Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci dali dánskym amatérom tri góly. Ďalšie veľké šance nepremenili

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili 3:0 nad Dánmi v stredajšom medzištátnom prípravnom zápase v Trnave.

05.09.2018 22:44
Vladimír Weiss Foto: ,
Vladimír Weiss a Dán Rasmus Johansson.
debata (35)

Zverencov trénera Jána Kozáka nasmerovali za úspechom už dva góly do prestávky. Najprv sa v 11: min presnou hlavičkou presadil Adam Nemec a v 37. min pridal druhý zásah Albert Rusnák. V 79. min spečatil slovenský triumf vlastným gólom Adam Fogt.

Za dánske mužstvo nastúpili hráči s amatérskym štatútom, ktorí pôsobia v tamojších nižších súťažiach. Táto absurdná situácia vznikla ako dôsledok sporu medzi Dánskou futbalovou federáciou (DBU) a reprezentantmi.

DBU a tamojšia hráčska asociácia sa už od začiatku roka nevedia dohodnúť na zmluve o odmenách a komerčných správach. Platnosť tej predchádzajúcej sa skončila 31. júla. Dánov v Trnave neviedol nórsky hlavný tréner Age Hareide, ale majster Európy z roku 1992 John Jensen.

Juraj Kucka a Daniel Nielsen. Foto: TASR, Martin Baumann
Juraj Kucka Juraj Kucka a Daniel Nielsen.

Pre futbalistov spod Tatier to bolo piate vystúpenie v tomto kalendárnom roku, v ktorom dosiahli tretie víťazstvo. Slovenské mužstvo sa najbližšie predstaví v nedeľu 9. septembra o 15.00 h SELČ v ukrajinskom Ľvove, kde vo svojom úvodnom zápase 1. skupiny B-divízie európskej Ligy národov 2018/2019 nastúpi proti domácej reprezentácii.

Slovensko – Dánsko 3:0 (2:0)

Góly: 11. A. Nemec, 37. A. Rusnák, 79. Fogt (vlastný), bez kariet, rozhodovali: Weinberger – Heidenreich, Kolbitsch (všetci Rak.), 6432 divákov
Slovensko: Kozáčik – Hubočan, Škrtel (83. Gyömbér), Šatka, Mazáň – Hrošovský, Kucka (61. Greguš) – A. Rusnák (46. Mak), Hamšík (61. Duda), Weiss (67. Pačinda) – A. Nemec (46. M. Ďuriš)
Dánsko: Haagh – Vollesen (77. Ch. Jakobsen), N. Johansen, D. Nielsen, Bertelsen (71. Fönss) – Bannis (46. Hunsballe), R. Johansson (84. Ch. Christensen) – Höjbye (61. Fogt), Gaudin, Kempel (61. Holm Sörensen) – Offenberg

Domáci sa od úvodu usadili na súperovej polovici a hneď prvá vážnejšia príležitosť sa skončila gólom. V 11. min Kucka z krídla naservíroval loptu na hlavu Adama Nemca a slovenský hrotový útočník sa zblízka nemýlil – 1:0.

Michal Ďuriš pred dánskym brankárom. Foto: TASR, Martin Baumann
Michal Ďuriš Michal Ďuriš pred dánskym brankárom.

Zakrátko sa Weiss snažil individuálne preniknúť do „veľkého vápna“, no obrana hostí v poslednej chvíli stihla zažehnať nebezpečenstvo. V 20. min sa Dáni rútili do šance, Škrtel pred R. Johanssonom v sklze odvrátil loptu na rohový kop.

V 25. min hostia podnikli rýchlu kontru – najprv pokazili finálnu prihrávku a vzápätí Höjbye zblízka prestrelil Kozáčikovu bránku. V 29. min sa Weiss preštrikoval do šestnástky, gólman Haagh mu však strelecký pokus zneškodnil a následne Kucka odmietol možnosť zvýšiť na 2:0.

Po ďalšej akcii Weiss ani na dvakrát neprepasíroval loptu do dánskej siete. V 37. min Slováci pridali druhý gól. Kucka po peknej kombinačnej akcii našiel pred bránkou Alberta Rusnáka a ten prestrelil brankára hostí.

Juraj Kucka v zápase proti Dánsku. Foto: TASR, Martin Baumann
Juraj Kucka Juraj Kucka v zápase proti Dánsku.

Po zmene strán v 49. min striedajúci Mak priťukol Hamšíkovi, lopta z jeho kopačky smerovala nad bránku. Stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol sa zanedlho prezentoval sympatickými „nožničkami“.

V 60. min spálil tutovku Weiss a po ňom neuspel ani Ďuriš. S pribúdajúcim časom a po viacerých striedaniach tempo zápasu upadlo. Napriek tomu ešte Slováci zveľadili svoj náskok. V 79. min Mak prenikol po ľavej strane a jeho center usmernil za vlastného gólmana Fogt.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/

Ján Kozák, tréner SR: „Predstavovali sme si to trochu inak. Že príde silné Dánsko s kvalitnými hráčmi. Pre nás by to bola veľká výzva. Žiaľ, bolo to trochu inak. Ale chceli sme vyhrať a otestovať si niektorých hráčov. To sa podarilo, vyhrali sme rozdielom triedy a mohli sme aj o viac. Teraz sa už musíme sústrediť na náročný zápas s Ukrajinou.“

John Jensen, dočasný tréner Dánska: „Mali sme 24 hrdinov, ktorých sme povolali asi pred 48 hodinami. Som pyšný a šokovaný z mojich hráčov, ktorí boli na ihrisku. Podali perfektný výkon proti hráčom svetovej špičkovej úrovne. Nikdy nezabudnem na prístup hráčov na aj mimo ihriska. Toto je moja najlepšia prehra. Chcem sa tiež poďakovať aj slovenským fanúšikom, ktorí našim hráčom vedeli zatlieskať. Videl som, že po 25 minútach nám začali fandiť, keď videli naše nasadenie. Ďakujem im.“

Albert Rusnák, autor jedného gólu SR: „Pre divákov to bol nezáživný zápas. Najdôležitejšie bolo vyhrať, vyhrali sme 3:0, ale to, že som dal gól futsalovému brankárovi vypovedá dostatočne o celom zápase. Celé je to trochu smutné.“

Marek Hamšík, stredopoliar SR: „Bolo dosť ťažké motivovať sa na takýto zápas. Čakali sme iného súpera a vzhľadom k okolnostiam sa výhra 3:0 môže niekomu máliť, ale pozahadzovali sme tam množstvo ďalších šancí.“

35 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #dánski futbalisti