Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kozák v slabšom roku nestrávil Škótsko. A otvoril dvere mladým

Slovenskí futbalisti majú za sebou na zápasy chudobný rok. Priniesol plusovú bilanciu, ale tiež neúspech v boji o šampionát v Rusku.

18.11.2017 06:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák na tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie.
debata (2)

V 24. roku samostatnosti odohrali iba osem stretnutí, menej ich mali na konte len v úvodnej etape budovania reprezentačného tímu v roku 1996. V ňom absolvovali o zápas menej. Pre súčasnú generáciu to znamenalo podstatne menej šancí obliecť si reprezentačný dres. Pred rokom národný tím odohral 14 stretnutí…

Negatívom bol tiež fakt, že diváci mohli vidieť reprezentáciu doma len v troch súbojoch, čo je najmenej v histórii, hoci tri zápasy na domácej pôde zažili Slováci aj v minulosti. Len druhý raz sa stalo, že ani jedno stretnutie sa neskončilo remízou (predtým 2014).

Slováci zaspali na štarte

To všetko sú len suché fakty. Trénera Jána Kozáka i hráčov v hodnoteniach mrzel najmä fakt, že sa im nepodarilo postúpiť na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2018 do Ruska. Alebo aspoň do baráže, v ktorej by dostali ešte jednu šancu na reparát.

„Prioritou bola pre mňa baráž, do nej sme nepostúpili, z toho som veľmi sklamaný a nemôžem to stále stráviť. Mám pocit, že sme mohli pre to urobiť viac. Videl som barážové zápasy a netvrdím, že ak by sme v nich nastúpili, prebojovali by sme sa na šampionát, ale hrali by sme v nich dôstojnú úlohu – aj s možnosťou postupu,“ domnieva sa Kozák.

Slováci neprešustrovali postup len v tomto roku. Korene neúspechu siahajú ešte do predchádzajúceho. V ňom sa rozbiehala kvalifikácia MS 2018 a Slováci zaspali na štarte.

Nezachránili, čo vlani stratili

Nielen v tejto kvalifikácii platilo, že dve prehry v úvode by skrížili každému plány a prakticky ho z priameho postupu odpísali. Z deviatich skupín len Island mal ako priamo postupujúci dve prehry, ale nazbieral 22 bodov (Slováci 18). Ostatní lídri mali na konte nulu alebo výnimočne jednu prehru. Aj väčšina druhých tímov prehrala raz alebo dvakrát.

Po dvoch prehrách hneď na štarte by už len bezchybné pokračovanie zabezpečilo Slovákom postup, čo je úloha mimoriadne náročná a s jej zvládnutím by mali problém aj silnejšie tímy.

Potom už rozhoduje každý detail a všetci citlivo vnímajú každý moment, ktorý ovplyvní osud mužstva.

Kozák si spočiatku túto situáciu uvedomoval a na prahu tohto roku si želal, aby mužstvo nadviazalo na jesenný finiš 2016. „Pokúsime sa, aby sme mali na jeseň ešte o čo hrať,“ zdôraznil.

Anglicko - Slovensko (Wembley/2017) Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Anglicko - Slovensko

Aj v Anglicku chceli vyhrať

Na jar jeho zverenci zvládli dva zápasy a vrátili sa do hry o postup.

„Výborný zápas sme potom odohrali doma so Slovinskom a odrazu sme ešte mohli bojovať o prvé miesto v tabuľke. V priamej konfrontácii s Anglickom sme išli na jeho pôde za víťazstvom, ale sila súpera bola veľká, jeho kvalita sa v závere prejavila,“ hodnotil.

Podľa neho si Angličania nevypracovali v zápase šance.

„Jeden gól dali po rohovom kope, druhý po strele spoza šestnástky. Nasledujúci zápas v Škótsku nebol s kostolným poriadkom, môže mi hovoriť, kto chce, čo chce. Nebudem konkrétny, lebo nemôžem byť konkrétny. Hrať v Škótsku o jedného hráča menej skoro celý zápas, to sa nedá. Na to sme doplatili,“ tvrdí kouč.

Pätnásť výhier v troch kvalifikáciách

Kozák je najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie. Viedol ju v 47 stretnutiach a jeho bilancia je jednoznačne plusová (26 víťazstiev, 9 remíz a 12 prehier, skóre 69:39). Na lavičke sedí piaty rok, najdlhšie zo všetkých slovenských koučov.

Uplynulý týždeň uzavrel štvrtý kompletný rok. Najmenej úspešný, hoci takisto výsledkovo plusový. Vlani sa s tímom predstavil na ME vo Francúzsku, Slováci postúpili zo skupiny.

Aj v zápasoch, v ktorých išlo o body (kvalifikácia a ME) sa Kozák častejšie tešil, ako smútil. Odkoučoval 28 súťažných stretnutí a tri body si pripísal v pätnástich. Zasiahol do troch kvalifikácií, ale v prvej, v ktorej sa bojovalo o Brazíliu 2014, nastúpil na post trénera v čase, keď už bola takmer stratená.

Po Škriniarovi prišiel Lobotka

Kozák patrí k trénerom, ktorí veria osvedčeným hráčom, podržia ich, hoci aktuálne sa im nemusí príliš dariť. Nerád skúša nové tváre v ostrých stretnutiach, v ktorých ide o kvalifikačné bo­dy.

Vie, že v reprezentácii nemôže každý zápas meniť tím a experimentovať so zostavou. Jeho prednosťou je zároveň schopnosť pracovať s mladými futbalistami a zabudovávať ich do tímu. V minulosti to potvrdil aj na klubovej úrovni.

Jednoznančným plusom končiaceho roka bol fakt, že viac otvoril dvere mladším, začal úspešne s prebudovávaním tímu. Ale sám pripustil, že väčší priestor mohli dostať už skôr.

Škriniar pocítil jeho dôveru už vlani, teraz sa chytili v mužstve Rusnák, ale najmä Lobotka, prvý nenastúpil len v jednom, druhý v dvoch zápasoch z ôsmich. V minulom roku mali obaja po jednom štarte…

Rozlúčka Jána Ďuricu s reprezentáciou Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ján Ďurica.

Rozlúčil sa len Ďurica

Tento proces, ktorý spustil Kozák vlani (dal šancu 33 hráčom, tento rok 26) musí pokračovať aj v ďalšom roku, v ktorom síce odštartuje nová súťaž Liga národov, ale kvalifikácia ME 2020 sa rozbehne až v roku 2019.

„Mladí hráči postupne ukazujú svoj potenciál. Niektorí ma milo prekvapili, vidieť u nich zlepšenie, iní nenapredujú tak, ako by som si prial,“ tvrdí Kozák.

Zo základného kádra vypadol zatiaľ len Ďurica. „V tíme sú skúsení Hamšík, Škrtel, Hubočan, Pekarík, Nemec, Kozáčik… Všetci majú čo dať mladej generácii, má sa od koho učiť,“ vravel po rozlúčke.

Reprezentačný rok 2017 sa skončil priam symbolicky. Skvelou poslednou akciou a gólom Lobotku, ktorý vybavil víťaznú dernieru s rokom.

Najsilnejší výber sa stretne až o štyri mesiace. „Bude dostatok času, aby sme zrelaxovali. A bude aj možnosť zabudnúť na veci, ktoré ma trápia. Začneme už myslieť na Ligu národov a novú kvalifikáciu,“ uzavrel Ján Kozák.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #kvalifikácia MS 2018 vo futbale #slovenskí futbalisti