Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia! Mladí Slováci umlčali kibicov. Domáce Poľsko zdolali 2:1

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov v piatok v Lubline vstúpili do turnaja majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie v Poľsku víťazstvom 2:1 nad domácim výberom a priblížili sa k svojmu základnému cieľu - postupu zo základnej A-skupiny.

16.06.2017 20:45 , aktualizované: 22:40
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka.
debata (46)

Zverenci Pavla Hapala mali úvod ako zo zlého sna – inkasovali po prvej akcii Poliakov v úvodnej minúte, hlavičkou sa presadil Patryk Lipski. O vyrovnanie sa v 20. min postaral Martin Valjent. Víťazný gól slovenských sokolíkov dosiahol po zmene strán (v 78. min) striedajúci Pavol Šafranko.

V piatkovom úvodnom stretnutí „áčka“ v Kielcoch Švédi remizovali s Angličanmi 0:0, Slováci sú teda s tromi bodmi na čele tabuľky. Hapalovi zverenci v pondelok 19. 6. o 18.00 h nastúpia v Kielcoch proti Angličanom, vo štvrtok 22. 6. o 20.45 h si opäť v Lubline zmerajú sily s obhajcami prvenstva Švédmi.

ME 2017 futbalistov do 21 rokov – A-skupina – piatok:

Poľsko – Slovensko 1:2 (1:1)

Góly: 1. Lipski – 20. Valjent, 78. Šafranko, ŽK: 71. Škriniar, 81. Šafranko (obaja Slovensko), rozhodovali: Gözübüyük – Van Dongen, Van Zuilen (všetci Hol.), 14 911 divákov
Poľsko: Wrabel – Kedziora, Bednarek, Jach, Jaroszyňski – Dawidowicz, Linetty – Frankowski, Lipski (82. Niezgoda), Kapustka (59. Moneta) – Stepiňski (84. Piatek)
Slovensko: A. Chovan – Valjent, Niňaj, Škriniar, Mazáň – Lobotka – A. Rusnák, Chrien, Bero (90.+ Bénes), Mihalík (82. Haraslín) – Zreľák (73. Šafranko)

Pre Slovákov bol úvod ten najhorší možný – na ihrisku sa ani poriadne nerozhliadli a už mali loptu vo svojej sieti – v 1. min z pravej strany odcentroval Kedziora a Lipski hlavou zblízka prekonal Chovana.

Hapalovi zverenci sa snažili o čo najskoršiu odpoveď, o tri minúty Rusnák vyskúšal Wrabelovu pozornosť. Aktivita Slovákov vyústila do vyrovnávajúceho zásahu v 20. min: Mihalík potiahol loptu, našiel Chriena, ten Valjenta a ľavý obranca krížnou strelou zvnútra šestnástky zmazal poľskú výhodu.

Slováci boli naďalej kombinačne lepší a dostávali sa do príležitostí. Vo veľkej sa ocitol Zreľák po vyrazenej Mihalíkovej strele, ale Wrabel zasiahol včas. V závere úvodného dejstva to z diaľky skúsili Mihalík aj Rusnák a na opačnej strane Linetty.

Do druhého polčasu vstúpili lepšie Poliaci. V 48. min podržal slovenských sokolíkov Chovan, ktorý zneškodnil veľkú príležitosť Frankowského, vzápätí Valjent odvrátil nebezpečný center.

Po hodine hry sa opäť pripomenul Rusnák strelou z diaľky. O sedem minút neskôr bol po štandardnej situácii pred poľskou bránkou závar, Slováci však nedotlačili loptu do siete. Následne scénu opustil kapitán SR Zreľák, ktorého predtým ošetrovali; nahradil ho Šafranko a pásku prevzal Škriniar.

Striedajúci Šafranko v 78. min poslal Slovákov do vedenia – využil Berov ťah na bránku a ľavačkou prekonal Wrabela – 2:1 pre Slovensko. Vzápätí mohol vyrovnať Dawidowicz, no Chovan fantastickým zákrokom vytesnil jeho hlavičku na brvno. V závere si Slováci postrážili víťazstvo aj mimoriadne dôležité tri body.

Hlas:

Pavel Hapal (tréner SR „21“): „Som plný emócií a šťastný, aj za hráčov. Nervozitu bolo pred zápasom cítiť, no v prvom polčase sme dominovali. Myslím si, že celkovo sme boli lepší než Poliaci, aj keď je pravda, že Aďo Chovan nás dvakrát podržal. Záver sme skúsene zvládli a zaslúžene sme zvíťazili. Je to ťažké, keď na začiatku inkasujete. Spravili sme tam dve chybičky. Mužstvo však už v minulosti ukázalo, že je morálne silné. Po góle sme prevzali taktovku, dobre sme kombinovali, boli tam výborné individuálne výkony, ktoré zapadli do toho kolektívneho. Dôležitý bol vyrovnávajúci gól; samozrejme, aj víťazný. Sme silní na lopte, chceme kombinovať. Niekedy by som si želal, aby sme hrali kolmejšie, nie vždy sa to však dá. Vieme, že boli aj chyby, napríklad pri rozohrávke, myslím si však, že sme boli vyvážení na všetkých postoch. Chcem vyzdvihnúť výkon celého tímu. O brankárskom poste sa veľa špekulovalo. Aďo prišiel na zraz výborne pripravený. Tvrdím však, že máme troch vyrovnaných brankárov. Rozhodli sme sa pre brankára, ktorý nás držal v kvalifikácii. Som rád, že mu zápas vyšiel. Ak takto bude chytať naďalej, v bránke zostane. Adam Zreľák niečo utŕžil, no mal by byť v poriadku, hovoril som s ním. Výsledok zápasu Švédsko – Anglicko je pre nás dobrý, ale máme pred sebou ďalšie stretnutia. Výborne sme vstúpili do turnaja, no musíme na to nadviazať.“

Adrián Chovan (brankár SR „21“): „Inkasovať v úvode je to najhoršie, čo sa brankárovi môže stať. Poliakom však ten gól uškodil. Vyvíja sa to pre nás dobre. Dnes sa môžeme potešiť z tohto úspechu, od zajtra sa však treba pripravovať na Angličanov. Musíme zostať v hlavách nastavení normálne, nesmieme mať nosy hore, aby nám tam nenapršalo.“

Pavol Šafranko (útočník SR „21“, strelec jedného gólu): „Pocity sú famózne. Dal som gól a užívam si to. Úspech je však dielom celého mužstva. Ja som však rád, že som to mohol zakončiť. Ďakujem aj našim fanúšikom, ktorí vytrvalo povzbudzovali. Atmosféra na štadióne bola výborná. Teší ma, že sme vyhrali. Verím, že pôjdeme od zápasu k zápasu a napokon uspejeme na tomto európskom šampionáte.“

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenská futbalová reprezentáci do 21 rokov