Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dokedy to potiahne Hamšík? Útočí na siedmy titul

Anketa Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho slovenského futbalistu roka mala trinástich víťazov, ale prvý z nich už nežije. Radosť z prestížného ocenenia si viackrát vychutnali len štyria.

22.12.2017 11:00
debata
Marek Hamšík v reprezentačnom drese. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Marek Hamšík Marek Hamšík v reprezentačnom drese.

Rekordérom je Marek Hamšík, ktorý sa stal víťazom šesťkrát. Martin Škrtel zvíťazil štyri razy, Dušan Tittel tri a Marek Mintál dvakrát.

Tittel bol prvý futbalista, ktorému sa podarilo prvenstvo obhájiť. Len on vybojoval triumfy ako hráč dvoch klubov, najskôr sa tešil dva razy z úspechu v slovanistickom drese a hetrik zavŕšil už ako opora trnavského Spartaka.

„Individuálne ocenenia si vážim, ale vo futbale sú vždy trochu iné ako úspechy a výhry tímu, ktoré som zažil priamo na ihrisku. Tituly najlepšieho futbalistu som získal, keď som sa blížil k tridsiatke. Bol som v ideálnom veku, mal som dosť skúseností. Prežíval som dobré futbalové roky a čo je dôležité, obchádzali ma zranenia. Futbal som si v tom čase naozaj užíval,“ vyjadril sa Tittel, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR.

Ako prvému sa podarilo zopakovať tri triumfy v ankete Škrtelovi, hoci on ich nezískal nikdy za sebou bez prerušenia. „Určite som sa na neho nehneval, v športe i vo futbale ide o to, aby sa rekordy a méty prekonávali. Martin nepovedal posledné slovo a ešte ma v počte víťazstiev prekoná. A tiež aj Marek Hamšík. Držím im palce, ak budú zdraví, dosiahnu ešte veľa. Po nich zasa príde niekto ďalší, kto bude ešte úspešnejší,“ prognózoval Tittel v roku 2011 a jeho predpoveď sa naplnila.

Dušan Tittel bol prvým futbalistom, ktorý... Foto: SITA, Ján Slovák
Dušan Tittel Dušan Tittel bol prvým futbalistom, ktorý obhájil prvenstvo v Ankete Pravdy a SFZ.

Jeho tri triumfy v rade zopakoval až Marek Hamšík a čakal na to do roku 2015, keď už mal na konte päť prvenstiev. Pred rokom si pripísal šiesty triumf a naznačil, že ani tento úspech ho ešte neuspokojil.

„Víťazstvá a úspechy sa neprejedia, nezunujú. Keď som vyhral šesťkrát, poteší ma, ak budem prvý aj siedmy raz. Ja však nehrám futbal preto, aby som víťazil v ankete. Mňa futbal stále nesmierne baví a chcem byť v ňom úspešný,“ zdôraznil kapitán SSC Neapol, ktorý v lete oslávil tridsiatku. Najstarší víťaz ankety, Ľubomír Moravčík, mal 36 rokov, keď ho dekorovali za víťaza…

V jubilejnom, 25. ročníku, ktorého výsledky budú známe na začiatku budúceho roka, patrí opäť k hlavným kandidátom na zisk titulu, ktorým by sa ešte viac vzdialil všetkým doterajším víťazom…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Dušan Tittel #Futbalista roka