Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cesta mladíkov: zo Žiliny do Talianska a odtiaľ do áčka

Dvaja nováčikovia v slovenskej futbalovej reprezentácii prišli na senický zraz z Talianska. Obaja sa vo svojich kluboch stále oboznamujú s prostredím a bojujú o miesto v zostave. Rovnaká úloha ich čaká aj v národnom tíme.

11.10.2018 19:02
Dávid Hancko Foto: ,
Dávid Hancko (vľavo) v reprezentačnom drese.
debata

Útočník Samuel Mráz (21) v Empoli a obranca Dávid Hancko (20) vo Fiorentine sa dozvedeli informáciu o nominácii, keď trávili práve spolu voľný čas vo Florencii.

„Mali sme veľkú radosť, to je najvyššia pocta, ktorú môže hráč dostať. A ešte v takom veku, v akom sme my. Teším sa na všetko, čo ma v tíme čaká. A verím, že dobrú atmosféru umocnia aj najbližšie zápasy, ktoré zvládneme,“ približoval prvé pocity Mráz, ktorý si v Empoli pripísal päť štartov, ale dovedna zatiaľ len 118 minút.

V základnej zostave nastúpil v lige raz – pred dvoma týždňami v Parme odohral úvodnú hodinu. Na konte má už jeden gól – zo zápasu v Janove.

Hancko sa vo Fiorentine presadzuje zatiaľ ešte ťažšie, musí byť trpezlivejší. Nastúpil len raz – na druhý polčas proti SPAL Ferrara. Aj tak sa však teší z rýchleho napredovania, talianskemu klubu sa upísal na päť rokov v lete, teraz prichádza šanca v reprezentač­nom drese.

„Prežívam krásne obdobie, usilujem sa užívať si to, ale stále aj tvrdo pracovať. Všetko čo sa deje, je pre mňa dôkaz, že keď poctivo robím a mám cieľ, tak odmena príde,“ prízvukuje Hancko. Donedávna ešte žilinskí hráči budú zajtra pripravení pomôcť tímu v zápase s Českom v Trnave, hoci väčšiu šancu na premiérový zápis budú mať o niekoľko dní neskôr, v utorok v príprave vo Švédsku. „Neviem, či dostanem šancu, ale budem pripravený na oba zápasy. Teším sa a uvidím, ako sa rozhodnú tréneri,“ zdôraznil Mráz.

Samuel Mráz na zraze pred zápasom Ligy národov... Foto: TASR, Jakub Kotian
Samuel Mráz Samuel Mráz na zraze pred zápasom Ligy národov proti Česku.

Hancko víta, že možnú premiéru v reprezentácii by mohol zažiť práve s Českom. „Ani neviem, ktorého súpera by som si mohol želať viac. Je to veľké derby a divácky veľmi zaujímavý zápas. Keď som už tu, rád by som hral. Rozhodnutie je na trénerovi. Ja môžem urobiť len jedno – ukázať v tréningoch a v príprave maximum,“ pripomína Hancko.

Mladíci patria vekom ešte do tímu do 21 rokov, ktorý čaká finiš v kvalifikácii ME 2019. Dodatočne k nim pribudol z neho aj brankár Adam Jakubech, ktorý pôsobí v Lille.

„Pre nás je to takmer neuveriteľná situácia. Vždy sme držali spolu, boli sme taká trojka. V zime sme boli všetci spolu na dovolenke vo Francúzsku u Adama, teraz sa spolu stretneme v áčku reprezentácie…“ usmieval sa spokojne Hancko.

V piatok budú na diaľku držať palce svojim spoluhráčom v dvadsaťjednotke. „Verím, že posledné dva zápasy zvládnu a dostanú sa do baráže. Pre nás je teraz priorita áčko, ale spolu s nimi stále ešte snívame aj o Eure,“ doplnil Hancko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #Dávid Hancko #Samuel Mráz