Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci musia zdolať obhajcov. A čakať na poľskú pomoc

Mladí slovenskí futbaloví reprezentanti hrajú vo štvrtok na šampionáte o všetko. V treťom zápase A-skupiny musia v Lubline zdolať Švédsko, ktoré obhajuje titul spred dvoch rokov. Ani to im však nemusí stačiť.

22.06.2017 06:00
debata
zväčšiť Musíme sa sústrediť na náš výkon a zdolať... Foto: SITA, Martin Medňanský
Branislav Niňaj Musíme sa sústrediť na náš výkon a zdolať Švédsko, tvrdí obranca Branislav Niňaj (na archívnej snímke).

Potrebujú pomoc Poliakov, ktorých v úvodnom stretnutí turnaja zdolali 2:1. Môže sa stať, že vo štvrtok nebudú vedieť, či v turnaji skončili, alebo nie. Dozvedia sa to možno až v sobotu.

Slovenská nádej spočíva v tom, že aj domáci reprezentanti majú stále o čo hrať a musia sa pozerať najmä na seba. Ešte všetky štyri mužstvá v skupine môžu skončiť na prvom mieste, ktoré im zabezpečí priamy postup do semifinále.

Pozícia Poliakov je najhoršia – majú len bod za remízu so Švédmi. Proti nim zachraňoval tím Kownacki, v závere ukázal pevné nervy, premenil penaltu a vyrovnal. Je najvyšší čas, aby ste sa prebudili. Musíte konečne vyhrať! – burcuje denník Przeglad sportowy, v podobnom duchu sa vyjadrujú i ďalšie poľské médiá. Upozorňujú na to, že v tomto roku ešte poľskí mladíci nevyhrali. Naposledy sa tešili z výhry vlani na jeseň, v príprave zdolali Nemcov 1:0.

Je jasné, že Slováci sa bez poľského prispenia do semifinále neprebojujú. Angličania majú totiž jediní v skupine situáciu vo svojich rukách a ak splnia úlohu favorita, budú víťazmi skupiny i postupujúcimi. To sú veci, ktoré nemôžeme ovplyvniť, zhodujú sa vo všetkých vyjadreniach slovenskí futbalisti. „Musíme sa sústrediť na náš výkon a zdolať Švédsko," pripomína hlavnú a najťažšiu úlohu aj obranca Branislav Niňaj.

Švédi sa zatiaľ v turnaji netešili z víťazstva, ale doteraz ani neprehrali. Majú dve remízy a takisto musia vyhrať, ak chcú myslieť na semifinále. Mimochodom, pred dvoma rokmi, keď triumfovali prvý raz v celom turnaji a oslavovali titul majstrov Európy, sa im v skupine príliš nedarilo. Zdolali len Talianov, okrem toho podľahli Angličanom a remizovali s Portugalčanmi. Na šampionáte vyhrali len dva razy a tretí triumf si pripísali vo finále po bezgólovej remíze, opäť s Portugalskom. Mali pevnejšie nervy v penaltovom rozstrele.

Porovnávať s minulým šampionátom sa však dá len veľmi ťažko. V mládežníckych výberoch štartuje na finálových turnajoch spravidla vždy iné mužstvo, nová generácia hráčov. Zo švédskeho zlatého tímu je v aktuálnom kádri len jediný hráč Kristofer Olsson, patrí teraz k oporám, ale pred dvoma rokmi zohrieval lavičku náhradníkov.

Švédsky futbal má tradične silné tímy v mládežníckych kategóriách. Nedávnu skúsenosť s jeho reprezentantmi majú aj Slováci. V januári v Abú Zabí dostal slovenský ligový výber od nich poriadnu nakladačku (0:6), ktorá sa, našťastie, do oficiálnych zápasov nerátala. V kádroch oboch štvrtkových súperov sú však viacerí hráči, ktorí si v tomto zápase zahrali.

Tréner Slovákov Pavel Hapal v dvoch predchádzajúcich stretnutiach postavil rovnakú základnú zostavu. Teraz sa očakáva, že urobí v nej zmeny. „Švédi sú veľmi podobný súper ako Angličania. Sú výborní s loptou a sú veľmi dobre organizovaní," upozorňuje na ich prednosti český kouč.

Ako postúpia Slováci

Jedinú istotu majú v prípade, ak zdolajú Švédsko a Poliaci minimálne remizujú s Anglickom. Potom vyhrajú skupinu a zahrajú si v semifinále. Ak Slováci remizujú so Švédskom a Poľsko zdolá Anglicko, budú mať všetky tri tímy po štyri body a rozhodne tabuľka z ich vzájomných zápasov. Ak Angličania vyhrajú nad Poliakmi, budú víťazmi A-skupiny. Hapalovi zverenci môžu ešte postúpiť aj ako najlepší druhý tím z troch skupín, ale to musia vyhrať nad Švédskom a potom čakať dva dni na výsledky ďalších stretnutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov #švédska futbalová reprezentácia do 21 rokov #ME 2017 hráčov do 21 rokov