Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci hostia Holandsko prvý raz. Udržia trnavskú latku?

Súper zvučného mena a jediná možnosť vidieť túto jar futbalových reprezentantov na domácej pôde. Taká je štvrtková večerná ponuka na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. Domáci výber privíta Holandsko, ktoré prvý raz v 25-ročnej ére samostatnosti pricestovalo na Slovensko.

31.05.2018 08:00
debata
Marek Hamšík v súboji s holandskou dvojicou... Foto: SITA/AP, Roberto Candia
Hamšík Holandsko JAR 2010 MS Marek Hamšík v súboji s holandskou dvojicou Arjen Robben, Nigel de Jong na MS 2010 v JAR.

„Čaká nás vážny súper. Holandsko si súperov vyberá a chcelo s nami hrať. Má vysokú kvalitu, hoci v tíme nastali zmeny a prišiel aj nový tréner. Usiluje sa vrátiť do špičky v Európe, disponuje množstvom kvalitných hráčov, ktorí majú motiváciu vybojovať si miesto v zostave. O to ťažšie to bude pre nás. Chceme s Holanďanmi odohrať dobrý zápas a byť aj úspešní,“ vraví pred stretnutím tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.

Musí sa vyrovnať s niekoľkými absenciami najmä v obrane, v ktorej mu bude chýbať najmä kapitán Martin Škrtel.

„Niečo sme si vyskúšali na turnaji v Thajsku v marci. Výhodu máme v tom, že dvaja hráči z defenzívy sú univerzálni, myslím tým Hubočana a Sekuliča, ktorí môžu nastúpiť na rôznych postoch. Verím, že sa nám podarí na Holandsko a potom aj na ďalší zápas s Marokom postaviť obrannú formáciu tak, aby mala svoju silu,“ zdôraznil slovenský kouč.

Slováci sa stretli s Holandskom doteraz dvakrát a v oboch prípadoch podľahli. Prvý zápas patrí k najvýznamnejším v histórii samostatného slovenského futbalu. Odohral sa v juhoafrickom Durbane v osemfinále majstrovstiev sveta (1:2).

Pred šiestimi rokmi podľahli Slováci tomuto súperovi v príprave v Rotterdame (0:2). Domáci nastúpili so všetkými svojimi esami, ale teraz už nik z nich nie je v kádri. Z vtedajšieho slovenského tímu budú aj dnes na ihrisku Pekarík, Hubočan a Hamšík.

Kozákovi zverenci by radi nadviazali na bilanciu v domácich zápasoch. Latku postavili vysoko. V Trnave nielenže v piatich uplynulých súbojoch neprehrali, ale ani neinkasovali, čisté konto si držia už 450 minút. Skóre hovorí jasne v ich prospech – 12:0. Naposledy doma prehrali na začiatku septembra 2016, keď v nadstavenom čase inkasovali gól od Angličanov (0:1).

Holanďania prileteli na Slovensko včera popoludní, ubytovali sa v Bratislave a večer absolvovali tréning v Trnave. Po štvrtkovom súboji ich čaká ešte jeden prípravný zápas – v pondelok sa predstavia v Turíne v zápase s Talianskom, ktoré podobne ako oni nepostúpilo na svetový šampionát do Ruska.

Čísla pred Holandskom: 50 – 109 – milión

S dnešným stretnutím je spojených niekoľko zaujímavých čisiel. Jána Kozáka čaká 50. zápas na lavičke národného tímu. Je nielen najdlhšie slúžiacim reprezentačným koučom, ale má aj najlepšiu bilanciu: 28 víťazstiev, 9 remíz a 12 prehier. Slováci nastúpia na 109. zápas v ére samostatnosti na domácej pôde a podľa informácie oficiálnej stránky SFZ tieto stretnutia videlo dovedna 996 564 divákov.

Na trnavskom štadióne prejde vo štvrtok turniketmi miliónty návštevník. Čaká na neho prekvapenie. Mimochodom, priemerná návšteva na jednom zápase národného výberu je 9 227 divákov. Najviac lákali divákov zápasy v roku 2005. Na päť súbojov prišiel absolútne najvyšší počet fanúšikov – 96 017 a najvyšší je aj priemer na zápas – 19 203.

Slovensko – Holandsko
Prípravný futbalový zápas, štvrtok, výkop o 20.45, Štadión Antona Malatinského v Trnave. Priamy prenos JOJ Plus. Zápas povedú rozhodcovia, hlavný .
Predpokladaná zostava SR: Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Hubočan, Mazáň – Lobotka, Kucka – Mak, Hamšík, Rusnák – Nemec.

Holanďania vyradili veľké mená a sú na ceste hore

Holandská liga patrí medzi kvalitnejšie na starom kontinente, ale reprezentačný výber je takisto postavený najmä na legionároch. V aktuálnom sú len piati hráči z domácej súťaže. Toľko ich má zo slovenskej ligy v kádri aj tréner Ján Kozák…

Najpočetnejšie zastúpenie majú kluby z ostrovov – Angličania dodali do holandskej reprezentácie až ôsmich futbalistov. Medzi najznámejšie mená patrí obranca Manchestru United Daley Blind, Virgil van Dijk z Liverpoolu a jeho spoluhráč z tohto klubu Georginio Wijnaldum. Súčasnou hviezdou je aj krídelník Memphis Depay z Olympique Lyon. Mimochodom, obaja Liverpoolčania si zahrali v nedávnom finále Ligy majstrov v základnej zostave.

Holanďania prežívali v uplynulom období horšie futbalové časy. Na MS 2010 v Afrike hrali vo finále a podľahli Španielom až v predĺžení, o štyri roky v Brazílii v zápase o bronz zdolali domácich 3:0. Do Ruska sa však neprebojovali a chýbali dva roky predtým aj na Eure. V A-skupine kvalifikácie MS 2018 ich preskočili nielen Francúzi, ale tesne aj Švédi.

Oranjes odpísala najmä prehra v Bulharsku (0:2). Priam katastrofou sa skončil ich boj o účasť vo Francúzsku 2016. Prehrali až päť zápasov a pred nimi skončili v skupine Česi, Islanďania i Turci.

Juraj Kucka fauluje Marka van Bommela počas... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
kucka ms 2010 Juraj Kucka fauluje Marka van Bommela počas zápasu Slovensko - Holandsko na MS 2010 v JAR.

V kvalifikácii na šampionát do Ruska sa pod vedením trénera Dicka Advocaata ešte objavovali aj známe mená Robben, Sneijder, Van Persie, Stekelenburg, ale tie už v súčasnej nominácii chýbajú. Advocaat prevzal reprezentáciu pred rokom, ale vlani na jeseň sa po neúspešnej kvalifikácii postu vzdal.

Trénerského žezla sa vo februári chopil bývalý úspešný reprezentant Ronald Koeman. Na Slovensko sa vráti po necelých desiatich mesiacoch. V auguste viedol Everton v Ružomberku v Európskej lige. Zlý ligový štart tímu znamenal jeho koniec na lavičke už vlani v októbri, ale o niekoľko mesiacov dostal novú atraktívnu ponuku.

Buduje nové holandské mužstvo. Zatiaľ s ním odohral len dva prípravné zápasy. V premiére prehrali jeho zverenci v Amsterdame s Anglickom (0:1), ale koncom marca dosiahli v Ženeve pozoruhodné víťazstvo nad Portugalskom na čele s Ronaldom (3:0).

„Toto som ani ja nečakal,“ vravel po prekvapivej výhre Koeman. „Dokázali sme, že keď hráme disciplinovane, máme vždy šancu.“

„Krásny večer a skvelý pocit,“ nadchýnal sa Virgil van Dijk, nový kapitán tímu a najdrahší obranca na svete, ktorý strelil tretí gól. Vlani v decembri ho Liverpool kúpil z FC Southampton za 75 miliónov libier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenskí futbalisti #holandskí futbalisti