Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Elegán Kačáni už vyučuje v nebi. Tlieskali mu aj Dibarbora a Chudík

Bol vynikajúci futbalista a neskôr aj popredný futbalový tréner a významný pedagóg, ktorý 36 rokov pôsobil na FTVŠ UK v Bratislave. Študovali u neho poprední slovenskí tréneri. Ladislav Kačáni už vyučuje futbal v nebi. Po krátkej chorobe v pondelok dotĺklo jeho srdce. Prvého apríla by sa dožil 87 rokov.

05.02.2018 12:59 , aktualizované: 15:33
Ladislav Kačáni, Ján Kováčik, Jozef Kliment Foto: ,
Ladislav Kačáni (v strede) s prezidentom SFZ Ján Kováčikom (vľavo) a generálnym sekretáron SFZ Jozefom Klimentom vo februári 2011.
debata (3)

Patril do skupiny futbalistov, ktorí boli miláčikmi fanúšikov. Jeho majstrovstvo chodili obdivovať aj legendárni herci František Dibarbora či Ladislav Chudík. Bol technický útočník, elegán na ihrisku, vynikajúci na zemi i vo vzduchu, perfektne ovládal loptu.

V rodnom Lučenci predviedol ako prvý nožničky a potom tento kúsok zvládol veľakrát aj na veľkej futbalovej scéne. Z jeho prihrávok ťažil chýrny strelec Scherer, ale aj Kačáni strieľal góly, na ktoré sa roky spomínalo. Prekonal aj vynikajúceho maďarského brankára Grosicsa v čase slávneho Puskásovho tímu.

Viedla nás slávna trojica na B: Borhy – Bujna – Binovský. V praxi išlo v našich podmienkach o prvú skutočnú tímovú prácu
Ladislav Kačáni

Bol oporou Červenej hviezdy Bratislava, ktorá vybojovala v roku 1959 senzačný titul majstra Československa. „Viedla nás slávna trojica na B: Borhy – Bujna – Binovský. V praxi išlo v našich podmienkach o prvú skutočnú tímovú prácu,“ spomínal. Hráčsku kariéru zavŕšil v Interi Bratislava. V najvyššej domácej súťaži nastúpil na 227 zápasov, strelil v nich 47 gólov.

Mal 22 rokov, keď si prvý raz obliekol reprezentačný dres, mal ho na sebe v 20 zápasoch, strelil v ňom tri góly. Na MS 1954 vo Švajčiarsku si zahral proti Uruguaju a Rakúsku. Ešte 7. apríla 1962 tvoril záložnú formáciu spolu s Masopustom v zápase so Švédskom v Štokholme. Zranil sa a do Čile necestoval. Bol to koniec jeho reprezentačnej kariéry.

Významná je aj jeho trénerská kapitola. Spolu s Ladislavom Novákom dva roky (1971 a 1972) viedol československú reprezentáciu. Rád spomínal na zápasy v Brazílii. V júni 1972 na Maracane nastúpilo mužstvo pred 160-tisíc divákmi proti silnému domácemu výberu na čele s Rivelinom a Tostaom a uhralo bezgólovú remízu. Doma trénoval Inter a Lokomotívu Košice a pôsobil aj na Cypre a v Kuvajte.

Futbal nie je práca v bani. Potrebuje rozlet.
Ladislav Kačáni

Potom sa už naplno venoval metodickej, publikačnej a najmä pedagogickej práci na FTVŠ UK, je autorom mnohých odborných kníh a skrípt. Bol aj technický riaditeľ SFZ. „Futbal bude krajší, keď tréneri začnú robiť odvážnejšie kroky. Nemôžeme hrať, aby sme neprehrali, ale aby sme zvíťazili. Musíme zmeniť myslenie. Futbal nie je práca v bani. Potrebuje rozlet,“ zdôrazňoval v jednom z našich rozhovorov. Pod jeho vedením vyrástli desiatky trénerov, medzi ktorými nechýbali Vičan, Lešický, Jankech, Radolský, Pecze, Jurkemik a mnohí ďalší.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kačáni