Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák pošle na finále novú zostavu

Náročné podmienky, výrazný časový posun, vysoká teplota i vlhkosť. To všetko ovplyvnilo výkon slovenských futbalových reprezentantov v semifinálovom stretnutí Kráľovského pohára - King's Cupu 2018 v Bangkoku. Ich hra postupne strácala iskru a napokon boli radi, že udržali tesné víťazstvo (2:1).

25.03.2018 06:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák.
debata

„Nie je pre organizmus jednoduché ísť z mínus šesť do plus 32 stupňov. V posledných dvadsiatich minútach už toho mali hráči dosť, nastal chaos v niektorých fázach. Škoda, že sme nestrelili tretí gól, ním by sme súpera zlomili a zápas by nás nestál toľko síl,“ komentoval tréner Ján Kozák.

Zároveň pripomenul, že pred nedeľňajším finále turnaja s domácim Thajskom získali jeho zverenci ďalšie tri dni k dobru a podobné problémy ako vo štvrtok by už nemali mať.

Skúsený srbský tréner Milovan Rajevac, ktorý sedí na lavičke Thajska, sledoval súboj Slovenska a Spojených arabských emirátov. Je otázne, do akej miery mu jeho poznatky pomôžu, pretože v nedeľu nastúpi proti jeho ázijským zverencom úplne iné slovenské mužstvo. Tréner Ján Kozák od začiatku avizoval, že chce dať v Bangkoku šancu všetkým hráčom, dvom rôznym jedenástkam. Pred finále potvrdil, že zo základnej zostavy so Spojenými arabskými emirátmi nastúpia proti Thajsku iba dvaja hráči.

„Verím, že poskladáme zostavu, ktorá bude úspešná, vyhrá finálový zápas i celý turnaj,“ zdôraznil Kozák.

Dá sa očakávať, že príležitosť dostanú aj nováčikovia v kádri. Sú štyria a ide všetko o hráčov zo slovenskej ligy – brankár Michal Šulla, obrancovia Boris Sekulič a Ľubomír Šatka a ofenzívny Erik Pačinda.

Otázny je štart brankára Martina Dúbravku, sťažuje sa na bolesti v kolene. Na thajskom Národnom štadióne Rajamangala očakáva náročný zápas. „Sme asi favoriti turnaja, v renkingu najvyššie z tímov, ktoré sú tu, ale ako sme videli aj v súboji so SAE, nebolo to jednoduché. Verím, že na konci podujatia sa budeme radovať,“ vyjadril sa na stránke SFZ.

Trénera i hráčov potešilo, že do finále postúpili napokon Thajčania (s Gabonom remizovali 0:0, ale boli úspešnejší v penaltovom rozstrele 4:2). „Je lepšie pre atmosféru zápasu, ak sú našimi súpermi domáci futbalisti, pritiahnu veľa ľudí,“ domnieva sa Kozák.

Kráľovský pohár má veľkú tradíciu, založili ho presne pred 50 rokmi. V niektorých rokoch sa neuskutočnil, preto sa aktuálne hrá 46. ročník. Prvý v roku 1968 vyhrala Indonézia. Spočiatku na turnaji štartovali výlučne reprezentácie ázijských krajín, až postupne sa objavovali medzi účastníkmi aj klubové a reprezentačné výbery z Európy. Jasne najúspešnejší sú domáci, ktorí turnaj vyhrali 15-krát, vrátane minulého roka (Južná Kórea sedemkrát).

V čestnom zozname víťazov figuruje aj Slovensko, ktoré štartovalo v Bangkoku v roku 2004. Najskôr zdolalo Maďarsko (1:0) a potom vo finále remizovalo s Thajskom (1:1) a po penaltách získalo trofej (5:4). Zápas s Thajskom však medzi oficiálnymi súbojmi slovenskej reprezentácie nefiguruje, lebo na podujatí sa predstavil ligový výber pod vedením trénera Dušana Galisa.

Jediný gól vo finále strelil z penalty Ďurica (vyrovnával na 1:1), ktorý sa nedávno rozlúčil s reprezentačným dresom.

Program turnaja
Nedeľa – finále 14.30 Thajsko – Slovensko (TV JOJ), o 3. miesto 11.30 Gabon – SAE.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenskí futbalisti #thajskí futbalisti #King's Cup