Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FOTO: Bez divákov. Slovákov čaká vstup do miliónovej súťaže

Po prvom zápase Ligy národov dostáva nedeľňajší súboj v Ľvove zaujímavý náboj. V 1. skupine B-divízie vyhrala Ukrajina na českej pôde (2:1) a hostí Slovensko.

08.09.2018 07:00 , aktualizované: 09.09.2018 11:03
Ukrajina futbal LN Slovensko Kozák Foto: ,
Ján Kozák počas tréningu pred zápasom v Lige národov proti Ukrajine.
debata (8)

Má veľkú šancu dostať sa do bodového trháku a získať po prvej tretine veľkú výhodu. Zastaviť ju môžu zverenci Ján Kozáka. Ich vzájomný zápas sa uskutoční v Ľvove od 15.00.

Slovenskí futbalisti v uplynulých dňoch často spomínali najmä na september 2014. Vtedy odštartovali úspešnú kvalifikáciu ME 2016 práve s Ukrajinou. Pred štyrmi rokmi vybojovali v Kyjeve nečakanú výhru (1:0). V tomto zápase nastúpilo až deväť hráčov, ktorí sú aj teraz v Kozákovom kádri.

„Samozrejme, na tento zápas si dobre spomínam,“ reaguje slovenský kouč. „Tam sa začala naša veľmi úspešná cesta na majstrovstvá Európy do Francúzska. Teraz nás čaká iná súťaž a v jej prvej etape nám ani výhra v skupine ešte nezabezpečí účasť na šampionáte. Je to však jedna z možností, ako sa tam dostať. Pozeral som si súčasný káder súpera a porovnával ho s tým spred štyroch rokov a veľa zmien v ňom nenastalo. Ukrajina má veľmi skúsené mužstvo, ktoré hráva dlhodobo spolu. Bude to zaujímavý zápas.“

Slovákov mali pred sobotňajším odchodom na Ukrajinu preveriť silní Dáni, ale tí zápas v Trnave odsabotovali a postavili len amatérov (v nedeľu s Walesom v Lige národov už nastúpia v najsilnejšom zložení).

Po zápase sa zhodli, že pozitívom prípravy s Dánskom bol len fakt, že zvíťazili a že sa nik nezranil a Kozák môže rátať so všetkými hráčmi v kádri. Proti dánskemu torzu nepostavil viaceré opory, ktoré zajtra už nepochybne nastúpia (Škriniar, Lobotka, Dúbravka).

„Ukrajina je iné mužstvo, iná kvalita a aj my budeme hrať inak. Musíme sa pripraviť tak, aby proti tomuto súperovi bolo nastavenie nášho mužstva i výkon hráčov lepší,“ zdôraznil Kozák.

Slováci trénovali v Ľvove Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík počas tréningu pred zápasom v Lige...

Slovenský tím sa stretol s Ukrajinou aj v príprave pred necelým rokom na jej pôde (takisto v Ľvove) a podľahol (1:2). Tréner Andrij Ševčenko v rozhovore pre Pravdu zdôraznil, že najmä tento zápas mu veľa ukázal a vie, čo môže od Slovákov čakať.

Bude to ďalší špecifický zápas, pretože sa uskutoční bez divákov. Disciplinárna komisia UEFA nariadila Ukrajine odohrať jeden zápas za zatvorenými dverami ešte v novembri 2015, bol to trest za rasistické prejavy ukrajinských fanúšikov v poslednom domácom zápase kvalifikácie ME 2016 v Kyjeve so Španielskom (odvtedy Ukrajina nehrala oficiálny zápas pod hlavičkou UEFA).

„V doterajšej kariére som hral len raz bez divákov, nie je to príliš príjemné,“ vraví skúsený, 33-ročný útočník Adam Nemec.

Bude pre slovenských futbalistov výhodou, že domáci nebudú mať podporu fanúšikov?

„Nedá sa povedať, že to bude výhoda alebo nevýhoda pre niektoré z mužstiev. Obe budú mať rovnaké podmienky. Ale musíme sa na to pripraviť, je to netradičná situácia a verím, že pre nás dobre dopadne,“ vraví obranca Róbert Mazáň.

Za Ligu národov dostanú milión

Liga národov je nová súťaž, ktorá dáva šancu na postup na ME 2020 aj menším krajinám. Má zároveň nahradiť prípravné zápasy. UEFA rozdelila 55 tímov do štyroch výkonnostných divízií, v každej z nich sú po štyri skupiny, tieto zápasy sa odohrajú všetky túto jeseň.

Liga národov po tohtoročnom programe bude pokračovať až na jar 2020 zápasmi play off (v roku 2019 odohrajú tradičným spôsobom kvalifikáciu ME 2020), v nich sa stretnú víťazi skupín v každej divízii o jedno postupové miesto na ME, dovedna si teda vybojujú miestenku na ME štyri tímy.

Jednu termínovú výnimku tvoria víťazi štyroch skupín v A-divízii, ktorí si už v marci 2019 zmerajú sily na turnaji Final Four. Slovensko zinkasuje za štart v Lige národov milión eur, v prípade víťazstva v skupine ďalší milión.

Ukrajina – Slovensko

Liga národov, B-divízia, 1. skupina, nedeľa, výkop o 15.00, Ľvov, priamy prenos RTVS. Zápas povedú grécki rozhodcovia na čele s hlavným Anastásiosom Sidirópoulosom.
Predpokladané zostavy
Ukrajina: Piatov – O. Karavajev, Rakickij, Krivcov, Matvijenko – Jarmolenko, Malinovskij, Stepanenko, Konopľanka – Marlos, Jaremčuk.
Slovensko: Kozáčik – Gyömbér, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Lobotka, Kucka – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #ukrajinskí futbalisti #UEFA Liga národov