Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mintál má v Norimbergu pamätný stĺp. Žil by som aj bez neho, tvrdí

Marek Mintál (40) je jednou z najvýraznejších osobností v ére samostatného slovenského futbalu. Patrí medzi štyroch hráčov, ktorí majú na konte viac ako jedno víťazstvo v ankete Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka (2004 a 2005).

04.01.2018 09:00
debata
Obávaný kanonier Marek Mintál sa teší z gólu v... Foto: SITA/AP, Christof Stache
Marek Mintál Obávaný kanonier Marek Mintál sa teší z gólu v drese 1. FC Norimberg.

Aj po skončení kariéry žije v mestečku Röthenbach neďaleko Norimbergu. Žilinský rodák, ktorý sa v drese MŠK stal dva razy majstrom Slovenska i kráľom strelcov, dosiahol v norimberskom drese výnimočný úspech – tešil sa z titulu kráľa strelcov aj v nemeckej bundeslige 2004/05.

Ako ste prežili vianočné a novoročné sviatky?

Štedrý deň sme strávili v Nemecku a potom sme si užili skvelú lyžovačku v rakúskom stredisku Königsleiten Zillertal, kde sme privítali aj Nový rok. Máme to vyskúšané, chodíme tam na konci roka vždy, keď sa dá. U nás posledné roky sneh nebýva, aj teraz je teplo. V Rakúsku boli perfektné podmienky.

Lyžuje celá rodina?

Ide to aj našim trom deťom, už aj najmladšej, štvorročnej Sáre. Dobre sme si oddýchli, pre nás je to najlepší relax.

Pôjdu synovia vo vašich futbalových stopách?

O tom je ešte skoro hovoriť. Trinásťročný Jakub hrá za Norimberg, o tri roky mladší Sebastian zatiaľ v Röthenbachu.

Mohol by byť z Jakuba strelec, ako ste boli aj vy?

Hráva zväčša v útoku, zavše ofenzívneho stredopoliara. Musím uznať, že mu chýba trochu rýchlosť, to bol aj môj hendikep. Hrá však s futbalistami, ktorí sú o rok starší. Fyzicky, silovo je veľmi dobrý, má aj výbornú strelu. Už v tomto veku hrá jednoduchý futbal, na jeden-dva-maximálne tri dotyky, nešpekuluje. Na rýchlosti a koordinácii musí pracovať. Ak z neho niečo bude, poteší ma to, ak nie, nebude to tragédia. Futbal ho baví, to je podstatné. A najdôležitejšie je, aby bol zdravý, nech sa sám rozhodne, po akej ceste pôjde.

Plánujete sa usadiť v Nemecku natrvalo, alebo pripúšťate, že sa vrátite domov?

Na to neviem jednoznačne odpovedať. Nikdy nehovor nikdy. Zvykli sme si v Nemecku, žijeme tu už pätnásť rokov, všetky tri naše deti sa narodili v Norimbergu. Mám momentálne zmluvu s Norimbergom, ale tá je často len zdrap papiera. Uvidíme, čo bude. Veľa závisí aj od toho, akú budem mať prácu. Pre mňa zostáva Slovensko rodnou krajinou, kde mám korene a kam sa vždy rád vrátim.

Akým jazykom sa doma zhovárate?

Po nemecky, aj po slovensky. S manželkou Katkou sa zhováram najmä po slovensky, ale s deťmi aj po nemecky. Výborne ovládajú tiež slovenčinu, v tomto nemáme nijaký problém.

Marek Mintál s víťaznou trofejou v 13. ročníku... Foto: SITA, Nina Bednáriková
Marek Mintál Marek Mintál s víťaznou trofejou v 13. ročníku ankety o najlepšieho futbalistu roka 2005.

Stali ste sa legendou 1. FC Norimberg, dokonca máte na štadióne aj stĺp slávy. Ako jediný hráč. Nežiarlia na vás iné bývalé osobnosti klubu?

Najväčšou legendou klubu je Max Morlock, dvojnásobný nemecký šampión a člen tímu majstrov sveta z roku 1954. Po ňom je pomenovaný štadión, má v jeho areáli aj sochu. Keď sa rozhodovalo, či odhalia pamätnú tabuľu mne, ozvalo sa aj dosť hlasov proti. Nie všetci súhlasili, pýtali sa, či má dostať ešte niekto okrem Morlocka takú poctu a ak, tak prečo práve ja. Rozhodli o tom fanúšikovia v hlasovaní. Išlo to mimo mňa, ja som do toho nezasahoval a pokojne by som žil, aj keby tam tabuľa nebola.

Uznanie ste si vyslúžili za takmer desať rokov, ktoré ste v klube strávili ako hráč. Dva razy ste sa stali kráľom strelcov v druhej bundeslige a takýto úspech ste zopakovali aj v najvyššej súťaži. Ako si na to spomínate?

Bolo to krásne obdobie a je to úžasný pocit aj po viacerých rokoch. Rád spomínam na góly v bundeslige.

Je to váš najväčší úspech? Vážite si ho najviac vo vašej dlhej kariére?

Takto by som to nehodnotil. Vážim si celú kariéru, takú, aká bola. Mal som v nej aj menej úspešné momenty, ale pozitívne prevládajú. Som hrdý, že som bol päťkrát najlepší strelec súťaže, ak rátam aj slovenské víťazstvá. Nemôžem zabudnúť na spoluhráčov, ktorí mi v tom pomáhali.

Pustili ste sa po trénerskej dráhe, vediete tím Norimbergu do 16 rokov, momentálne sa vám darí. Mužstvo vedie druhú najvyššiu súťaž…

Robil som už asistenta pri prvom i druhom tíme mužov, pracoval som s výbermi do 21 i 19 rokov, ale teraz som prvý raz hlavný tréner. A musím povedať, že je to úplne iná situácia. Rozhodujem o všetkom a nesiem za to aj zodpovednosť. Denne riešim nielen tréningové a zápasové veci, ale aj problémy dospievajúcich chlapcov – v škole, v rodine, v súkromí. Táto práca ma baví a veľa sa pri nej aj učím. Ak sa udržíme na čele, postúpime do celoštátnej ligy. Zatiaľ sme na polceste.

Aj prvý tím Norimbergu úspešne bojuje v druhej bundeslige. Je aktuálne na druhom, postupovom mieste. Veríte, že bude hrať od leta v najvyššej súťaži?

Myslím si, že táto šanca je veľmi reálna. Máme dobré mužstvo. Ak postúpi, bude to veľké plus pre klub i jeho fanúšikov. Na jar pôjde o každý bod a verím, že si mužstvo po krátkej zimnej prestávke udrží jesennú formu. Bolo by ideálne, keby postúpilo priamo, to znamená, že musí skončiť na prvom alebo druhom mieste. Aj tretí tím má ešte šancu, ale to by ho čakala baráž, čo je vždy komplikovanejšie.

V kádri je aj slovenský futbalista Adam Zreľák, ktorého však prenasledujú zdravotné problémy. Aká je jeho aktuálna situácia?

Zlepšila sa. Mal únavovú zlomeninu, museli ho operovať. Pribrzdilo to jeho rozbeh v Norimbergu, ale v decembri už trénoval aj s mužstvom. Dúfam, že má všetky problémy za sebou a oddnes, keď sa začína príprava, bude stopercentne pripravený bojovať o miesto v tíme.

Platí stále, že máte na starosti aj prípravu útočníkov v klube, teda aj Zreľáka?

Pracujem s útočníkmi, od prvého mužstva mužov až po žiakov. Mám pod palcom aj Adama, kým bol zdravý, trénovali sme spolu. Útočníkov mám na špeciálnu prípravu raz v týždni.

Marek Mintál v reprezentačnom drese v roku 2008. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marek Mintál Marek Mintál v reprezentačnom drese v roku 2008.

Dá sa vôbec naučiť strieľať góly?

To je zložitá otázka. Naučiť sa to asi úplne nedá, lebo strelec musí mať na góly čuch, musí mať v sebe strelecký inštinkt, talent, predvídavosť, orientáciu, schopnosť nájsť si miesto, byť v pravom okamihu tam, kde má byť. Niekedy má dosť šancí, inokedy možno jednu-dve a musí ju využiť. Ale veľa sa dá urobiť v tréningu, napríklad práca s loptou, jej rýchle preberanie a podobne. Útočník musí streľbu trénovať, páliť z rôznych pozícií a stále. Aj najchýrnejší strelci na sebe neustále tvrdo makajú.

Vyhrali ste dva razy anketu o najlepšieho futbalistu roka. Ako si spomínate na vyhlásenia, na ktorých ste sa pravidelne zúčastňovali?

Pre nás futbalistov je to milá slávnosť a musím vysloviť uznanie organizátorom, že to už 25 rokov ťahajú a robia veľa pre popularizáciu futbalu. U nás boli a aj budú vždy dobrí futbalisti, ktorí si zaslúžia pozornosť. Keď som sa dostal medzi najlepších, bola to pre mňa vždy veľká osobná pocta. A byť medzi najlepšími najlepší je obrovské vyznamenanie.

Dajú sa tieto víťazstvá porovnať aj s úspechom, keď ste triumfovali v bundeslige medzi strelcami?

Ide síce o rozdielne ocenenia, ale majú niečo spoločné. Strelec sa musí presadiť na ihrisku. O tom, či bude úspešný v ankete, rozhodujú hlasmi iní, odborníci či fanúšikovia. Ale aj vtedy zohľadňujú jeho výkony a výsledky, musí niečím výnimočným upútať. Nič nie je v živote zadarmo. Ani vo futbale.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #1. FC Norimberg #Marek Mintál #Futbalista štvrťstoročia