Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hamšík má šiestu trofej. K dokonalému triumfu mu chýbal bod

Marek Hamšík naďalej láme rekordy. Stal sa slovenským futbalistom roka 2016. Po utorku vlastní už šesť víťazných trofejí, rovnú štvrtinu zo všetkých, ktoré v ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu za 24 rokov udelili.

21.03.2017 22:02
debata
Marek Hamšík, futbalista roka 2016. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Marek Hamšík Marek Hamšík, futbalista roka 2016.

Víťaz nebol prvý len raz

Hamšíkovi víťaznú trofej odovzdal na slávnosti v bratislavskej Refinery Gallery Ján Popluhár mladší, syn slovenského futbalistu storočia, ktorého meno nesie hlavná cena. Banskobystrický rodák zvíťazil štvrtý raz za sebou, čím utvoril aj nový rekord v prestížnej ankete. Trikrát za sebou ju vyhral Dušan Tittel ešte v polovici deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Hamšík zažil v 24. ročníku takmer dokonalý triumf. O poradí rozhodovalo 33 odborníkov, trénerov a zástupcov médií a 29-ročný kapitán SSC Neapol sa objavil v hlasovacích lístkoch na prvom mieste 32-krát. K absolútnemu počtu mu chýbal jediný bod. Aj v hlasovaní fanúšikov jasne triumfoval a obhájil tým prvenstvo z minulého ročníka.

Už vlani bolo Hamšíkovo víťazstvo suverénne, vtedy mal 33 prvých miest, ale hlasovalo 35 expertov. Rovnaký počet prvých miest sa ušlo v roku 2006 Róbertovi Vittekovi, ale tri prvenstvá mu chýbali k stopercentnému zásahu.

Karhan dal najvyššie Weissa

V 24. ročníku len Miroslav Karhan, trnavský tréner a, mimochodom, jediný víťaz ankety (z roku 2002), ktorý aktuálne hlasoval, zaradil špílmachra slovenskej reprezentácie na druhé miesto. Bývalý dlhoročný Hamšíkov spoluhráč v reprezentačnom drese tentoraz na prvé miesto napísal Vladimíra Weissa.

Za Hamšíkom sa umiestnil kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, ktorý vyhral anketu štyri razy, lenže naposledy sa tešil z triumfu v roku 2012. V nasle­dujúcich ročníkoch ankety mu patrilo vždy druhé miesto. V súčasnosti obranca tureckého Fenerbahce sa v najlepšej desiatke umiestnil dvanásty raz za sebou, čo sa nikomu inému nepodarilo.

Futbalista roka 2016 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík.

Zo šiestich doterajších Hamšíkových víťazstiev je teraz jeho náskok pred druhým najvýraznejší – zdolal Škrtela o 64 bodov. Škrtelova pozícia už nebola taká pevná ako v minulých rokoch, hoci mu jeho body pohodlne stačili na druhé miesto. Kým v hlasovaní trénerov sa udržal ešte za Hamšíkom, u novinárov mu patrilo až tretie miesto.

Mak a Pekarík išli hore

V novinárskej časti ankety mal silnejšiu pozíciu ako štvornásobný víťaz ankety Róbert Mak, ktorý po sčítaní všetkých hlasov skončil celkovo na symbolickom stupni víťazov – patrí mu bronzová priečka. Pre Maka je to najlepšie umiestenie v ankete, pred rokom skončil štvrtý.

Svoje anketové osobné maximum si vylepšil aj Peter Pekarík, ktorý postúpil na štvrté miesto, poskočil vyššie o dve priečky. Prvý raz v takmer štvrťstoročnej histórii ankety sa stalo, že v prvej desiatke dvaja futbalisti dosiahli navlas rovnaký bodový zisk a obaja obsadili 5. miesto – Juraj Kucka a Ján Ďurica.

Skokanom roka sa stal Milan Škriniar, ktorý je oporou úspešného mužstva do 21 rokov, ale minulý rok dostal šancu aj v áčku a dokonale ju využil. Získal vôbec prvé body v ankete a stačili mu na 10. miesto. Prvé body vôbec si v tomto ročníku pripísali aj Filip Hlohovský a František Kubík, ale išlo len o symbolické zisky.

Škriniar: jediný nováčik v desiatke

Škriniar sa ocitol v desiatke najlepších ako jediný nováčik. V porovnaní s minulým rokom v nej chýbal len Viktor Pečovský, ktorý v elitnej spoločnosti zastupoval slovenskú súťaž, ale tentoraz väčšinu jesene premaródil. Napriek tomu skončil z domácich futbalistov najvyššie, ale len na 15. mieste.

Milan Škriniar s cenou Petra Dubovského. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Futbalista roka 2016 Milan Škriniar s cenou Petra Dubovského.

Stredopoliar Žiliny bol niekoľko sezón jediným hráčom zo slovenskej ligy, ktorý sa pravidelne umiestňoval medzi najlepšími. Už viacero rokov platí, že v ankete jasne dominujú legionári. Zo zástupcov slovenských tímov sa naposledy dostal najvyššie Karhan, keď v roku 2011 obsadil 4. miesto, vtedy si obliekal dres trnavského Spartaka. Z prvenstva v ankete sa tešil Szilárd Németh ešte ako hráč Interu Bratislava – to však bolo v roku 2000. Vzápätí tiež prestúpil do zahraničia.

Kozák je tretí raz trénerom roka

Matúš Bero sa mohol stať v Cene Petra Dubovského piatym hráčom s dvoma víťazstvami. Bol medzi troma kandidátmi na prvenstvo, ale suverénne ho preskočil Škriniar, ktorý rok predtým v tejto ankete mladých hráčov do 21 rokov získal jediný bod.

Cena, ktorá nesie meno prvého víťaza ankety, má tak trinásteho držiteľa. Škriniarovi ju odovzdal Róbert Vittek, jeden z hráčov, ktorý ju vybojoval dva razy a stal sa neskôr aj držiteľom ceny v hlavnej ankete o futbalistu roka.

Ocenenie pre Jána Kozáka odovzdával jeho... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Futbalista roka 2016 Ocenenie pre Jána Kozáka odovzdával jeho trénerský kolega Jozef Jankech.

V ankete trénerov opäť jasne dominoval Ján Kozák. Tretí raz za sebou sa stal jej víťazom, čo sa doteraz nepodarilo ani jednému trénerovi. Kouč slovenských reprezentantov v minulom ročníku (2015) dosiahol absolútny triumf, keď sa objavil na všetkých hlasovacích lístkoch na prvom mieste. Teraz mal 22 víťazstiev a 11 ďalších si rozdelila trojica za ním – 7× vyhral Pavel Hapal, 3× Adrián Guľa, ktorý preskočil klubového kolegu Martin Ševela, ten má jedno prvenstvo. Podobnú bilanciu ako Hamšík má v ženskej časti ankety Dominika Škorvánková. Futbalistkou roka sa stala takisto šiesty raz a štvrtýkrát za sebou.

Futbalový galavečer moderoval v priamom prenose TV JOJ Plus Marcel Merčiak a vystúpili v ňom rapper Kali, Kuly, Tublatanka, Kandráčovci a tanečníci SĽUK-u.

Večer bez Viliama Dubovského

Utorňajší dátum mal podčiarknutý v kalendári červenou ceruzkou. Ale aj keby nemal, určite by nezabudol. Viliam Dubovský patril k malému množstvu tých, ktorí nechýbali do utorka ani raz na futbalovom galavečere, na ktorom sa vyhlasovali najlepší futbalisti roka. Od roku 2000 odovzdával Cenu Petra Dubovského, pomenovanú po jeho synovi, ktorý v tom roku tragicky zahynul. Niekoľko dní pred slávnosťou navždy odišiel za ním, aby budúce ročníky už spolu sledovali len z futbalového neba.

Anketa Pravdy a Slovenského futbalového zväzu

Najlepší futbalista 2016
1. Marek Hamšík SSC Neapol 329
2. Martin Škrtel Fenerbahce/FC Liverpool 265
3. Róbert Mak Zenit Petrohrad/PAOK Solún 226
4. Peter Pekarík Hertha BSC 191
5. Juraj Kucka AC Miláno 177
5. Ján Ďurica Trabzonspor/Lo­komotiv Moskva 177
7. Vladimír Weiss Al-Gharafa 114
8. Matúš Kozáčik Viktoria Plzeň 103
9. Tomáš Hubočan Olympique Marseille/Dynamo Moskva 91
10. Milan Škriniar Sampdoria Janov 80

Ďalšie poradie: 11. Matúš Bero (Trabzonspor/AS Trenčín) 14, 12. Ondrej Duda (Hertha Berlín/Legia Varšava) a Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) po 9, 14. Stanislav Lobotka (FC Nordsjælland) 7, 15. Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Dynamo Bukurešť/Willem II Tilburg) a Viktor Pečovský (MŠK Žilina) po 5, 18. Kornel Saláta (Slovan Bratislava) 3, 19. Filip Hlohovský (MŠK Žilina) 2, 20. Ján Greguš (FC Kodaň/FK Jablonec), František Kubík (Slovan Bratislava) a Dušan Švento (Slavia Praha/1. FC Koln) po 1 bode.

Cena Petra Dubovského 2016
1. Milan Škriniar Sampdoria Janov 25
2. Matúš Bero AS Trenčín/Trabzonspor 5
3. Nikolas Špalek MŠK Žilina 2

Najlepší tréner 2016
1. Ján Kozák reprezentácia SR A 83
2. Pavel Hapal reprezentácia SR 21 60
3. Adrián Guľa MŠK Žilina 33

Najlepšia futbalistka 2016
1. Dominika Škorvánková SC Sand 52
2. Mária Mikolajová Partizán Bardejov 24
3. Alexandra Bíroová SKN St. Pölten 9

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka 2016