Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď ide o body, Slováci prestali u súperov vyhrávať

Rovnaký tréner, podobné zloženie tímu, iný výsledok i hra. Také je porovnanie slovenského mužstva súčasnosti s tým, ktoré v septembri 2014 odštartovalo na Ukrajine boj o francúzsky šampionát. Pred štyrmi rokmi otvorila výhra Slovákom cestu na ME, prehra im ju teraz skomplikovala.

10.09.2018 15:19
Ukrajina futbal LN Slovensko hamšík Foto: ,
Marek Hamšík a Mykyta Burda v súboji o loptu.
debata (5)

Kozák: Bol to remízový zápas

Slovenskí futbalisti tesne podľahli v Lige národov Ukrajine (0:1). Už pred zápasom bolo jasné, že každé zaváhanie môže mať nepríjemné dôsledky. V 1. skupine B-divízie novej súťaže sa ocitli len tri mužstvá a každé odohrá iba štyri stretnutia.

„V skupine nebude veľa zápasov a každé zaváhanie nás môže bolieť,“ vyjadril sa útočník Michal Ďuriš pred súbojom v Ľvove. Slováci sú z troch účastníkov skupiny vo svetovom rebríčku FIFA najvyššie – patrí im 26. priečka, Ukrajine 35. a Česku 44.

Na ukrajinskej pôde potrebovali vybojovať aspoň bod a nemali k nemu ďaleko. Ich súboj v Ľvove bol podľa trénera Jána Kozáka i jeho zverencov remízový.

Slováci prehrali v Ľvove Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík a Mykyta Burda v súboji o loptu.

„Nezaslúžili sme si prehrať,“ komentoval slovenský kouč. „Myslím si, že sa mal zápas skončiť remízou, ale napokon sme podľahli z penalty. O to viac sme nešťastní a sklamaní.“

Ukrajinský tréner Andrij Ševčenko sa ešte necíti byť víťazom skupiny. „Zápas so Slovenskom sme zvládli. Bolo to však náročné, lebo súper má silný tím. Dôležitá bola trpezlivosť, ktorú sme ukázali. Penaltu komentovať nebudem. Dostali sme šancu a využili sme ju. Skupinu sme dobre odštartovali, ale nič nie je rozhodnuté. Čakajú nás ešte ťažké zápasy.“

Vonku dal gól len Lobotka na Wembley

Slovenskí futbalisti sa tento rok v zime zúčastnili na turnaji v Thajsku, kde dva razy tesne vyhrali. Bola to súčasť prípravy. Ak berieme do úvahy súťažné stretnutia, prestali vonku vyhrávať i strieľať góly.

Za uplynulý rok odohrali na ihriskách súperov tri ostré kvalifikačné súboje (jeden z nich naposledy v Lige národov), strelili v nich jediný gól, dal ho Lobotka (Anglicko 1:2, Škótsko 0:1, Ukrajina 0:1). Ani v jednom zápase, možno až na niektoré pasáže na Wembley, súper nedominoval a o výsledku rozhodli detaily.

Vo vyrovnanosti, ktorá vládne v Európe, to platí už dlhšie a podobný trend sa akiste udrží aj v najbližšej budúcnosti. Jasná prevaha, herná i výsledková, jedného či druhého tímu býva čoraz viac výnimočná.

Podľa Kozáka sa stretli kvalitné tímy, s viacerými individualitami, kombinačne i takticky silné. „Zápas sa vyvíjal, ako sme si to predstavovali a hráčom nemám čo vyčítať. Len škoda, že niektoré vecí, najmä v prvom polčase, nedotiahli do gólu. Po prestávke sme inkasovali z penalty v čase, keď sme mali prevahu a chceli sme dominovať,“ komentoval.

Kapitán Škrtel bude tretí stovkár

Kapitán Martin Škrtel patrí k stabilným hráčom Kozákovej jedenástky. Ak bude zdravý, už o mesiac dosiahne ako tretí muž v slovenskom futbale magickú hranicu sto reprezentačných štartov. Na konte ich má po stretnutí v Ľvove 99.

Stanislav Lobotka v súboji s ukrajinskou... Foto: TASR, Martin Baumann
Ukrajina futbal LN Slovensko Ukrajina Lobotka Stanislav Lobotka v súboji s ukrajinskou dvojicou Taras Stepanenko, Roman Jeremčuk.

Prekonanie tejto méty bude mať symbolický charakter. Malo by sa tak stať 13. októbra v Trnave v dôležitom zápase s Českom v Lige národov, krátko predtým, ako si obe krajiny pripomenú sté výročie vzniku spoločného štátu.

V tom stretnutí má reálnu šancu na výnimočný výkon aj Marek Hamšík. V Ľvove si obliekol národný dres v 107. stretnutí, čím sa vyrovnal doterajšiemu rekordérovi Miroslavovi Karhanovi. Proti Česku sa môže osamostatniť na čele historického rebríčka.

Zatiaľ si len Karhan a Hamšík pripísali viac ako sto štartov v slovenskej reprezentácii.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #ukrajinskí futbalisti #UEFA Liga národov