Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci dostali lekciu a už vedia, kde je ich miesto. Za Španielmi

Koniec ilúziám a prehnanému očakávaniu. Súčasný slovenský futbalový výber do 21 rokov nevykročí v stopách predchodcov, ktorí v minulej kvalifikácii vyhrali svoju skupinu a postúpili na finálový turnaj ME do Poľska. V júni tohto roku si tam urobili dobré meno.

11.10.2017 18:15
debata
Pablo Maffeo zo Španielska a Nikolas Špalek zo... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Slovensko Španielsko 21 Pablo Maffeo zo Španielska a Nikolas Špalek zo Slovenska v súboji o loptu.

Nová kvalifikácia sa ešte len rozbieha, ale je takmer isté, že nový výber Pavla Hapala s podobným úspechom nemôže tentoraz rátať. Zo štyroch stretnutí má na konte už dve prehry. A po utorku vie, že na Španielov sotva bude mať.

V ich prvom vzájomnom zápase najväčší favorit 2. skupiny kvalifikácie ME 2019 uštedril mladým Slovákom lekciu. V niektorých fázach hry ukázal exhibičný výkon. Na vypredanom popradskom štadióne (5574 divákov) domáci podľahli 1:4 (0:1) a vzhľadom na priebeh zápasu to bola lichotivá prehra.

„Každý videl, že kvalita Španielska je neskutočná, bolo jasne lepšie, futbalovejšie, kvalitnejšie na všetkých postoch,“ komentoval český tréner slovenského výberu Pavel Hapal.

Mladí Slováci sa veľa nabehali bez lopty, Španieli im ju požičiavali minimálne, ich hre nechýbala ľahkosť, presadzovali sa svojou technikou, dobre kombinovali.

Dostávali sa poľahky do slovenskej šestnástky a nebyť toho, že niektoré akcie nedotiahli, najmä v prvom polčase menej strieľali a v zakončení boli často dosť nepresní, vyhrali by vyšším rozdielom.

„Pre nás to bolo veľmi náročné, lebo sme urobili aj množstvo nevynútených chýb, aj keď sme loptu získali, ľahko sme ju strácali,“ pokračoval v hodnotení Hapal a priznal:

„Španielov som videl v predchádzajúcich zápasoch, hovoril som hráčom o ich kvalitách, ale nechcel som ich strašiť.“

Mladí Slováci nestačili na Španielov a prehrali... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
FUTBAL: Slovensko - Španielsko Mladí Slováci nestačili na Španielov a prehrali 1:4.

Do prestávky sa hostia presadili len raz, ale po nej v rozpätí siedmich minút strelili ďalšie dva góly a odvtedy už išlo len o výšku ich víťazstva. Slováci sa dostali do šancí sporadicky, v 10. minúte v dobrej pozícii stopér Vavro nemal presnú mušku. Slovenský kapitán sa dočkal a po hodine hry z priameho kopu spoza šestnástky skorigoval na 1:3.

Tento gól však Španielov nezastavil, naďalej dominovali, hoci už išli len na pol plynu. Po dvoch zápasoch majú v 2. skupine plný počet bodov. V tomto roku čaká Hapalov tím ešte jeden zápas – 14. novembra odveta v Španielsku.

„Španieli sú silní, ale až takú hernú prevahu sme nečakali. V najbližšom zápase sa môžeme pokúsiť len o malý zázrak,“ vravel Denis Vavro.

Slováci si vyskúšali prostredie popradského štadióna a hoci pod Tatrami našli žičlivé zázemie, na trávniku sa im nedarilo. Päť dní predtým podľahli aj Islandu (0:2).

Po tomto zakopnutí je jasné, že potrebujú zmobilizovať všetky sily a pokúsiť sa zabojovať aspoň o druhé miesto v tabuľke, ktoré im môže (ale aj nemusí) zabezpečiť účasť v baráži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #kvalifikácia ME 2018 #slovenskí futbalisti do 21 rokov