Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Malta prilákala na Wembley viac ľudí ako Slovensko

Anglickí fanúšikovia vedú so svojimi futbalovými reprezentantmi malú zákopovú vojnu. Na pondelkový zápas so Slovenskom v kvalifikácii MS 2018 zavítalo do Wembley "len" 67 823 divákov.

06.09.2017 15:08
Anglicko, futbal Foto: ,
Anglický tím pred zápasom proti Slovensku na štadióne vo Wembley.
debata (1)

Mnohí fanúšikovia úvod nestihli

Na prvý pohľad ide o vysoké číslo, ktoré by skoro všade inde vo svete potvrdzovalo mimoriadny záujem, ale na anglickú reprezentáciu chodia pravidelne vyššie počty. V aktuálnej kvalifikácii MS 2018 to bola najnižšia návšteva v domovskom stánku Angličanov vo Wembley. Viac divákov zavítalo aj na Maltu (81 781).

Kapacita štadióna je maximálne 90-tisíc miest, ale z bezpečnostných dôvodov sa môže ich počet o niečo znížiť. Mimochodom, menej divákov ako na Slovensko prišlo naposledy pred troma rokmi. V boji o ME 2016 Angličania sfúkli San Maríno 5:0 a tento debakel videlo 9. októbra 2014 iba 55 990 ľudí.

Štvrťhodinu pred výkopom súboja Anglicko – Slovensko vyvolával pohľad na poloprázdne tribúny ešte väčšie obavy. Hľadisko sa zaplnilo na poslednú chvíľu. Horúcou témou v médiách i medzi fanúšikmi je fakt, že zlyhala organizácia.

Množstvo priaznivcov dorazilo na zápas so vstupenkami v mobiloch, ale technické zariadenia na jednom z najslávnejších štadiónov planéty podobný vstup neumožňujú. Usporiadatelia divákov na ich miesta nevpustili.

So proud !! Doing good @superiorstriker we love you #England #worldcupqualifier #family #wembley #football

Príspevok, ktorý zdieľa Sophie Russell (@sophierussell7),

Museli si priamo na štadióne lístky nechať vytlačiť. To však znamenalo vystáť si dlhočizný rad pred okienkami. Aj preto sa mnohí dostali na tribúny na poslednú chvíľu a veľká časť ani začiatok nestihla.

Anglickí diváci opustili hľadisko

Media obviňovali zo zlyhania anglickú asociáciu (FA). Tá sa však bráni, že na situáciu boli držitelia lístkov viackrát upozorňovaní a ani v blízkej budúcnosti nepostačí, aby mali údaje len v mobiloch. Denník London Evening Standard píše o „vstupenkovom chaose“ a tvrdil, že viac ako 5-tisíc divákov sa dostalo do hľadiska až v priebehu prvého polčasu.

Menší počet divákov na stretnutí nesúvisel priamo s tým, aký cveng má meno súpera. V Anglicku dlhé roky platí, že fanúšikovia chodia najmä na vlastnú reprezentáciu. Hoci zverenci trénera Garetha Southgata majú na dosah postup na šampionát do Ruska, veľká spokojnosť nevládne.

V rozhovoroch priaznivci potvrdzovali, že nie sú nadšení hrou národného tímu, čakajú od neho viac. Nespokojnosť sa vlečie od osemfinále minuloročných ME, v ktorom ich tím senzačne podľahol Islandu a vypadol z ďalších bojov.

Štyri dni pred stretnutím so Slovenskom sa Angličania predstavili na Malte, ale celý prvý polčas sa trápili v dobýjaní domácej obrany. Hoci hneď po prestávke Harry Kane otvoril skóre, anglickí diváci, bolo ich bezmála štyritisíc, na protest proti výkonu tímu opustili hľadisko a nevideli ďalšie tri góly v samom závere.

Hráči i tréner tento moment zaregistrovali. Southgate sa usiloval obhájiť výkon zverencov, ale zároveň doplnil. „Reakciu našich fanúšikov chápem.“

San Marínu stačilo osem sekúnd

Aj v zápase so Slovenskom sa hľadisko vyľudňovalo už pred záverečným hvizdom rozhodcu. "Niektorí ľudia odchádzali pred koncom zápasu? Ale to isté robím zavše aj ja, keď musím ísť metrom domov…“ reagoval anglický kouč.

Dva posledné zápasy jeho tím zvládol aj výsledkovo, ale celkovo sa mu za posledný rok príliš nedarí. Z uplynulých pätnástich súbojov, od ME 2016, sa tešil len zo siedmich výhier, medzi nimi sú aj dve kvalifikačné so Slovákmi.

Mužstvo Jána Kozáka je prvé, ktoré v aktuálnej kvalifikácii dokázalo Angličanom streliť gól na jeho pôde. Pred Stanislavom Lobotkom skóroval na Wembley Černohorec Demjan Damijanovič, ale to bolo ešte pred štyrmi rokmi – 11. októbra 2013. Angličania vyhrali 4:1 v kvalifikácii MS 2014. Presný zásah si o rok pripísali síce aj Slovinci, ale vtedy brankára Harta prekonal vlastným gólom Henderson.

Lobotka svojím gólom Angličanov na chvíľu vykoľajil. Bol to najrýchlejší gól, ktorý inkasovali od 17. novembra 1993. Vtedy zažili šok, keď po ôsmich sekundách brankára Seamana prekonal David Gualtieri zo San Marína. Favorit však potom súpera zničil – vyhral 7:1.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Wembley