Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa lúčia vo Viedni. Chcú byť úspešní aj bez šiestich opôr

Trénerovi Jánovi Kozákovi reprezentačné rozlúčky s rokom zatiaľ celkom vychádzajú. Aj vlani, aj rok predtým jeho zverenci v poslednom zápase sezóny vyhrali.

15.11.2016 12:00
slovensko, reprezentácia, futbal, ján kozák, senec Foto: ,
Tréner Ján Kozák sleduje svojich zverencov na tréningu.
debata

Pokúsia sa o to aj v utorok, keď uzatvárajú svoj najdlhší rok v histórii štrnástym zápasom (toľko ich odohrali iba v roku 1999). Čaká ich Rakúsko na Štadióne Ernsta Happela vo Viedni.

Slováci zakopli naposledy v záverečnom súboji roka 2013, teda v prvom, v ktorom Kozák sedel na reprezentačnej lavičke. Vtedy cestovali za súperom (v nasledujúcich dvoch končili v Žiline), tréner dal voľno viacerým hráčom základnej jedenástky a v zápase s Gibraltárom napokon nastúpilo reprezentačné béčko. Veril, že s takým súperom, ktorý nastúpil len na prvý oficiálny medzištátny zápas, by si aj torzo kádra malo poradiť.

Prerátal sa, súboj sa skončil senzačnou bezgólovou remízou. Aj tentoraz uvoľnil Kozák viacero opôr a v Rakúsku sa zďaleka nepredstaví najsilnejší slovenský tím. Situácia je však iná ako pred troma rokmi. Na slovenských futbalistov čaká podstatne zdatnejší súper, akým bol Gibraltár. Kozák verí, že aj jeho súčasný káder je dostatočne silný, aby nehral v utorňajšom stretnutí podradnú úlohu. Napriek tomu, že dal voľno Hamšíkovi, Makovi, Škrtelovi, Kuckovi, Ďuricovi i Kozáčikovi. Teda všetko hráčom, ktorí sa objavili v základnej jedenástke v nedávnej kvalifikácii s Litvou a aj predtým so Škótskom. Slovensko oba hladko vyhralo (4:0 a 3:0).

„Chcem dať príležitosť aj ďalším hráčom. Ide o prípravný zápas, tých je strašne málo a je aj málo možností, aby dostali priestor aj iní hráči, mali šancu ukázať sa. Hoci ide len o prípravu, stretnutiu dávam vážnosť, chcem, aby sme mali aj vo Viedni kompaktné, vyvážené mužstvo, ktoré ukáže svoju kvalitu. Očakávam dobrý zápas, ktorý bude mať tempo,“ naznačil Kozák svoju predstavu.

Tréner má stále k dispozícii viacerých skúsenejších futbalistov – Pekaríka, Hubočana, Weissa, Salátu, Šventa, Ďuriša, Nemca i ďalších. Zároveň však avizuje, že dá šancu aj mladším hráčom. V utorok si s najväčšou pravdepodobnosťou pripíšu premiérový štart aj dvaja nováčikovia v kádri – Lobotka a Rusnák, ktorý pribudol do tímu až po stretnutí s Litvou.

Sila slovenského a rakúskeho tímu je momentálne na približne rovnakej úrovni. Svedčí o tom i aktuálny rebríček FIFA, v ktorom je Slovensko na 26. a Rakúsko na 30. mieste.

Obe krajiny sa predstavili v lete aj vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku, úspešnejší boli Slováci, ktorí postúpili do osemfinále a tam ich zastavili Nemci. Rakúšania skončili už v skupine, keď získali jediný bod za bezgólovú remízu s budúcimi majstrami Európy Portugalčanmi (podľahli Maďarsku i Islandu). Aj vzájomná slovensko-rakúska bilancia je vyrovnaná (1–1–1).

Slovenskí reprezentanti si v pondelok vyskúšali na tréningu trávnik na Štadióne Ernsta Happela. Ten má kapacitu 50-tisíc divákov, ale v utorok večer (výkop o 20.45) sa určite nezaplní. Organizátori aj po poslednom slabšom vystúpení domácich, ktorí uplynulú sobotu podľahli Írsku (0:1) v kvalifikácii MS 2018, očakávajú asi pätnásťtisícovú návštevu.

Vzhľadom na dostupnosť dejiska aj pre veľkú časť slovenských fanúšikov informácia o vstupnom: na všetky miesta v hľadisku je jednotná cena – 5 eur.

Rakúsko – Slovensko

Predpokladaná zostava Slovenska: Novota – Pekarík, Saláta, Škriniar, Hubočan – Greguš, Hrošovský – Weiss, Bero, Švento – Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #sokoli