Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby v Lige národov. Slováci sa okrem Čechov stretnú aj s Ukrajincami

Futbalisti Ukrajiny a Česka sú súpermi slovenskej reprezentácie v 1. skupine v rámci B-divízie európskej Ligy národov 2018/2019. Rozhodol o tom stredajší poludňajší žreb vo švajčiarskom Lausanne.

24.01.2018 11:34 , aktualizované: 18:18
Marek Hamšík, Martin Škrtel Foto: ,
Zľava Marek Hamšík a Martin Škrtel.
debata

Slovensko pred žrebom figurovalo v rámci B-divízie v prvom výkonnostnom koši, Ukrajina v druhom a Česko v treťom koši. Protivníkmi SR v premiérovej edícii súťaže mohli byť aj Švédsko, Írsko, Bosna a Hercegovina (2. kôš), Severné Írsko, Dánsko a Turecko (3. kôš).

Liga národov je nový projekt UEFA; prinesie viac súťažných súbojov na úkor tradičných prípravných zápasov a aj príležitosť prebojovať sa na európsky šampionát pre krajiny z nižších poschodí rebríčka.

UEFA v októbri zverejnila rozdelenie krajín do divízií, Slovensko figuruje v druhej (B) zo štyroch (A, B, C, D). Za účasť v B-divízii Ligy národov zinkasuje Slovenský futbalový zväz (SFZ) milión eur. Ak SR triumfuje v skupine, získa ďalší milión. Päťdesiatpäť krajín rozdelili do výkonnostných skupín podľa umiestnenia v renkingu národných mužstiev, v ktorom koeficient krajiny vznikol na základe výsledkov z MS 2014 (aj kvalifikácia), ME 2016 (aj kvalifikácia) a MS 2018 (len kvalifikácia).

Slováci začnú na Ukrajine

Slovenskí futbalisti začnú program v 1. skupine druhej divízie Ligy národov na Ukrajine 9. septembra tohto roku. Program: 6. septembra Česko – Ukrajina, 9. septembra Ukrajina – Slovensko, 13. októbra Slovensko – Česko, 16. októbra Ukrajina – Česko, 16. novembra Slovensko – Ukrajina, 19. novembra Česko – Slovensko.

Slovákom patrí 16. priečka. Najlepších 12 krajín preniklo do A-divízie, ďalších 12 do B-divízie, nasledujúcich 15 do C-divízie a zostávajúcich 16 do D-divízie. V „áčku“ a „béčku“ sú štyri trojčlenné skupiny, v „céčku“ jedna trojčlenná a tri štvorčlenné a v „déčku“ štyri štvorčlenné.

Zápasy v skupinách naplánovali na september až november 2018, hrá sa systémom každý s každým doma aj vonku. Najslabšie mužstvo z každej zo skupín A, B a C-divízie klesne o jednu divíziu, víťaz každej zo skupín B, C a D-divízie postúpi do vyššej. Víťazi štyroch skupín v rámci A-divízie si v júni 2019 zmerajú sily na finálovom turnaji, hostiteľa spomedzi nich vyberú v decembri. Ďalšia edícia Ligy národov je na programe počas ročníka 2020/2021.

Kvarteto tímov si prostredníctvom Ligy národov v play-off v marci 2020 vybojuje postup na ME 2020. V roku 2019 sa odohrá riadna kvalifikácia o postup na ME, z každej z desiatich skupín (päť päťčlenných a päť šesťčlenných) preniknú na šampionát dve krajiny. Žreb kvalifikácie sa uskutoční 2. decembra v írskom Dubline a krajiny pred ním rozdelia do výkonnostných košov práve na základe umiestnenia v Lige národov.

Pre krajiny z B-divízie je kľúčové obsadiť vo svojej skupine prvé alebo druhé miesto a zabezpečiť si tak pozíciu v desaťčlennom 2. koši pri žrebe kvalifikácie ME 2020. Do prvého koša prenikne desať najlepších z A-divízie, do druhého koša zostávajúci dvaja z A-divízie a osem najlepších z B-divízie.

Trofej pre víťaza Ligy národov. Foto: Reuters, PIERRE ALBOUY
Liga národov Trofej pre víťaza Ligy národov.

Zostávajúci štyria z B-divízie – tí na 3. priečkach – budú vedno so šiestimi najlepšími z C-divízie súčasťou 3. koša a v kvalifikačnej skupine s dvoma miestenkami na ME sa nevyhnú dvom papierovo silnejším protivníkom. Pre každú zo štyroch divízií Ligy národov platí nasledovné: štyria najlepší, ktorí nepostúpia na ME prostredníctvom riadnej kvalifikácie, zabojujú v play-off o jednu miestenku na šampionát. Play-off sa skladá zo semifinále (hrá sa na jeden zápas na pôde lepšie umiestneného tímu) a finále (hostiteľa určí žreb).

Žreb Ligy národov

A-divízia (4× 3 tímy):

  • 1. skupina: Nemecko, Francúzsko, Holandsko
  • 2. skupina: Belgicko, Švajčiarsko, Island
  • 3. skupina: Portugalsko, Taliansko, Poľsko
  • 4. skupina: Španielsko, Anglicko, Chorvátsko

B-divízia (4× 3 tímy):

  • 1. skupina: SLOVENSKO, Ukrajina, Česko
  • 2. skupina: Rusko, Švédsko, Turecko
  • 3. skupina: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Severné Írsko
  • 4. skupina: Wales, Írsko, Dánsko

C-divízia (1× 3 tímy, 3× 4 tímy):

  • 1. skupina: Škótsko, Albánsko, Izrael
  • 2. skupina: Maďarsko, Grécko, Fínsko, Estónsko
  • 3. skupina: Slovinsko, Nórsko, Bulharsko, Cyprus
  • 4. skupina: Rumunsko, Srbsko, Čierna Hora, Litva

D-divízia (4× 4 tímy):

  • 1. skupina: Gruzínsko, Lotyšsko, Kazachstan, Andorra
  • 2. skupina: Bielorusko, Luxembursko, Moldavsko, San Maríno
  • 3. skupina: Azerbajdžan, Faerské ostrovy, Malta, Kosovo
  • 4. skupina: Macedónsko, Arménsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár

Termíny skupinovej fázy Ligy národov 2018/2019:

  • 1. kolo: 6.-8. septembra 2018
  • 2. kolo: 9.-11. septembra 2018
  • 3. kolo: 11.-13. októbra 2018
  • 4. kolo: 14.-16. októbra 2018
  • 5. kolo: 15.-17. novembra 2018
  • 6. kolo: 18.-20. novembra 2018

    ďalšie termíny:

  • žreb finálového turnaja: začiatok decembra 2018
  • finálový turnaj: 5.-9. júna 2019
  • žreb play off ME 2020: 22. novembra 2019
  • play off ME 2020: 26.-31. marca 2020

Reakcie na žreb:

Ján Kozák, tréner SR: „Je to zaujímavá skupina aj z toho dôvodu, že ide o našich geografických susedov. S Čechmi sme dlhé roky tvorili spoločný národ, z tohto pohľadu tam rivalita vždy bola, je a bude. S Ukrajincami sme sa v nedávnej minulosti stretli trikrát a dobre ich poznáme. Majú mužstvo s veľmi kvalitnými hráčmi, ktorí sú dlhšie pohromade. V prípade oboch našich súperov je predpoklad, že zápasy s nimi budú mať náboj a dobrú divácku kulisu. Bude pre nás výzva popasovať sa s nimi o postup do A-divízie, kde sa sústreďuje absolútna európska smotánka. Keď chceme byť úspešní, musíme sa zodpovedne pripraviť a hráči musia byť v dobrej športovej forme. Myslím si, že naša skupina nemá vyloženého favorita. Kostra ukrajinského mužstva disponuje obrovskou silou, Česi si zasa prešli náročnejším obdobím hľadania správnych hráčov. Už ich však našli, viacerí z nich pôsobia v kvalitných zahraničných ligách.“

Štefan Tarkovič, asistent trénera SR (zdroj: facebook SFZ): „Žreb nemôžete ovplyvniť, museli sme len počkať, koho nám vyžrebujú. Pravdepodobne veľa fanúšikov si prialo derby proti ČR, osud nás dal do jednej skupiny. Či už Ukrajina, alebo Česko sú veľmi silní súperi, ťažko sme si mohli vyberať ľahších alebo ťažších protivníkov, keďže všetky mužstvá sú veľmi vyrovnané.“

Ján Kováčik, prezident SFZ (zdroj: facebook SFZ): „Som spokojný s ČR, namiesto Ukrajiny by som si želal iného súpera, ale ťažko je vyberať. Prial som si Švédsko. Myslím si, že s Českom to bude dôstojná oslava 100 rokov vzniku Československa aj na tejto úrovni.“

Marek Hamšík, stredopoliar SR: „Čakajú na nás veľmi ťažké a vyrovnané zápasy. S oboma súpermi sa dobre poznáme. K Čechom netreba nič dodať a Ukrajiny sa asi nezbavíme… Veď za uplynulé tri roky sme hrali proti nej až trikrát.“

Antonín Barák, stredopoliar ČR (zdroj: idnes.cz): „Slováci majú veľmi kvalitný tím a často počúvam, že nie sme takí silní ako oni. Dlho sme s nimi nehrali a rád by som ich zdolal.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #ukrajinskí futbalisti