Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa lúčia s Maltou. Musia vyhrať a držať palce Slovinsku

Slovenskí futbaloví reprezentanti privítajú v nedeľu Maltu. Či to bude ich derniéra v kvalifikácii MS 2018 nie je ešte jasné. A s najväčšou pravdepodobnosťou to nebudú vedieť ani zajtra pred ôsmou večer, keď sa zápas skončí.

08.10.2017 05:00
Škótsko, Slovensko Foto: ,
Ján Ďurica a Leigh Griffiths zo zápasu Škótsko - Slovensko (1:0).
debata (4)

Slovenský tréner Ján Kozák bol po prehre v Škótsku, ktorá sa zrodila v posledných minútach zápasu, rozladený. „Dvojročné úsilie vyšlo nazmar jediným zápasom,“ reagoval na pozápasovej tlačovej konferencii.

O osude jeho zverencov v boji o šampionát v Rusku však ešte nie je rozhodnuté. Trénerov pesimizmus vyplýval najmä z toho, že jeho tím už nemá situáciu vo vlastných rukách ako ešte pred stretnutím v Škótsku. „Verím sebe, svojim hráčom a nerád sa spolieham na niekoho iného…,“ vyhlásil po stretnutí v Glasgowe.

Keďže však jeho zverenci majú na konte z deviatich stretnutí štyri prehry, nezostáva im nič iné, iba zdolať Maltu a držať palce Slovinsku. Škóti cítia po výhre nad Slovenskom obrovskú šancu prebojovať sa na svetový šampionát po 20 rokoch, naposledy sa medzi svetovou elitou predstavili na MS 1998 vo Francúzsku. Musia však v nedeľu v Ľubľane bezpodmienečne vyhrať, remíza by im po výhre Slovákov nad Maltou nestačila.

Po stretnutí v Trnave budú zverenci Jána Kozáka vedieť, či obsadili druhé alebo tretie miesto v F-skupine, ale ich pozícia v tabuľke druhých tímov nemusí byť ani potom jednoznačná.

Do nej sa nerátajú výsledky s posledným mužstvom tabuľky (v tomto prípade s Maltou). Z deviatich mužstiev na druhom mieste jedno ešte vypadne, ďalších osem bude bojovať v baráži.

Slováci budú patriť vzhľadom na vysoký počet prehier medzi ohrozených. Program v skupinách sa uzavrie v utorok, zrejme až potom sa dozvedia, na čom sú.

Slovenské sklamanie z prehry v Škótsku je ešte čerstvé, ale teraz musia zmobilizovať sily a poradiť si s outsiderom F-skupiny Maltou. Zápas bude sledovať plné hľadisko trnavského Štadióna Antona Malatinského a fanúšikovia očakávajú víťazstvo v rozlúčkovom súboji v skupine.

„Sme profesionáli, musíme sa čo najlepšie pripraviť na najbližší zápas a to aj urobíme,“ zdôraznil Kozák.

Zápas Slovensko - Škótsko v obrazoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Stanislav Lobotka v obkľúčení Škótov.

Malta pricestovala na Slovensko v lepšej nálade, akú mala v priebehu kvalifikácie. Uplynulý štvrtok v nej získala totiž prvý bod s Litvou. Dokonca viedla, jej gól strelil Agius, ale hostia krátko po prestávke vyrovnali.

Nič to nemení na tom, že Malťania sú sklamaním tejto kvalifikácie, pretože už s istotou obsadia posledné miesto a v deviatich stretnutiach dokázali streliť len tri góly.

Slováci ju však nemôžu podceniť, lebo jeden z nich dala v marci aj do Kozáčikovej siete, jeho autorom bol v 14. minúte Farrugia. Slovenský tím však napokon vyhral 3:1. Taliansky kouč Pietro Ghedin, ktorý vedie národný výber krajiny už viac ako päť rokov, oznámil, že zápas v Trnave bude jeho posledný na lavičke Malty.

Malta vyhrala pred vyše štyrmi rokmi

Malta naposledy vybojovala víťazstvo v kvalifikačnom zápase pred vyše štyrmi rokmi. V boji o MS 2014 zdolala Arménsko na jeho pôde 1:0 (7. júna 2013). Jediný gól strelil Michael Mifsud. Je aj v aktuálnom kádri na zápas so Slovenskom. Odvtedy Malta nastúpila na 23 zápasov v troch kvalifikáciách. V úspešnom súboji sedel na lavičke súčasný taliansky kouč Pietro Ghedin.

Malta – Slovensko
Kvalifikácia MS 2018, F-skupina, nedeľa, výkop o 18.00, štadión Antona Malatinského, Trnava. Priamy prenos RTVS. Zápas povedú talianski rozhodcovia, hlavný Paolo Mazzoleni.

Predpokladaná zostava Slovenska:
Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Škriniar, Lobotka – Kucka, Hamšík, Weiss – Nemec

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #kvalifikácia MS 2018 vo futbale #Slovensko - Malta