Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kozák: Rok chceme zakončiť víťazstvom

Predviesť aktívnu hru a potvrdiť úlohu favorita. Slovenských futbalových reprezentantov čaká (v utorok od 18.00 v Trnave) posledný medzištátny zápas v tomto roku. Po prehre (1:2) na Ukrajine chcú zložiť víťazný reparát s Nórskom.

14.11.2017 10:00
debata (1)
Spomienka na marec 2010. Marek Hamšík (vpravo)... Foto: SITA, Dušan Hein
Marek Hamšík, Henning Hauger Spomienka na marec 2010. Marek Hamšík (vpravo) v súboji s Nórom Henningom Haugerom.

„Podľa vývoja zápasu sme si predstavovali iný výsledok. Do stretnutia sme vstúpili rýchlym gólom, ale potom Ukrajinci potvrdili veľkú kvalitu. Málokedy vám prípravný zápas odhalí toľko, ako mne ten s Ukrajinou. Verím, že odstránime chyby a k stretnutiu s Nórmi pristúpime s rovnakým nasadením,“ vravel na pondelkovej tlačovej konferencii tréner Ján Kozák.

Slováci sa doteraz s Nórmi stretli v dvoch prípravných súbojoch. Ani raz neuspeli – v máji 2000 podľahli v Osle 0:2, o desať rokov v Žiline 0:1. Prehru pod Dubňom si pamätá aj štvorica hráčov, ktorá je v terajšom Kozákovom výbere – Peter Pekarík, Marek Hamšík, Vladimír Weiss a Ján Ďurica.

Slovenský kouč nepriamo prezradil väčšiu časť základnej zostavy i to, že do zápasu povedie mužstvo ako kapitán lúčiaci sa Ján Ďurica.

„Chcem, aby bol na trávniku s hráčmi, s ktorými toho odohral v reprezentačnom drese najviac. Nakoľko tu s nami nie sú Viktor Pečovský, Juraj Kucka a Vladko Weiss sa nedal zdravotne do poriadku, zostávajú v základnej jedenástke tri voľné miesta. Tie zaplnia mladí hráči,“ načrtol Kozák.

Nóri nemiešali v kvalifikácii MS postupovými kartami. V C-skupine sa pred nich dostali Nemci, Severní Íri aj Česi. V Trnave včera trénovali s 20 hráčmi. Najväčšími hviezdami sú obranca a kapitán mužstva Haavard Nordtveit (Hoffenheim), stredopoliari Mohamed Elyounoussi (Bazilej), Markus Henriksen (Hull City) či útočník Alexander Söderlund (Saint-Étienne).

Nórska hviezda Haavard Nordtveit. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Haavard Nordtveit Nórska hviezda Haavard Nordtveit.

„Je to severský štýl – tvrdý, rýchly, behavý,“ skonštatoval stredopoliar Neapola Marek Hamšík. „Nóri produkujú poctivý futbal, založený na pevnej defenzíve. Je to veľmi nepríjemný súper,“ pridal Albert Rusnák, krídelník Realu Salt Lake.

Kozák očakáva agresívny a ofenzívny futbal. Verí, že v náročnom dueli proti zverencom švédskeho kouča Larsa Lagerbäcka Slováci uspejú.

„Videl som ich zápas v Macedónsku (Nóri prehrali 0:2, pozn.). Vedie ich skúsený tréner, hráči si začínajú osvojovať niektoré automatizmy. Nóri majú mladé mužstvo s veľkou perspektívou do budúcnosti. V reprezentácii si budujete meno, talentovaní hráči súpera sa určite budú chcieť ukázať. To isté budem vyžadovať od chlapcov aj ja. Ak sa nedokážete súperovi vyrovnať v týchto atribútoch, uspejete len veľmi ťažko. Ľahké zápasy totiž už neexistujú,“ doplnil 63-ročný kouč.

Pred záverečným stretnutím má jedno želanie.

„Verím, že sa pred domácimi divákmi ukážeme v dobrom svetle a dovedieme posledný zápas roka do úspešného konca, čím pripravíme Jankovi Ďuricovi víťaznú rozlúčku,“ dodal Kozák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #nórski futbalisti