Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bláznivých šesť minút. Albion sa otriasal v základoch

Najväčším magnetom sobotňajšieho programu európskej časti kvalifikácie o postup na futbalové MS 2018 do Ruska bola bitka o Britániu medzi Škótskom a Anglickom.

11.06.2017 09:10
Škótsko - Anglicko Foto: ,
Anglickí futbalisti počas zápasu v Škótsku: Kyle Walker (vpravo) a Ryan Bertrand (vľavo).
debata

Zápas „slovenskej“ F-skupiny v glasgowskom Hampden Parku priniesol zaujímavé divadlo, emotívnu koncovku a napokon remízu 2:2.

V 70. min otvoril skóre anglický krídelník Alex Oxlade-Chamberlain a zdalo sa, že favorit si z Glasgowa odvezie všetky body. To však ešte nikto netušil, že hrdinom duelu bude niekto úplne iný – škótsky útočník Leigh Griffiths.

Dvadsaťšesťročný hráč Celticu Glasgow medzi 87. a 90. min dvakrát ľavačkou fantasticky zakrútil svoje priame kopy tak, že anglický gólman Joe Hart nemal nárok. Pravda, pri zásahu na 1:1 mu pomohli aj protihráči, keďže ani jeden Angličan stojaci v múre nevyskočil.

„Dennodenne tieto strely nacvičujem počas tréningov. Príliš často mi to však v zápasoch nevychádza, iba výnimočne. Tento bod môže mať pre nás veľkú hodnotu,“ povedal Griffiths podľa BBC Sport.

„Hrdý Albión“ sa otriasol v základoch, aspoň remízu pre hostí zariadil v tretej minúte nadstaveného času Harry Kane.

„Nie je ľahké hrať v Škótsku. Bod z ihriska súpera považujem za cenný,“ povedal kanonier Tottenhamu Hotspur, ktorý v sobotu nastúpil s kapitánskou páskou na rukáve.

„Zažili sme bláznivých šesť minút, samozrejme, pre nás nie veľmi ideálnych. Boli to dva skvele zahraté priame kopy. Prišli sme do Glasgowa, aby sme získali tri body. Nášmu mužstvu možno chýbalo viac kreativity smerom dopredu,“ zamyslel sa anglický stopér Gary Cahill.

Naďalej platí, že Angličania neprehrali kvalifikačný zápas od októbra 2009, keď nezvládli duel na Ukrajine. V tomto kvalifikačnom cykle inkasovali prvé dva góly. „Bol to zápas, ktorý sme mali vyhrať. Zápas, ktorý sme úplne kontrolovali. Leigh Griffiths ho však postavil na hlavu,“ uviedol kouč Angličanov Gareth Southgate.

História vzájomných súbojov siaha ešte do 19. storočia. Prvý duel týchto tímov sa v roku 1872 skončil bezgólovou remízou a 144-ročná rivalita ponúkla doteraz 114 duelov. Mierne lepšie sú na tom Angličania, ktorí podľa štatistického portálu footballdatabase.eu vedú v počte víťazstiev 48:41.

„To, čo moji hráči na ihrisku predviedli, bolo fenomenálne. Viac sa už urobiť nedalo. Bol to pravdepodobne najemotívnejší zápas v mojej trénerskej kariére, vyzeralo to ako duel strednej a ťažkej váhy. Leigh Griffiths nás dvomi strelenými gólmi dostal na novú úroveň, v zápase odviedol veľký kus práce,“ povedal šéf škótskej lavičky Gordon Strachan.

Angličania vedú tabuľku „efka“ – zo šiestich zápasov získali 14 bodov za 4 víťazstvá a dve remízy.

Po sobote však disponujú už iba dvojbodovým náskokom pred druhými Slovákmi (triumfovali v Litve 2:1, pozn.) a ak tí zvládnu zvyšné štyri duely vrátane septembrového na londýnskom štadióne Wembley, stanú sa víťazmi skupiny.

Škótom aktuálne patrí 4. priečka s 8 bodmi. „Naším cieľom je postúpiť na MS. Stále sme lídrami tejto skupiny,“ zostáva pokojný Gareth Southgate.

debata chyba
Viac na túto tému: #anglická futbalová reprezentácia #škótska futbalová reprezentácia