Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tréner Česka: V zápase so Slovákmi môže preletieť iskra

Slovenskí futbaloví reprezentanti narazia v prvej skupine druhej divízie Ligy národov na starých známych. Bývalý český reprezentant Vladimír Šmicer im na žrebovaní v Lausanne prisúdil Česko a Ukrajinu.

24.01.2018 16:18 , aktualizované: 18:19
Karel Jarolím Foto: ,
Karel Jarolím.
debata

Sú to súperi, s ktorými si Slováci merajú sily pomerne často. O Ukrajine to platí najmä v poslednom čase, pretože s ňou bojovali o postup v úspešnej kvalifikácii ME 2016 a stretli sa s ňou aj v príprave vlani v novembri (prehra 1:2).

S Českom odohrali od rozdelenia bývalej federácie desať zápasov, naposledy pred troma rokmi v príprave (víťazstvo 1:0). Hoci sú zverenci trénera Jána Kozáka momentálne v rebríčku FIFA vyššie ako súperi v skupine, ani s jedným nemajú plusovú bilanciu.

Slovákov v rámci druhej divízie ťahali z prvého výkonnostného koša, Ukrajinu z druhého, Česko z tretieho.

„Ukrajina i Česko sú ťažkí súperi, nakoniec všetky mužstvá, ktoré boli v hre, sú veľmi vyrovnané. Zápasy proti Česku sú divácky veľmi atraktívne, som presvedčený o tom, že budú mať dobrú divácku kulisu. S Ukrajinou sme odohrali v poslednom období tri zápasy, dosiahli sme výhru, remízu i prehru, boli herne aj výsledkovo vyrovnané. Trúfam si povedať, že v B-divízii to bol najťažší súper,“ komentoval žreb na oficiálnej stránke SFZ asistent trénera reprezentačného mužstva Štefan Tarkovič, ktorý sa zúčastnil na žrebovaní v Lausanne.

Tréner českých reprezentantov Karel Jarolím vyzdvihol kvalitu slovenského tímu. „S ním získava naša skupina na pikantnosti, bude mať náboj. Pre nás je to výzva. Pozdravil som sa so Štefanom Tarkovičom. Teraz sme sa usmievali, ale keď sa stretneme na ihrisku, môže preletieť nejaká iskra. Verím však, že všetko zostane v duchu fair play. Ukrajina je veľmi ambiciózna, bude chcieť tiež skupinu vyhrať. Musíme sa čo najlepšie pripraviť už na prvý zápas. Je to však ešte ďaleko. Momentálne sa venujem sledovaniu našich hráčov, ktorí majú rozohrané svoje súťaže, vo februári sa začne liga a čaká nás aj turnaj v Číne,“ zdôraznil Jarolím, ktorý so Slovanom získal v roku 2011 titul i Slovenský pohár.

Každý tím zinkasuje za štart v súťaži milión eur a o druhý milión bude bojovať. UEFA ho vyplatí víťazovi skupiny. Ten zároveň postúpi do play off vo svojej divízii (štyri tímy) a má šancu zabezpečiť si miestenku vo finálovom turnaji ME 2020.

UEFA rozdelila 50 krajín do štyroch výkonnostných divízií a v rámci nich v stredu mužstvá vyžrebovali do skupín. Zápasy sa uskutočnia od 6. septembra do 20. novembra tohto roku. Víťaz každej skupiny postúpi do vyššej divízie, posledný tím klesne o kategóriu nižšie. Liga národov dáva šancu prebojovať sa na európsky šampionát aj krajinám, ktoré figurujú na nižších priečkach svetového rebríčka.

Na ME si vybojujú miestenku všetci víťazi divízií. O nich sa rozhodne v marci 2020 v zápasoch play off, stretnú sa prvé tímy zo skupín. Výnimku tvoria víťazi štyroch skupín v áčku, tých čaká v júni 2019 turnaj Final Four.

Careful, Mr President! #NationsLeague

Príspevok, ktorý zdieľa UEFA (@uefa_official),

Slováci začnú na Ukrajine

Slovenskí futbalisti začnú program v 1. skupine druhej divízie Ligy národov na Ukrajine 9. septembra tohto roku. Program: 6. septembra Česko – Ukrajina, 9. septembra Ukrajina – Slovensko, 13. októbra Slovensko – Česko, 16. októbra Ukrajina – Česko, 16. novembra Slovensko – Ukrajina, 19. novembra Česko – Slovensko.

Skupiny Ligy národov

  • A-divízia. 1. skupina: Nemecko, Francúzsko, Holandsko, 2. skupina: Belgicko, Švajčiarsko, Island, 3. skupina: Portugalsko, Taliansko, Poľsko, 4. skupina: Španielsko, Anglicko, Chorvátsko.
  • B-divízia. 1. skupina: Slovensko, Ukrajina, Česko, 2. skupina: Rusko, Švédsko, Turecko, 3. skupina: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Severné Írsko, 4. skupina: Wales, Írsko, Dánsko.
  • C-divízia. 1. skupina: Škótsko, Albánsko, Izrael, 2. skupina: Maďarsko, Grécko, Fínsko, Estónsko, 3. skupina: Slovinsko, Nórsko, Bulharsko, Cyprus, 4. skupina: Rumunsko, Srbsko, Čierna Hora, Litva.
  • D-divízia. 1. skupina: Gruzínsko, Lotyšsko, Kazachstan, Andorra, 2. skupina: Bielorusko, Luxembursko, Moldavsko, San Maríno, 3. skupina: Azerbajdžan, Faerské ostrovy, Malta, Kosovo, 4. skupina: Macedónsko, Arménsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Jarolím #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #ukrajinskí futbalisti