Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vravia o stratenom čase. Dáni o najlepšej prehre

Tradičný futbalový rituál zlyhal. Sokol Samo, ktorý pred každým zápasom ako symbol slovenského tímu zosadne poslušne do stredu ihriska, vyletel spod tribúny štadióna a zdúchol do tmavej trnavskej noci. Stredajšie stretnutie odbojkotoval podobne ako dánske hviezdy.

06.09.2018 16:45
SR Futbal prípravný Slovensko Dánsko TTX Foto: ,
Gólová radosť strelca gólu Alberta Rusnáka a Juraja Kucku (Slovensko) a vľavo brankár Christoffer Haagh (Dánsko) v prípravnom futbalovom zápase Slovensko - Dánsko v Trnave.
debata

Svet sa zabáva na dánskej fraške a trnavskému zápasu, ktorý by si inak ani nevšimol, venuje značnú pozornosť. Tých, čo sa to týka, prevracajú oči a hovoria o zbytočnom zápase a premrhanom čase. Slováci si poradili s dánskymi amatérmi z tretej a štvrtej ligy ale väčšina komentátorov sa čuduje, že skóre bolo len 3:0.

Aj tréner Ján Kozák priznal, že čakal viac gólov.

„Ťažko bolo nastaviť hráčov na zápas, ale išli za víťazstvom, strelili tri góly, ďalšie šance nedali. Dôležité bolo, že zápas zvládli, aj výsledkovo. Ukázal mi dosť, ale mal som iné predstavy. Dáni neboli nijakí kovboji, dnes behať, brániť, presúvať sa, vie každý,“ komentoval stretnutie slovenský kouč.

Tento čudný zápas sa nedá vážne hodnotiť. Do histórie futbalu vstúpi ako raritka a nik sa ním nebude z futbalového pohľadu vážne zaoberať. Slovenskí futbalisti sa zhodli, že ešte nikdy sa im na tejto úrovni nestalo, aby nepoznali nijakého hráča súpera. Aj Ján Greguš, ktorý pôsobí v dánskej lige, potvrdil, že nevedel, proti komu hrá.

Juraj Kucka (Slovensko) a vpravo Daniel Nielsen... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal prípravný Slovensko Dánsko TTX Juraj Kucka (Slovensko) a vpravo Daniel Nielsen (Dánsko) v prípravnom futbalovom zápase Slovensko - Dánsko v Trnave.

„Súperových hráčov sme pred zápasom nerozoberali. Nevedeli sme, kde a ako hrajú. Sústredili sme sa najmä na seba. Dôležité bolo, aby sme sa najmä my dokázali na zápas motivovať a skoncentrovať,“ zdôraznil strelec druhého gólu Albert Rusnák.

Skóre otvoril Adam Nemec, ale góly sa potom do súperovej bránky nesypali, ako mnohí čakali.

„Mňa teší každý gól, obzvlášť v reprezentácii, platí to aj teraz. Ale inak bol tento zápas výsmech, na medzinárodnej scéne by sa niečo podobné nemalo stať,“ domnieva sa útočník.

Všetci hráči však potvrdili, že aj takýto zápas je vždy lepší ako len tréning. „Určite bol náročnejší ako tréning, nabehali sme sa v ňom viac. Nehrali proti nám nijakí drevorubači. V súčasnom futbale si už každý vie prihrať a behať, nijaký zápas nie je úplne ľahký. Súper hral s jedenástimi hráčmi vzadu,“ zdôraznil Rusnák.

„Každé stretnutie má nejaký zmysel. Toto nie sú ľahké zápasy, súper nemal čo stratiť, dôležité bolo, aby sme ho nepodcenili,“ dodal Ďuriš.

Dánski anonymní hráči robili, čo mohli a mnohí ich teraz považujú priam za hrdinov, ktorí zachránili reputáciu svojho futbalu. Viedol ich John Jensen a ten situáciu prirovnal k ME 1992, kde na poslednú chvíľu nastúpili Dáni za potrestanú Juhosláviu a ich mužstvo vyhralo šampionát. Vo finále zdolalo Nemecko 2:0 a Jensen strelili prvý gól.

„Mali sme v Trnave 24 hrdinov, ktorých sme povolali pred 48 hodinami. Dostali sa do veľmi zložitej situácie, ale podali vynikajúci výkon proti hráčom svetovej úrovne, ktoré má Slovensko. Som pyšný a až príjemne šokovaný, ako to zvládli. Na toto nikdy nezabudnem. Je to moja najlepšia prehra v živote,“ vyhlásil po zápase legendárny dánsky futbalista.

Dánsky brankár z futsalu: Tri góly ma mrzia

Zavše bolo poznať, že v šestnástke nie je úplne doma. Ale niekoľkými zákrokmi pomohol mužstvu a odvrátil dánsky debakel v Trnave.

Christoffer Haagh vymenil bránku za raz takú veľkú. Jeho meno fanúšikovia poznajú – ale vo futsalovom svete. Je hráčom JB Futsal Gentofte, na konte má aj päťdesiat reprezentačných štartov. Po trnavskej šialenej strede mu pribudol premiérový štart vo veľkom futbale.

Inkasoval od Slovákov len dva góly a tretí mu dal nechytateľne striedajúci spoluhráč Fogt. Nebolo pre neho úplne jednoduché prijať pozvánku do dánskej reprezentácie. Je zamestnaný v admistratíve jednej firmy.

„Musel som si vypýtať voľno od šéfa. Povedal mi, že keď si splním povinnosti, môže ísť do Trnavy,“ vysvetlil 31-ročný brankár, ktorý zatiaľ nevedel povedať, či jeho služby bude ešte dánsky futbal potrebovať. Po návrate sa mal opäť hlásiť vo svojom zamestnaní.

Zápas proti slovenským futbalistom považoval za obrovské dobrodružstvo a nesmierny zážitok. Nikdy si nepomyslel, že nastúpi proti hráčom, ako je Marek Hamšík či Martin Škrtel, ktorých dobre pozná. „Chceli sme najmä pomôcť, aby sa dánsky futbal vyhol trestom,“ dodal.

Pred mnohými novinármi v mixzóne sa po stretnutí necítil vo svojej koži, na taký záujem nebol nikdy zvyknutý. A trochu nesmelo naznačoval, že s troma gólmi vo svojej sieti nie je príliš spokojný.

„Možno to vyznieva po takom zápase a s takým súperom trochu úsmevne. Ale mrzí ma, že som tri razy inkasoval, pred zápasom som veril, že to môže byť lepšie,“ vravel asi najlepší muž z dánskeho tímu v trnavskom netradičnom súboji.

Dáni sú zaradení – podobne ako Slováci – v B-divízii Ligy národov. Vo štvrtej skupine otvárajú program najbližšiu nedeľu doma s Walesom.

debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #slovenskí futbalisti #dánski futbalisti