Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci otvárajú rok v Ázii. Kozák chce dať šancu všetkým

Slovenskí futbaloví reprezentanti otvárajú svoj futbalový rok úvodnými dvoma zápasmi. Prvý raz v takomto čase vyrazili za súpermi tisíce kilometrov na ázijský kontinent.

21.03.2018 13:17 , aktualizované: 18:16
Slovensko futbal reprezentácia Foto: ,
Slovenskí futbalisti sa predstavia na King´s Cupe v Thajsku.
debata

„Dostali sme ponuku a rozhodli sme sa ju prijať. Nie je jednoduché v tomto termíne zohnať súperov. Čakajú nás zápasy s mužstvami, s ktorými sa nestretávame často. Je to niečo nové, konfrontácia s nimi môže byť pre nás veľmi osožná,“ zdôraznil tréner Ján Kozák.

Slováci sa predstavia na tradičnom turnaji o Kráľovský pohár – King's cup v Bangkoku. V 46. ročníku ich čakajú exotickí súperi. Zatiaľ je známy len štvrtkový – v semifinále podujatia narazia na výber Spojených arabských emirátov. Druhú dvojicu tvorí Thajsko a Gabon.

Ak Kozákovi zverenci vo štvrtok vyhrajú, stretnú sa v nedeľu s víťazom druhého súboja vo finále. Ak podľahnú, čaká ich zápas o 3. miesto. Oba zápasy Slovenska odvysiela v priamom prenose TV JOJ.

Kozák sa už pred odletom venoval štúdiu súperov.

„Videl som zápas Spojených arabských emirátov s Uzbekistanom, náš štvrtkový súper spĺňa prísne kritériá. Jeho organizácia hry je naozaj dobrá, hráči sú aj individuálne na kvalitnej úrovni a prekvapilo ma, že v defenzíve pracujú na sto percent. Čaká nás náročná previerka, pokúsime sa ju zvládnuť. Ku každému, aj prípravnému zápasu, musíme pristúpiť s plnou vážnosťou, lebo len vtedy nám taký zápas niečo dá,“ domnieva sa Kozák.

V Bangkoku mu chýba sedemnásobný futbalista roka Marek Hamšík, ktorý sa zranil. K tímu sa však pripojil Albert Rusnák, do Thajska letel zo svojho pôsobiska v USA. Tréner má teraz k dispozícii 23 futbalistov.

Mužstvo absolvovalo v dejisku oficiálny tréning, všetci hráči sú v poriadku, len Norbert Gyömbér sa pripravoval individuálne a na štvrtkový zápas nebude ešte pripravený, doliečuje si zranenie.

„S tým sme rátali, Noro pred príchodom ešte nebol úplne fit, ale robíme všetko pre to, aby bol na druhý zápas pripravený,“ vysvetlil Kozák na stránke SFZ.

Zástupcovia všetkých tímov sa zúčastnili na otváracej tlačovej konferencii pred štartom podujatia, tešila sa veľkému záujmu médií. Slovensko zastupoval tréner a kapitán tímu Martin Škrtel. Kozák potvrdil, že by chcel dať v dvojzápase šancu všetkým hráčom.

„Organizátori prikladajú turnaju veľkú vážnosť, o čom svedčí i fakt, že budeme môcť vystriedať v stretnutí len troch hráčov a nie ako sme zvyknutí z prípravy, v ktorej vymeníme aj šiestich. Pokúsim sa postaviť dve jedenástky, ktoré budú mať svoju kvalitu a budú aj úspešné,“ naznačil Kozák svoje plány.

„Záťaž mojich zverencov bola uplynulý víkend rôzna. Verím, že všetci dobre zregenerovali a ja budem môcť proti Spojeným arabským emirátom poslať zostavu, o ktorej už mám predstavu.“

Slovenskí futbalisti sa už na turnaji v Bangkoku predstavili. V roku 2004 tu však pod vedením trénera Dušana Galisa štartoval ligový výber. Zdolal Maďarsko (1:0) a aj domáce Thajsko, ale až v penaltovom súboji (1:1, 5:4 na 11 m) a stal sa víťazom podujatia.

Zo štyroch účastníkov turnaja má teraz Slovensko najvyššie postavenie v aktuálnom rebríčku FIFA, patrí mu 28. miesto. SAE sú na 78. priečke, Gabon na 95. a Thajsko na 129.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z denníka Pravda.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie

brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Martin Polaček (FK Mladá Boleslav), Michal Šulla (Slovan Bratislava)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Boris Sekulič (Slovan Bratislava), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Trabzonspor AS), Norbert Gyömbér (FC Bari 1908), Ľubomír Šatka (DAC Dunajská Streda), Róbert Mazáň (Celta Vigo)
stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Ján Greguš (FC Kodaň), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem), Filip Kiss (Ettifaq FC), Róbert Mak (PAOK Solún), Albert Rusnák (Real Salt Lake City), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina)
útočníci: Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť)

Program turnaja King's Cup

Štvrtok 22. marca (v SEČ)
semifinále: 10.30 SLOVENSKO – SAE, 13.30 Thajsko – Gabon

Nedeľa 25. marca (v SELČ)
11.30 zápas o 3. miesto, 14.30 finále

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenskí futbalisti #King´s Cup