Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalistom vyžrebujú súperov. Proti Česku si zahrajú tak či tak

Slovenskí futbalisti sa v stredu dozvedia súperov v premiérovom ročníku Ligy národov. UEFA zaradila Kozákových zverencov do druhej divízie a v nej do prvého koša.

23.01.2018 17:00
Slovensko futbal Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Dvoch súperov im vytiahnu z druhého a z tretieho koša. Všetky štyri zápasy v skupine odohrajú Slováci na jeseň tohto roku.

„Vítame novú súťaž, je to pozitívny krok. Hrať priateľské zápasy nebolo vždy ideálne. Stávalo sa, že sa ťažko hľadali súperi a stretnutiam chýbal náboj. Teraz sa bude o niečo hrať. Je to súťaž, ktorá prinesie finančný efekt a dá sa z nej postúpiť aj na majstrovstvá Európy,“ zdôraznil šéf slovenského futbalu Ján Kováčik, ktorý sa zúčastní na žrebovaní na čele päťčlennej slovenskej delegácie, v ktorej trénera reprezentantov Jána Kozáka zastúpi jeho asistent Štefan Tarkovič.

Kováčik doplnil, že nemá favorizované mužstvá, ktoré by rád videl ako súperov Slovákov. „Tento rok sa však stretneme s Českom. Keďže si pripomenieme sto rokov od založenia Československa, dohodli sme sa s českými partnermi, že ak nás nespojí žreb v skupine Ligy národov, zahráme si spolu na jeseň v prípravnom zápase.“

UEFA rozdelila 50 krajín do štyroch výkonnostných divízií. Každý tím zinkasuje za účasť v Lige národov milión eur, víťaz skupiny berie ďalší milión. Nová súťaž je atraktívna aj preto, lebo dáva šancu prebojovať sa na európsky šampionát aj krajinám, ktoré figurujú na nižších priečkach rebríčka. Na ME si vybojujú miestenku všetci víťazi štyroch divízií.

Liga národov vyvrcholí v marci 2020 zápasmi play off, v nich sa stretnú víťazi skupín v každej divízii. Výnimku tvoria víťazi štyroch skupín v áčku, tí si v júni 2019 zmerajú sily na turnaji Final Four.

Víťaz každej skupiny postúpi do vyššej divízie, najslabší tím klesne o kategóriu nižšie.

Rozdelenie krajín do divízií

  • A-divízia. 1. kôš: Nemecko, Portugalsko, Belgicko, Španielsko, 2. kôš: Francúzsko, Anglicko, Švajčiarsko, Taliansko, 3. kôš: Poľsko, Island, Chorvátsko, Holandsko.
  • B-divízia. 1. kôš: Rakúsko, Wales, Rusko, Slovensko, 2. kôš: Švédsko, Ukrajina, Írsko, Bosna a Hercegovina, 3. kôš: Severné Írsko, Dánsko, Česko, Turecko.
  • C-divízia. 1. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Škótsko, Slovinsko, 2. kôš: Grécko, Srbsko, Albánsko, Nórsko, 3. kôš: Čierna Hora, Izrael, Bulharsko, Fínsko, 4. kôš: Cyprus, Estónsko, Litva.
  • D-divízia. 1. kôš: Azerbajdžan, Macedónsko, Bielorusko, Gruzínsko, 2. kôš: Arménsko, Lotyšsko, Faerské ostrovy, Luxembursko, 3. kôš: Kazachstan, Moldavsko, Lichtenštajnsko, Malta, 4. kôš: Andorra, Kosovo, San Maríno, Gibraltár.
debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti