počas piatkového tréningu pred sobotňajším zápasom Ligy národov medzi Slovenskom a Českom.
debata

Tá v septembrovom asociačnom termíne vyhrala v Uherskom Hradišti nad domácim výberom 2:1 a v Ľvove si poradila so Slovákmi 1:0.

Tréner Ján Kozák má k dispozícii prakticky kompletný káder, pre chorobu z neho vypadol len Matúš Kozáčik, ktorý je momentálne brankárska dvojka. Šanca na debut v národnom tíme sa črtá dvojici legionárov z klubov talianskej Serie A – obrancovi Dávidovi Hanckovi (ACF Fiorentina) a útočníkovi Samuelovi Mrázovi (FC Empoli), oboch mladíkov chce tréner Kozák vidieť v akcii.

Slováci trénovali pred derby s Českom Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ján Kozák počas tréningu pred sobotňajším...

V „ostrom“ zápase v Trnave ešte pravdepodobne dostanú od začiatku prednosť osvedčené mená, v prípravnom zápase vo Švédsku (v utorok 16. októbra o 20.45 v Štok­holme) by sa však mohli objaviť v zostave.

Kormidelník slovenského tímu sa na derby s Čechmi teší. „Pred zápasom sa všeličo narozpráva, ale dôležité je dianie na ihrisku. Český futbal je z hľadiska klubovej úrovne ďaleko pred slovenským, jeho šampión hrá priamo v skupine Ligy majstrov a to hovorí za všetko. Česi majú veľa hráčov, ktorí pôsobia v nemeckej, talianskej či španielskej lige. Nedarí sa im stabilizovať káder, ale to je ich problém. Hráčsku kvalitu však majú vysokú. Bude plný štadión, emócie a verím, že aj dobrý futbal,“ želá si Kozák.

Tešiť ho môže zdravotný stav hráčov, všetci budú v sobotu k dispozícii. Kapitán Martin Škrtel má šancu nastúpiť na jubilejný 100. zápas v najcennejšom dre­se.

„Počas celého zrazu absolvovali všetci hráči plnú záťaž. Nielen my a hráči, ale aj naši a českí fanúšikovia sa majú na čo tešiť, pretože to môže byť atraktívny derby zápas. Jeden sme už proti Čechom pod mojím vedením odohrali, tiež mal svoje čaro, hoci išlo o prípravný zápas. K českému národnému mužstvu prišiel nový tréner, ktorý má málo času, aby niečo extra urobil, ale má svoju predstavu. Naša skupina je veľmi vyrovnaná a takisto zajtra očakávam vyrovnaný zápas. Obaja chceme potrápiť Ukrajinu, na to potrebujeme jeden či druhý vyhrať,“ uviedol na tlačovej konferencii Kozák.

Po zranení sa do národného tímu vrátil pravý obranca Peter Pekarík. V kariére odohral niekoľko derby s Českom, zväčša mali dobrý koniec a slušnú divácku kulisu: „Z diváckeho hľadiska to môže byť dobrý zápas, obaja musia hrať na víťazstvo, keď chcú oživiť šance na víťazstvo v skupine,“ uviedol legionár berlínskej Herthy.

„V minulosti bývali zápasy s Českom viac vybičované. Ale vždy, keď hrá Slovensko a Česko, je to derby v hocijakom športe. Navyše bude vypredaný štadión, takže o to väčšia motivácia pre nás,“ poznamenal stopér Milan Škriniar.

Na lavičke Česka po septembrovej prehre s Ukrajinou a debakli 1:5 s Ruskom skončil Karel Jarolím, jeho nástupcom sa stal Jaroslav Šilhavý. „Neznamená to, že keď prišiel nový tréner, tak sa všetko zmení a začneme víťaziť. Atmosféra je však uvoľnenejšia ako pri predchádzajúcich zrazoch. Prvé dni boli veľmi pozitívne. Dúfam, že to takto bude pokračovať aj po zápase so Slovenskom,“ vyhlásil útočník Patrik Schick z AS Rím.

Od rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov uplynulo 25 rokov. Najmä stredná a staršia generácia považuje toto derby za mimoriadne prestížne. Schick si vo veku 22 rokov tiež uvedomuje špecifickosť sobotňajšieho súboja:

„Pokiaľ by som nastúpil, bol by to môj prvý zápas proti Slovensku. Teším sa na to. V Sampdorii Janov som hrával s Milanom Škriniarom, nastupujem proti Marekovi Hamšíkovi. Poznám aj ostatných slovenských hráčov, ale týchto dvoch trochu viac.“

Čechom vypadli z pôvodnej nominácie Josef Hušbauer, Radim Řezník a Lukáš Hejda, stále však disponujú kvalitným tímom.

„Niekedy je možno lepšie hrať takéto ostré zápasy hneď. Očakávam, že v Trnave bude skvelá atmosféra, plný štadión. A verím, že tam budeme mať aj my fanúšikov, ktorí nás poženú za dobrým výsledkom,“ prezradil Šilhavý.

Stretnutie Slovensko – Česko má úvodný výkop v sobotu 13. októbra o 15.00 h, povedú ho slovinskí rozhodcovia na čele s hlavným Slavkom Vinčičom. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Predtým sa oba tímy stretli 31. marca 2015 v prípravnom meraní síl v Žiline, Slováci vyhrali 1:0 gólom Ondreja Dudu.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #UEFA Liga národov