Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí futbalisti išli do Litvy vybaviť napínavú jeseň

Slovenskí futbalisti otvárajú na záver sezóny druhý polčas kvalifikácie MS 2018. V jej úvode dva razy zakopli, ale tri víťazstvá za sebou ich vrátili do hry.

10.06.2017 09:00
Mak, Šernas Foto: ,
Róbert Mak (vľavo).
debata

Ak vo Vilniuse splnia úlohu favorita, zostanú v hre o postup na finálový turnaj budúcoročných majstrovstiev sveta v Rusku. Mimochodom, do jeho začiatku zostal rok a štyri dni.

„Stále ma mrzia zápasy z úvodu tejto kvalifikácie. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že sme mohli mať minimálne o bod viac,“ tvrdí tréner slovenských reprezentantov Ján Kozák.

Leitmotív stretnutia je jasný. Kouč ho sformuloval slovami: „Zvládnuť tento zápas je dôležité najmä preto, aby zostala jeseň ešte zaujímavá. Aby po športovej stránke vládlo napätie, aby bol trnavský štadión so Slovinskom plný, aby sme to mali vo svojich rukách. K tomu potrebujeme urobiť dnes potrebný krok.“

V tomto roku odohrali reprezentanti zatiaľ len jediný zápas – v kvalifikácii na Malte vybojovali tri body. „Boli veľmi dôležité, ale došlo aj k veciam, ktoré sa nemuseli stať a majú dopad aj na stretnutie v Litve,“ pripomenul Kozák.

Narážal najmä na fakt, že útočník Nemec videl v závere červenú kartu a Kucka ďalšiu žltú a obaja hráči základnej zostavy budú mužstvu teraz chýbať. Kozák musel riešiť aj brankársky post, pretože sa zranil Kozáčik a po takmer štyroch rokoch sa nespostaví medzi žrde v kvalifikačnom zápase. V priebehu sústredenia musel tréner navyše uvoľniť aj ďalšieho zraneného brankára – Volešáka. Povolal náhradníka Novotu. Ešte pred odchodom vravel, že nie je úplne rozhodnutý, kto bude jednotkou, koho postaví do základnej jedenástky.

Slováci sa predstavili v kvalifikačnom súboji vo Vilniuse pred necelými piatimi rokmi a zrodila sa remíza 1:1. Premiéru mal vtedy nový umelý trávnik, ktorý len tesne pred zápasom inštalovali. Slováci prvý a zatiaľ posledný raz odohrali kvalifikačný zápas na takom teréne, si ho vyskúšajú opäť.

Niektorí hráči majú z neho obavy, aj preto tím strávil niekoľko dní pred včerajším odletom do Vilniusu v Žiline, kde trénoval na podobnom povrchu. Kozák verí, že umelá tráva nebude robiť jeho zverencom problémy. „Umelá tráva je realita. Viacerí naši hráči už majú s ňou skúsenosti a ostatní sa prispôsobia,“ dodáva.

Niet pochýb o tom, kto bude favoritom. Slovákom patrí v aktuálnom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 21. miesto, Litva je hlboko pod nimi – na 104. priečke.

Kozákovi zverenci navyše vlani v novembri vyprášili na trnavskom štadióne Litovčanov 4:0. Slováci boli efektívni, súperovi zápas nevyšiel. Teraz sa chystá na odvetu a je pripravený hosťom skomplikovať kvalifikačný život.

„Čakám ťažkého súpera a náročný zápas. Litva doma už potrápila Slovinsko, viedla 2:0, napokon inkasovala v závere stretnutia a bola z toho remíza. Podobne v Škótsku. A Škóti sú doma veľmi silní. Na jeseň v Trnave sme hrali proti Litve prvýkrát v tejto kvalifikácii v kompletnom a najsilnejšom zložení, čo sa aj prejavilo. Dali sme góly, hrali sme dobre. Na to, čo bolo, sa nemôžeme pozerať. Každý zápas je iný, pred nami je nová výzva, musíme ju zvládnuť,“ zdôrazňuje Ján Kozák.

Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Škriniar – Mak, Hamšík, Greguš, Weiss – Ďuriš.

**Tabuľka F-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Anglicko 5 4 1 0 8:0 13
2. Slovensko 5 3 0 2 10:3 9
3. Slovinsko 5 2 2 1 4:3 8
4. Škótsko 5 2 1 2 7:8 7
5. Litva 5 1 2 2 5:9 5
6. Malta 5 0 0 5 2:13 0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #litovská futbalová reprezentácia