Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Útok hackerov? Celé je to smiešne, tvrdí Jakubko

Ruská skupina hackerov Fancy Bears opäť udrela. Zverejnila a nepriamo obvinila z dopingu 25 futbalistov, ktorí sa predstavili na MS 2010 v Juhoafrickej republike. Na šampionáte, kde Slovensko postupom do osemfinále dosiahlo historický úspech.

23.08.2017 00:42 , aktualizované: 16:24
Martin Jakubko Foto: ,
Martin Jakubko odohral za reprezentáciu SR 41 stretnutí a strelil v nich deväť gólov.
debata (5)

Na zozname figuruje aj bývalý slovenský reprezentant Martin Jakubko. Ten v osemfinále proti Holandsku vybojoval pokutový kop, ktorým v závere Róbert Vittek upravil na 1:2 z pohľadu Slovákov.

Jakubko, ale aj najlepšie zarábajúci futbalista na svete Argentíčan Carlos Tevez, jeho krajania Juan Sebastián Verón a Gabriel Heinze či holandský kanonier Dirk Kuyt sú medzi 25 futbalistami, ktorí pre účinkovanie na turnaji dostali tzv. terapeutické výnimky (TUE).

Definícia TUE podľa zakazanelatky.sk znie nasledovne: „Niekedy je pre športovca nevyhnutné užiť zakázanú látku alebo použiť zakázanú metódu na liečbu zdravotného stavu. Terapeutická výnimka umožňuje športovcovi užiť zakázanú látku/metódu za terapeutickým účelom.“

Jakubko mal výnimku na užívanie kortiko-steroidu s účinnou látkou Budesonid. V lekárňach sa predáva na liečbu astmy či alergií. Rovnakú látku mali na MS 2010 povolenú aj napríklad Tevez, Verón, Heinze, či ďalší dvaja Argentínčania Diego Milito a Walter Samuel.

„Od hackerov ide o zbytočne nafúknutú hlúposť. Hráč musí mať potvrdenie od lekára, že sa lieči na danú chorobu. Zároveň si treba dať pozor, aby sa neprekročila určitá dávka látky, ktorá je zakázaná. Absolvoval som množstvo dopingových kontrol a nikdy mi nič zistené nebolo. Pre mňa je to celé smiešne,“ uviedol Jakubko.

Neprajníci terapeutických výnimiek tvrdia, že ide o legálny doping. Sú presvedčení, že zakázaná látka pomáha športovcovi k lepšiemu výkonu aj napriek tomu, že trpí ochorením.

Po tomto zákroku Maartena Stekelenburga na... Foto: SITA/AP, Schalk van Zuydam
Martin Jakubko Po tomto zákroku Maartena Stekelenburga na Martina Jakubka na MS 2010 kopali Slováci pokutový kop proti Holanďanom.

„Keď máte nejakú alergiu a streknete si sprej do nosa, neviem si predstaviť, že toto by niekomu mohlo pomôcť v športovom výkone,“ myslí si robustný útočník. Liek užíval na problémy s alergiou.

„V Afrike bola taká klíma, že som dané lieky ani nemusel použiť. V Rusku, kde je breza na každom kroku, som si to ale dávať musel. Bez toho by som nemohol ani trénovať. Slzili mi oči, kýchal som. Liek som vtedy potreboval,“ doplnil Jakubko, ktorý v Rusku vystriedal päť rôznych klubov.

Kariéru vo veľkom futbale ukončil pred rokom. Za národný tím SR odohral 41 stretnutí, strelil v nich deväť gólov. Pred mesiacom však prekvapila informácia, že sa vracia na trávniky. Tridsaťsedemročný útočník sa dohodol s rodnou Chminianskou Novou Vsou, miestny OŠK Sokol bude v sezóne 2017/2018 nováčikom šiestej najvyššej súťaže.

„Trénujem tak, že si tri-štyrikrát do týždňa chodím zahrať hokej. Na trávniku mám toho natrénované dosť,“ povedal Jakubko s úsmevom a dodal: „Na domáce zápasy si prídem zahrať. Verím, že to pre mladších spoluhráčov bude také povzbudenie. A ja si vyplním voľný čas.“

Ruskí weboví kriminálnici Fancy Bears tiež uviedli, že podľa najnovších dokumentov bolo v roku 2015 na drogy pozitívnych 150 športovcov. Štyri z týchto testov registrovala Britská antidopingová spoločnosť (UKAD). Išlo o prípady pozitívnych testov na kokaín a extázu.

Fancy Bears napadli 13. septembra minulého roka databázu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a začala odhaľovať dôverné detaily a informácie športovcov o TUE.

Medzi takýmto spôsobom zasiahnutými športovcami boli aj elitná americká tenistka Serena Williamsová, jej sestra Venus, britský cyklista Bradley Wiggins či jeho krajan, štvornásobný olympijský šampión v atletike Mo Farah.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Jakubko #slovenská futbalová reprezentácia #MS 2010