Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusnák sa necíti v áčku ako nováčik

Rakúšania neprivítajú slovenských futbalistov v najlepšej nálade. Uplynulú sobotu sa im nedarilo tak ako Slovákom deň predtým. V kvalifikácii podľahli Írsku (0:1) na Štadióne Ernsta Happela, na ktorom sa bude hrať aj v utorok.

15.11.2016 09:00
albert rusnák, myjava, slovensko, reprezentácia Foto: ,
Albert Rusnák v reprezentačnom drese.
debata

V Rakúsku zavládlo sklamanie, lebo ich reprezentanti klesli v D-skupine na 4. miesto a postupové šance sa im začínajú vzďaľovať. Pod švajčiarskym trénerom Marcelom Kollerom sa začína otriasať stolička.

Koller zatiaľ nevidí situáciu v kvalifikácii beznádejne. Na pondelňajšej tlačovej besede informoval, že aj on – podobne ako slovenský kouč Ján Kozák – ráta so zmenami v zostave.

„Proti Slovensku postavím určite nových hráčov,“ informoval. V jeho nominácii boli 23 futbalisti a až pätnásti pôsobia v nemeckej bundeslige a len štyria v domácej súťaži. Isté je, že sa musí zaobísť bez trojice mladíkov Gregoritsch, Schöpf a Schaub, ktorá sa pripojila k reprezentácii do 21 rokov a nastúpi v play off proti Španielsku. Druhí dvaja z nej si zahrali aj v sobotu proti Írsku.

Tréner Kozák sa chystá dať šancu všetkým hráčom, ktorých má teraz k dispozícii. Znamená to, že vo Viedni si odkrúti premiéru aj dvojica z dvadsaťjednotky – Stanislav Lobotka a Albert Rusnák. Druhý z nej sa na kvalifikáciu s Litvou s ostatnými nepripravoval, doplnil káder až po stretnutí. V minulotýždňovej príprave strelil vo výbere do 21 rokov tri góly do siete Škótov.

„Očakával som túto pozvánku a tešil som sa na ňu. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som sa v áčku udržal. Partia je super a nemám ani pocit, že som v tíme nováčik. Je na trénerovi, kto bude hrať, ale ak dostanem šancu, chcem ju stopercentne využiť,“ tvrdí v rozhovore na zväzovej stránke krídelník holandského Groningenu.

Najskúsenejší z mladíkov je Milan Škriniar, ktorý si pripísal už šesť štartov v áčku. „Vo Viedni dostanú priestor hráči širšieho kádra, ale verím, že podáme aj v tomto zložení dobrý výkon a vybojujeme pozitívny výsledok,“ vyhlásil obranca Sampdorie.

Vo Viedni ešte nehrali

Hoci Slovensko susedí s Rakúskom, ich futbalové kontakty sú sporadické. Stretli sa za vyše dvadsať rokov existencie samostatného slovenského futbalu iba tri razy. A ani raz sa nehralo vo Viedni. Slováci zvíťazili zatiaľ v poslednom vzájomnom zápas pred vyše piatimi rokmi (10. augusta 2011) v Klagenfurte 2:1. Z vtedajšej zostavy sú v súčasnom tíme štyria hráči (Pekarík, Saláta, Hubočan, Weiss). Ďalšie zápasy majú starší dátum: 27. marca 2002 v Grazi vyhrali domáci 2:0 a 31. marca 2004 v Bratislave sa súperi rozišli po remíze 1:1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Albert Rusnák ml. #sokoli