Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaznú koalíciu Hamšík - Škrtel môžu rozbiť mladíci

Dvojica Marek Hamšík - Martin Škrtel ovládla anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu v uplynulých desiatich rokoch. Len oni si delili víťazstvá a skóre hovorí v Hamšíkov prospech - 6:4.

07.03.2018 11:57 , aktualizované: 17:09
Marek Hamšík, Martin Škrtel Foto: ,
Zľava Marek Hamšík a Martin Škrtel, dvojica, ktorá ovládla anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu v uplynulých desiatich rokoch.
debata

V uplynulom roku sa však o slovo prihlásili mladí hráči a ich výkony na ihrisku sa premietajú aj v prestížnej ankete. Do desiatky sa pretlačili Stanislav Lobotka, Milan Škriniar či Albert Rusnák. Rozbijú mladíci víťaznú koalíciu skúsených borcov?

Prestížna anketa stará ako Slovensko

Anketa o najlepšieho futbalistu roka oslavuje jubileum. Je rovnako stará ako Slovenská republika, prvý ročník vyhlasovala Pravda v roku 1993. „Teší nás, že anketa vznikla na pôde našej redakcie a od prvých ročníkov jej popularita i prestíž stále rástla. Napísala viacero pekných príbehov, prispela k propagácii slovenského futbalu a jeho najlepších hráčov,“ zdôraznila šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

Na nominačnej tlačovej besede oznámili... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Nora Slišková, Michal Zeman, Ján Kováčik Na nominačnej tlačovej besede oznámili organizátori ankety kadidátov na zisk trofejí. Sprava šéf SFZ Ján Kováčik, šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková a vedúci ankety Michal Zeman.

Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik sa domnieva, že 25. ročník by mohol byť prelomový. „Vyhlásenie ankety vnímame ako súčasť osláv troch výročí – 25 rokov od vzniku Slovenskej republiky, 80 rokov od založenia Slovenského futbalového zväzu a storočnicu od vzniku Československa. Jubilejný ročník by mohol byť zaujímavý a priniesť aj zmenu, pretože po období, keď sa na čele opakovali rovnaké mená, razantne vplávalo do tohto rybníka viacero mladých hráčov,“ pripomenul Kováčik a informoval, že vyhlásenie výsledkov 25. ročníka sa uskutoční v podvečer 19. marca v Senci, pretože už ten istý deň večer reprezentanti odlietajú na turnaj do Thajska. „Od ôsmej večer si môžu fanúšikovia pozrieť slávnosť v televízii JOJ,“ doplnil.

Rekordér Hamšík o dve trofeje

Najúspešnejším futbalistom v histórii ankety je líder slovenskej reprezentácie a kapitán SSC Neapol Marek Hamšík. Vyhral ju sedemkrát a patrí medzi favoritov aj v 25. ročníku. Banskobystrický rodák, ktorý si v minulom roku obliekol reprezentačný dres v 100. stretnutí má šancu získať teraz aj druhú trofej – v ankete o Futbalistu štvrťstoročia (1993 – 2017).

Marek Hamšík s ocenením pre najlepšieho... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Marek Hamšík Marek Hamšík s ocenením pre najlepšieho futbalista roka 2016.

Hamšík sa v najsilnejšej desiatke ocitol jedenástykrát, pričom najhoršie skončil na druhom mieste. Novým rekordérom sa stal jeho veľký súper Martin Škrtel, ktorý sa umiestnil v prvej desiatke trinásty raz bez prerušenia. Trinásťkrát v elitnej spoločnosti bol aj Miroslav Karhan, ale nie za sebou. Trnavčanovi patrí stále iný primát – v ankete bodoval v osemnástich ročníkoch, takú dlhodobú vysokú výkonnosť si doteraz nik neudržal.

Svoj názor môžu vyjadriť aj fanúšikovia a vybrať svojho Futbalistu roka 2017. Hlasovanie na stránke futbalnet.sk/sek­cia/2483 sa začalo už v stredu a potrvá do 16. marca. Pre tých, čo sa zapoja, sú pripravené zaujímavé ceny.

Na lístkoch sa objavilo 23 mien

O výsledkoch 25. ročníka rozhodli hlasy 33 expertov, trénerov a zástupcov médií. Nik z nich neurčil presné zloženie desiatky (bez ohľadu na poradie), čo je výnimočná situácia. V predchádzajúcom ročníku sa to podarilo až jedenástim hlasujúcim.

Aj tentoraz sa v prvej desiatke umiestnili len legionári. Stalo sa tak už siedmy raz. Až na 17. mieste skončil prvý hráč z domácej súťaže. Túto priečku obsadila dvojica kapitánov: trnavský Boris Godál a nitriansky Tomáš Kóňa.

Na anketových lístkoch odborníkov sa objavilo 23 mien, čo je o dve viac ako pred rokom. Pravda, minuloročných 21 hráčov bolo najmenej v histórii (rovnaký počet ich bodoval aj v roku 2014). Prvý raz získali body v ankete tentoraz len dvaja – Godál a symbolický jeden si pripísal Michal Škvarka.

Traja nováčikovia, brankári chýbajú

V najlepšej desiatke 2017 sa v porovnaním s minulým ročníkom objavili traja noví hráči – Stanislav Lobotka, Adam Nemec a Albert Rusnák. Nemec sa do nej premiérovo dostal v 32 rokoch, stal sa piatym najstarším nováčikom v tejto spoločnosti.

Stanislav Lobotka je nováčikom v najlepšej... Foto: SITA/AP, Lalo R. Villar
Lobotka Stanislav Lobotka je nováčikom v najlepšej desiatke 2017. Na snímke v súboji so stredopoliarom Barcelony Paulinhom.

Trojica nahradila Vladimíra Weissa, Tomáša Hubočana a Matúša Kozáčika. Všetci patrili medzi stálych členov elitnej skupiny, Weiss a Hubočan v nej mali miesto v uplynulých šiestich rokoch za sebou.

Po piatich rokoch sa do desiatky kandidátov na titul nedostal ani jeden brankár. Hneď dvaja – Martin Dúbravka a Matúš Kozáčik – skončili hneď za ňou. Dúbravkovi, ktorý na začiatku tohto roka odišiel na hosťovanie do anglického prvoligového tímu Newcastle United, chýbali do nej dva body.

Cenu Petra Dubovského získa nový hráč

V hoteli Senec v Senci 19. marca budú známe aj výsledky ďalších tradičných ankiet. Cenu Petra Dubovského, ktorá je určená najlepšiemu hráčovi do 21 rokov, vyhlasujú organizátori od roku 2000.

V jej 18. ročníku pribudne 14. víťaz, pretože v tejto ankete ako jedinej nebude obhajovať víťazstvo minuloročný držiteľ. Vlani ju získal Milan Škriniar, ale ten už prekročil vekový limit. Cenu, ktorá nesie meno prvého víťaza ankety, získali štyria hráči dva razy (Vittek, Hamšík, Stoch, Mak).

Z Milana Škriniara (vľavo) sa stala opora... Foto: SITA/AP, Luca Zennaro
Škriniar Z Milana Škriniara (vľavo) sa stala opora Interu Miláno. Ako sa mu bude dariť v ankete?

V ankete o najlepšieho trénera roka kandiduje na víťazstvo rovnaká trojica ako pred rokom. Tréner reprezentačného áčka Ján Kozák sa v nej tešil štyri razy za sebou, tentoraz bude jeho veľkým súperom už bývalý kouč slovenskej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal a reprezentačnú dvojicu dopĺňa tréner MŠK Žilina Adrián Guľa, ktorý priviedol vlani na jar svoje mužstvo k titulu majstra Slovenska.

Jeden víťaz je už známy – Škvarka

Najlepším futbalistom Fortuna ligy v roku 2017 sa stal žilinský kapitán Michal Škvarka. V predchádzajúcom ročníku vyhral v tom čase jeho spoluhráč Filip Hlohovský a Škvarka obsadil tretie miesto. Teraz suverénne, s veľkým náskokom triumfoval pred legionármi Filipom Marešom a Rangelom Jangom, ktorí už v slovenských kluboch nepôsobia.

Michal Škvarka v popredí. Žilinský kapitán sa... Foto: SITA, Tomáš Somr
mšk žilina, Michal Škvarka, as trenčín Michal Škvarka v popredí. Žilinský kapitán sa stal najlepším futbalistom Fortuna ligy v roku 2017.

Škvarka je štvrtým Žilinčanom, ktorý vyhral túto anketu v uplynulých šiestich rokoch. Okrem neho a Hlohovského sa tešil z prvenstva dva razy aj Viktor Pečovský. Pred nimi, ešte v roku 2010, sa stal jej víťazom aj ďalší žilinský futbalista Róbert Jež.

„Mám z víťazstva veľkú radosť. Naše úspechy v tejto ankete sú dôkazom, že v našom klube sa pracuje dobre a vyrastajú v ňom kvalitní hráči,“ vyhlásil Škvarka.

Ďalších päť legiend do Siene slávy
Slávnostný večer vyhlasovania výsledkov ankiet podčiarkne aj významná udalosť. Do Siene slávy slovenského futbalu uvedú ďalších päť legiend. S nimi bude v tejto výnimočnej spoločnosti už 21 osobností slovenskej futbalovej histórie.

Top 10 kandidátov na cenu Futbalista roka 2017 (abecedné poradie): Ján Ďurica (Trabzonspor), Marek Hamšík (SSC Neapol), Juraj Kucka (Trabzonspor/AC Miláno), Stanislav Lobotka (Celta Vigo/FC Nordsjaelland), Róbert Mak (PAOK Solún/Zenit Petrohrad), Adam Nemec (Dynamo Bukurešť), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Milan Škriniar (Inter Miláno/Sampdoria Janov), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul)

ďalšie poradie: 11. Martin Dúbravka (Sparta Praha) 34 bodov, 12. Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň) 31, 13. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) 24, 14. Tomáš Hubočan (Trabzonspor/O­lympique Marseille) 23, 15. Vladimír Weiss (Al Gharafa) 21, 16. Ondrej Duda (Hertha Berlín) 17, 17. Boris Godál (Spartak Trnava) a Tomáš Kóňa (FC Nitra) po 5, 19. Matúš Bero (Trabzonspor) a Ján Greguš (FC Kodaň) po 4, 21. Lukáš Hroššo (FC Nitra) 2, 22. Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda) a Michal Škvarka (MŠK Žilina) po 1

Kandidáti ceny Najlepší futbalista štvrťstoročia (1993–2017): Peter Dubovský, Marek Hamšík, Ľubomír Moravčík, ďalšie poradie: 4. Martin Škrtel 155, 5. Marek Mintál 50, 6. Dušan Tittel 45, 7. Miroslav Karhan 31, 8. Róbert Vittek 15, 9. Vladimír Kinder 5, 10. Szilárd Németh 4, 11. Róbert Tomaschek 3, 12. Miroslav König 2, 13. Vratislav Greško 1.

Kandidáti Ceny Petra Dubovského 2017: László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Samuel Mráz (MŠK Žilina), Denis Vavro (FC Kodaň/MŠK Žilina), ďalšie poradie: 4. Filip Balaj (FC Nitra), Juraj Chvátal (MŠK Žilina/Sparta Praha), Adam Jakubech (Lille/Spartak trnava), Erik Jirka (Spartak Trnava), Dominik Kružliak (MFK Ružomberok), Nikolas Špalek (MŠK Žilina) všetci po 1 (pozn. po 1 bode dostali aj Škriniar a Lobotka, ale už nespĺňali vekový limit)

Kandidáti ankety Najlepší tréner 2017: Pavel Hapal (reprezentácia do 21 rokov), Ján Kozák (reprezentácia A), Adrián Guľa (MŠK Žilina), ďalšie poradie: 4. Norbert Hrnčár (MFK Ružomberok) a Martin Ševela (AS Trenčín/Slovan Bratislava) po 11, 6. Nestor El Maestro (Spartak Trnava) 7, 7. Ivan Galád (FC Nitra) a Vladimír Weiss (reprezentácia Gruzínska) po 4, 9. Juraj Jarábek (ViOn Zlaté Moravce-Vráble), Miroslav Karhan (Spartak Trnava) a Csaba László (DAC Dunajská Streda) po 1

Kandidátky ankety Najlepšia futbalistka 2017: Alexandra Bíroová (SKN St. Pölten), Mária Mikolajová (Partizán Bardejov), Dominika Škorvánková (Bayern Mníchov)

Najlepší hráč Fortuna ligy 2017: 1. Michal Škvarka (MŠK Žilina) 52, 2. Jakub Mareš (Slovan Bratislava) 28, 3. Rangelo Janga (AS Trenčín) 19, ďalšie poradie: 4. Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda) 15, 5. Erik Daniel (MFK Ružomberok) 14, 6. Godál 12, 7. Filip Hlohovský (MŠK Žilina) 11, 8. Lukáš Hroššo (FC Nitra) a Achraf el Mahdioui (AS Trenčín) po 7, 10. Ivan Diaz (MŠK Žilina) 6, 11. Tomáš Kóňa (FC Nitra) a Ľubomír Šatka (DAC Dunajská Streda) po 5, 13. Marin Ljubičič (DAC Dunajská Streda) 4, 14. Zsolt Kalmár (DAC Dunajská Streda) 3

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka 2017