Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak na Islande! V 93. minúte rozhodol hlavičkou brankár Rodák

Slovenskí futbalisti do 21 rokov aj s dávkou šťastia zvíťazili nad domácim Islandom 3:2 v utorkovom stretnutí 2. skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy do Talianska a San Marína.

11.09.2018 19:32
Marek Rodák Foto: ,
Marek Rodák.
debata (14)

Zverenci trénera Adriána Guľu sa mohli ujať vedenia už v úvode zápasu, ale Denis Vavro nepremenil pokutový kop. Naopak, v 33. min inkasovali z kopačky Alberta Gudmundssona. Po zmene strán vyrovnal Láslzló Bénes, ktorý sa po zranení vrátil do základnej zostavy.

V 90. min naklonil misky váh na stranu Slovenska striedajúci Tomáš Vestenický, no vzápätí potrestal faul Michala Sipľaka v šestnástke Gudmundsson.

Titul hrdina zápasu si zabezpečil v nadstavenom čase brankár Marek Rodák, ktorý v záverečnom nápore prišiel na rohový kop do šestnástky Islandu a hlavou rozhodol o víťazstve Slovenska 3:2. Pre trénera Guľu to bola súťažná premiéra na lavičke mladých Slovákov, celkový debut absolvoval minulý týždeň v príprave proti Talianom (3:0).

Slováci sú priebežne na druhom mieste v tabuľke 2. skupiny, najbližšie sa 12. októbra predstavia doma proti Estóncom a kvalifikáciu uzavrú o štyri dni neskôr na pôde Severných Írov.

Island „21“ – Slovensko"21" 2:3 (1:0)
Góly: 33. a 90.+ Gudmundsson (druhý z pok. kopu) – 58. Bénes, 90. Vestenický, 90.+ Rodák,
ŽK: 13. Porsteinsson – 50. Kadlec, 90.+ Vestenický, rozhodoval: Harkam (Rak.)
Island „21“: A. Fridriksson – Sampsted, Andersson, Gunnarson, F. Fridriksson – Thorsteinsson (58. Hauksson), Fridjonsson, M. Anderson (77. Haraldsson), A. Sigurdsson – A. Gudmundsson, O. Karlsson
Slovensko „21“: Rodák – A. Kadlec, Vavro, D. Hancko, Sipľak – Herc (83. Vestenický), Káčer (78. Fábry) Bénes – Jrika (83. Špalek), S. Mráz, Haraslín

Tabuľka 2. skupiny:
    Z V R P S B
1. Španielsko 8 7 0 1 23:8 21
2. Slovensko 8 5 0 3 15:17 15
3. Severné Írsko 8 4 2 2 13:11 14
4. Island 8 3 2 3 14:11 11
5. Albánsko 8 1 3 4 7:14 6
6. Estónsko 8 0 1 7 9:20 1

Prvá šanca zápasu patrila domácim, po faule dostali v 9. min Islanďania možnosť zahrávať priamy kop, ale hlavičku Gudmundssona zlikvidoval brankár Rodák. V 12. min dostali šancu na otvorenie skóre aj Slováci. Po rohovom kope Porsteinsson fauloval v pokutovom území Haraslína, ale Vavro z 11 m neprekonal gólmana Fridrikssona.

V 19. min sa okolo Sipľaka presadil Anderson, jeho krížna strela však nesmerovala medzi tri žrde. Vzápätí sa k slovu dostali opäť Slováci, po rýchlej kontre si urobil priestor Mráz, s jeho strelou spoza šestnástky si poradil Fridriksson. Útočník Empoli sa dostal aj do ďalšej príležitosti, z uhla však nedokázal zužitkovať prihrávku Erika Jirku.

Severania sa dočkali úvodného zásahu v 33. min, keď Gudmundsson využil nedôraznosť slovenskej obrany a prekonal Rodáka. Domáci mohli v závere prvého polčasu zdvojnásobiť vedenie, ale na center Fridrikssona nedosiahol ani jeden z hráčov.

Na opačnej strane strela Herca nepriniesla želaný efekt a s Jirkovým tečovaným pokusom si poradil brankár Islandu. Slováci do polčasovej prestávky mohli vyrovnať, ale po hlavičke Mráza z bezprostrednej blízkosti sa opäť vyznamenal Fridriksson.

Po zmene strán mohol Island zvýšiť náskok, Gudmundsson sa dostal za obranu Slovákov, Kadlec však za cenu žltej karty zmaril jeho snahu. Následne nepochodil z protiútoku Mráz a adresáta nenašiel ani sľubný center Bénesa. Stredopoliar Mönchengladbachu sa dočkal v 58. min., keď sa uvoľnil na hranici veľkého vápna a presnou strelou k ľavej žrdi gólovo oslávil návrat, po zranení, do základnej zostavy.

V 65. min prekonal Rodáka po priamom kope Karlsson, ale rozhodca odmával ofsajd. Islandďania pokračovali v tlaku a v 70. min mohli skórovať. Z pravej strany centroval Sampsted, strelu Karlssona však v poslednej chvíli zablokoval kapitán Vavro a ten zachránil aj po centri striedajúceho Haraldssona.

V 79. min sa do šestnástky predral opäť Gudmundsson, ale Rodák predviedol výborný zákrok. Vzápätí dostalo Slovensko príležitosť zahrať rohový kop, Mráz však trafil iba žŕdku a o niečo neskôr nepochodil ani strelou spoza šestnástky. V závere mali viac z hry domáci, no Gudmundsson z priameho kopu minul a na tečovaný center Haraldsson stihol zareagovať Rodák. Nedáš, dostaneš potvrdili Slováci v 90. min.

Striedajúci Fábry poslal loptu do malého vápna, kde si nabehol jeho kolega z lavičky Vestenický a poslal Slovensko do vedenia. Radosť zverencov trénera Guľu však netrvala dlho, v nadstavenom čase v pokutovom území fauloval Sipľak a Gudmundsson sa z bieleho bodu nepomýlil.

Najkurióznejší moment nastal v poslednej, piatej, minúte nadstavenia, keď sa na rohový kop prišiel do šestnástky Islandu aj brankár Rodák a vabank Slovákom vyšiel. Rodák potvrdil skvelý výkon a hlavou rozhodol o cenných troch bodoch pre SR „21“.

Hlas po zápase:

Adrián Guľa, tréner SR 21: „Bol to úžasný zápas. Futbal môžete robiť, ako dlho chcete, ale zažijete to možno raz. Úžasný výkon chalanov, nezlomná vôľa, nepoložili ich všetky negatívne veci, ktoré sa udiali v stretnutí. Fantastické striedanie Vestenického, Fábryho, takto by malo fungovať mužstvo. Chlapcom ďakujem za takýto zážitok, bol to neskutočný zážitok. Zostali sme v hre.“

14 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti do 21 rokov #islandskí futbalisti do 21 rokov