Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šmicer nemal vytiahnuť Slovákov. Ale teší sa z toho

S úsmevom tvrdí, že je to jeho zásluha, že sa opäť stretávajú českí a slovenskí futbalisti v jednej skupine. Práve on vytiahol na januárovom žrebovaní Ligy národov Slovensko do skupiny s Českom a Ukrajinou. Vladimír Šmicer (45), bývalý československý ale najmä český reprezentant, bol jedným z pilierov úspešného národného tímu po rozdelení federácie.

10.10.2018 16:08
Vladimír Šmicer Foto: ,
Vladimír Šmicer.
debata

Z ME má striebornú i bronzovú medailu, s Liverpoolom vyhral Ligu majstrov i Pohár UEFA, je šampiónom českej i francúzskej ligy. Doma hrával za Slaviu Praha a ako legionár v Liverpoole, Lense a Girondins Bordeaux. Niekoľko rokov pracoval aj ako manažér českej reprezentácie.

Čo vám prvé zišlo na um na žrebovaní v Lausanne, keď ste spojili Slovákov a Čechov do jednej skupiny?

Na žrebovanie som cestoval s trénerom Karlom Jarolímom a ten mi vravel: Len nám nevytiahni Slovákov, lebo máme s nimi naplánovaný prípravný zápas a museli by sme ho zrušiť. Po žrebe som sa smial, ako prvé mi napadlo – s priateľským zápasom sa môžeme rozlúčiť…

Vy ste boli spokojný so žrebom?

Mňa teší, že budeme hrať spolu tieto zápasy. Sú to vždy dobré súboje. Síce veľmi prestížne, vyhecované, ale nikdy nie prehnaným spôsobom. Rozišli sme sa v dobrom, nevidím v tom nijaký problém, že proti sebe nastupujeme. Je vždy lepšie, keď hráme so Slovenskom, ako s niektorým iným mužstvom. A takéto zápasy majú radi najmä fanúšikovia, sú pre nich zaujímavé. U nás určite a verím, že to bude rovnaké aj na Slovensku.

Myslíte si, že ešte aj mladšia generácia vníma podobné stretnutia ako mimoriadne prestížnu záležitosť?

Mám pocit, že už je to trochu iné. Ja som hral v jednom mužstve so slovenskými hráčmi v Košiciach a potom sme o dva-tri roky boli odrazu súperi, to bola pre obe strany špeciálna situácia. Ale nijaká nenávisť alebo prehnané emócie ani vtedy neboli. Pamätám si, že sme sa stretli v kvalifikácii MS 1998 a v Bratislave sme prehrali 1:2, ale potom sme v odvete v Prahe zvíťazili 3:0.

Aký je podľa vás pomer futbalových síl teraz?

Zdá sa mi, že o niečo lepšie sú na tom teraz Slováci. V posledných rokoch majú kvalitnejší tím i viac hráčov v dobrých európskych tímoch, hrajú lepší futbal. Najbližšie dva zápasy budú pre nás dobrým testom, overíme si, ako na tom momentálne sme. Dobrým súperom je aj Ukrajina. Na všetky tieto stretnutia sa veľmi teším.

V čom to je, že sa situácia zmenila?

V našom futbale prežívame momentálne generačný problém. Vychovávame podstatne menej talentov ako ešte v nedávnej minulosti. Rozbehli sme projekt akadémií a uvidíme, aký bude mať efekt, či nám to prinesie o niekoľko rokov zlepšenie súčasného stavu.

Slováci sa zišli pred derby s Českom Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Pekarík prichádza na zraz.

Dal gól aj vo finále Ligy majstrov

Vladimír Šmicer si zahral v jednom z najzaujímavejších finálových zápasov Ligy majstrov. Bolo to v máji 2005 v Istanbule a Liverpool v ňom vyhral nad AC Miláno, ale až po penaltovom rozstrele (zápas sa skončil aj po predĺžení 3:3).

„Bolo to pre fanúšikov mimoriadne príťažlivé a napínavé finále. Padlo šesť gólov, rozhodovali penalty. Tento zápas mal všetko,“ domnieva sa Šmicer. Nastúpil v ňom v 22. min namiesto zraneného Harryho Kewella a bol to vôbec jeho posledný súboj v drese Liverpoolu. Anglický tím prehrával už 0:3. Šmicer znižoval gólom na 2:3 a potom premenil aj jedenástku v rozstrele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Šmicer #slovenskí futbalisti #českí futbalisti