Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík ikstýkrát potvrdil genialitu, vraví Nemec. Slovákov teší návšteva

Adam Nemec bol v Trnave strelcom jediného gólu slovenskej futbalovej reprezentácie v medzištátnom prípravnom stretnutí proti Holandsku, ktorý sa napokon skončil nerozhodne 1:1.

01.06.2018 07:03
SR Holandsko Futbal Príprava TTX Nemec Foto: ,
Strelec gólu Adam Nemec, vľavo Peter Pekarík a vpravo Róbert Mak (všetci Slovensko) sa tešia po góle na 1:0 do siete Holandska.
debata

Už v 8. min otvoril skóre presnou hlavičkou, profitoval z prihrávky kapitána Mareka Hamšíka. Po stretnutí v mixzóne Štadióna Antona Malatinského pochválil svojho spoluhráča, pôsobiaceho v talianskom SSC Neapol.

„Viem, že Marek (Hamšík, pozn.) má fantastické nohy, pravú či ľavú. Už ikstýkrát potvrdil svoju genialitu. Pred gólom mi to poslal milimetrovo, mne už stačilo v podstate iba zakončiť. kiež by som mal takého spoluhráča aj v klube,“ vyjadril sa 32-ročný útočník rumunského Dynama Bukurešť Adam Nemec, ktorý si v 36. vystúpení v najcennejšom drese pripísal 12. gól.

Ten proti Holandsku však napokon nestačil na slovenské víťazstvo, po hodine hry vyrovnal za hostí z „krajiny tulipánov“ Quincy Promes.

„Prvý polčas sme boli lepší my, druhý Holanďania. Vzhľadom na počet šancí je remíza asi aj zaslúžená,“ uviedol Adam Nemec a pokračoval v hodnotení duelu v trnavskej City Arene:

"Po vedúcom góle tam boli nejaké šance, mohli sme dať na 2:0, možno by to bolo jednoduchšie. Druhý polčas sme nezačali dobre, Holanďania nás zatlačili, stiahli sme sa. Predsa len, tá sila Holandska je v súčasnosti veľká, aj keď teraz nejakým spôsobom prebudovávajú mužstvo. Potvrdili to aj na ihrisku, mali prevahu.

Konečná remíza je pre nás prijateľný, pekný a cenný výsledok. Stále sme to my, Slovensko. Možno si niekto myslí, že Holandsko prechádza nejakou krízou, nedostalo sa na nejaké vrcholné podujatia, stále je to však futbalová veľmoc. V ich predchádzajúcom prípravnom dueli za polčas viedli nad Portugalskom 3:0. My sme im to teraz v Trnave nedovolili."

Rodák z Banskej Bystrice sa nevyhováral na dosť veľké teplo, aj keď sa hralo večer. „Nebolo nejaké extrémne. Predsa len, v zápase sa viac vyčkávalo, hralo sa takticky, často aj na brejkové situácie. Vidieť, že je po konci sezóny a hráči toho už majú dosť.“

50. zápas Jána Kozáka na lavičke SR Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovenska v Trnave.

V hľadisku trnavského štadióna bolo 15 432 divákov. „Takáto návšteva, to je určite výborná správa. Dúfam, že v hojnom počte prišli na nás a nielen na Holanďanov. Myslím si, že futbal sa im páčil. Samozrejme, že to mohlo byť aj lepšie z našej strany, najmä v druhom polčase, keď sme nehrali dobre. Ďakujeme, že ľudia prišli a verím, že aj naďalej budú chodiť na naše zápasy,“ skonštatoval Adam Nemec.

Najbližší súper slovenskej reprezentácie – Maroko, proti ktorému nastúpia zverenci trénera Jána Kozáka v pondelok 4. júna vo švajčiarskej Ženeve, je pre neho veľká neznáma: „Ja absolútne neviem, čo to je za mužstvo. Proti africkému ‚mančaftu‘ som ešte nikdy v živote nenastúpil. Pre mňa to bude novinka. Maroko sa však dostalo na majstrovstvá sveta do Ruska, takže určite to nebudú nijakí amatéri. Čaká nás náročný zápas.“

Hamšík je spokojný s remízou

Marek Hamšík je dlhé roky oporou slovenskej futbalovej reprezentácie, bolo v zápase proti Holandsku (1:1). Špílmachra A-tímu SR, ktorý sa snažil prihrávkami hľadať spoluhráčov a excelentným centrom za chrbát obrancov súpera našiel už v 8. min presne zakončujúceho Adama Nemca, pochválil po zápase aj 55-ročný tréner holandského národného mužstva Ronald Koeman.

„Zo slovenského tímu sa mi veľmi páčil Hamšík. Je to excelentný hráč a dnes to opäť ukázal,“ skonštatoval na pozápasovej tlačovej konferencii niekdajší skvelý stopér i stredopoliar R. Koeman na adresu rodáka z Banskej Bystrice.

Davy Pröpper (Holandsko), kapitán Marek Hamšík... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Holandsko Futbal Príprava TTX Davy Pröpper (Holandsko), kapitán Marek Hamšík a Stanislav Lobotka (obaja Slovensko) v akcii.

„Hrali sme proti Holandsku. Prvý polčas z našej strany bol veľmi kvalitný. Utvorili sme si množstvo šancí, mohli sme dať aj viac gólov. Potom sme možno aj fyzicky odpadli a druhý polčas patril Holanďanom. Oni majú svoju kvalitu, prinútili nás veľa behať bez lopty, to sa ukázalo najmä v druhom polčase. Zaslúžená remíza,“ hodnotil vo štvrtok neskoro večer stretnutie proti „oranjes“ v mixzóne Štadióna Antona Malatinského Marek Hamšík, ktorý sa vyjadril aj o spolupráci s Adamom Nemcom pri jedinom presnom zásahu domácich:

„Dobre som to trafil. Adam to tiež nemal ľahké a pekne to hlavou umiestnil, dobrá akcia. Škoda, že v prvom polčase už z ďalších nepadol gól. Holanďania v druhom polčase zvýšili obrátky, dali väčší pressing, napádali, nenechali nás toľko rozohrávať a určite boli aktívnejší.“

Brankár Holandska Jeroen Zoet sedí na trávniku... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Holandsko Futbal Príprava TTX Brankár Holandska Jeroen Zoet sedí na trávniku po inkasovanom góle, ktorý strelil Slovák Adam Nemec.

Tridsaťročný stredopoliar, na klubovej úrovni hráč SSC Neapol, nastúpil v najcennejšom drese už na svoj 104. zápas, za A-tím SR dosiaľ strelil 21 gólov. V hľadisku City Areny cítil aj podporu rodiny.

„Mal som tu v Trnave obidvoch synov, dcéra je ešte malá. Chalani sú radi, keď môžu byť na takýchto zápasoch. Určite ich to potešilo.“

Hamšík mal radosť aj z diváckej návštevy, duel proti Holandsku, ktoré je trojnásobným vicemajstrom sveta (1974, 1978, 2010), sledovalo viac ako 15-tisíc priaznivcov.

„Jasné, že sme radi z takejto návštevy. Mali sme teraz aj atraktívneho súpera. Posledné roky si fanúšikovia hľadajú tú cestu k nám a vždy zaplnia štadión. Osobne si to veľmi vážim,“ zdôraznil pilier slovenskej reprezentácie.

Futbalisti Slovenska síce nezvíťazili ani v treťom vzájomnom stretnutí proti „oranžovým“ (predtým prehry v júnovom osemfinále MS 2010 v JAR 1:2 a v prípravnom súboji v máji 2012 v Rotterdame 0:2, pozn.), z trávnika však neodchádzali s prehrou. „Prvýkrát s Holanďanmi berieme nejaký bod, takže ja som so štvrtkovou remízou v Trnave spokojný,“ dodal Marek Hamšík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Adam Nemec #slovenskí futbalisti #holandskí futbalisti