Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík sa vracia a tvrdí: Litvu musíme čo najskôr zlomiť

Peter Pekarík je u maďarského trénera Herthy Berlín Pála Dárdaia výborne zapísaný. Slovenského futbalistu na celý mesiac vyradilo zranenie stehenného svalu, ale po doliečení okamžite naskočil do základnej zostavy svojho mužstva, ktorému sa v bundeslige mimoriadne darí a patrí mu priebežne štvrté miesto.

08.11.2016 19:18
Peter Pekarík Foto:
Peter Pekarík.
debata

Žilinský rodák v troch uplynulých stretnutiach odohral plný počet minút a hlásil sa aj trénerovi národného mužstva Jánovi Kozákovi na zraze v Senci.

„Teším sa, že mám dôveru trénera Dárdaia. Usilujem sa v každom stretnutí túto pozíciu obhájiť a nesklamať ho,“ potvrdzuje žilinský rodák.

Z konkurencie nemá obavy, považuje ju za dôležitú, či už v klube alebo v reprezentácii. „Je veľmi potrebná, posúva ma dopredu, preto sa z nej teším,“ tvrdí Pekarík.

Slovenský futbalista sa zranil ešte 24. septembra v zápase s Eintrachtom Frankfurt, ale ani dlhšia pauza ho nepribrzdila a rýchlo naskočil do tímu. Pripomína, že jeho návrat bol bezproblémový aj preto, že mužstvu sa darí.

„Naskakoval som do dobre rozbehnutého vlaku. Nebol som jediný zranený hráč, ale všetkým sa vracalo späť jednoduchšie, ako keby sa nám nedarilo a tím bol pod tlakom. Každému z nás šatňa výrazne pomohla. V klube vládne spokojnosť, pohoda, ba až eufória, lebo Hertha ešte nikdy nemala taký dobrý štart v sezóne ako teraz,“ vysvetľuje 30-ročný obranca.

Pred mesiacom chýbal aj v kvalifikačnom dvojzápase so Slovinskom i Škótskom. Oba však videl v televízii. „Sledoval som ich s Ondrom Dudom. Veľká škoda, že sme v Slovinsku nezískali aspoň bod, lebo to bol vyrovnaný zápas. Súboj so Škótskom zvládli chalani výborne. Boli pod obrovským tlakom a zdolať perspektívne a dobré škótske mužstvo rozdielom triedy si zaslúži veľkú pochvalu,“ hodnotil Pekarík.

Na aktuálny zraz mal pricestovať aj so spoluhráčom z Herthy Dudom, ale ten stále nehráva. „Ondrej sa už cítil dobre, tešil sa na návrat, mal v klube nastúpiť najprv za béčko a potom aj na súboj v bundeslige, ale opäť sa mu ozvali bolesti v kolene, ktoré mal aj predtým. Čakajú ho ďalšie vyšetrenia, ktoré ukážu, čo ďalej,“ približoval Pekarík.

Podľa neho výhru nad Škótmi teraz treba potvrdiť plným ziskom s Litvou. Dobre si spomína aj na oba zápasy s týmto súperom v kvalifikácii MS 2014, v ktorých nastúpil. „Boli vyrovnané, skončili sa nerozhodne a očakávam aj teraz ťažké stretnutie. Je to húževnatý súper, ktorý zaznamenal progres a aj v tejto kvalifikácii je príjemným prekvapením.“

Pekarík očakáva, že Litva zvolí v piatok opatrnejšiu taktiku, základom bude zabezpečená obrana. „Má ju precízne prepracovanú a z nej v blokoch vyráža do nepríjemných protiútokov. Musíme si dávať pozor, aby sme zbytočne nestrácali lopty. Čím skôr zlomíme odpor súpera, tým to bude pre nás potom jednoduchšie,“ domnieva sa.

Pripomína, že slovenský tím si nemôže dovoliť zaváhania, najmä nie doma. „Kvalifikácia sa síce len rozbehla, ale už sa pomaly láme, rozhoduje sa, kto bude úspešní a kto nie. Potrebujeme body. Z troch zápasov máme tri, musíme k nim niečo pridať a piatkový zápas vyhrať,“ zdôrazňuje žilinský rodák.

Zatiaľ to vyzerá tak, že trnavský štadión nebude zaplnený. „Zažil som v Trnave vypredaný štadión a atmosféra bola vždy fantastická. Chcem aj teraz pozvať ľudí, aby prišli a podporili nás. Aj s ich pomocou musíme vybojovať dôležité víťazstvo, aby sme ešte zdramatizovali túto kvalifikáciu,“ vyslovil želanie Peter Pekarík.

Ďuricu bolí palec. Trénuje zatiaľ individuálne

Zo slovenských futbalových reprezentantov, ktorí sa v Senci pripravujú na piatkové kvalifikačné stretnutie s Litvou a nie sú úplne fit, je najviac ohrozený štart skúseného obrancu Jána Ďuricu. Ten zatiaľ trénoval len individuálne.

Hráč tureckého Trabzonsporu sa posťažoval na boľavý a napuchnutý palec na nohe a absolvoval lekárske vyšetrenie v Bratislave, výsledky ukážu, o aké vážne zranenie ide. Ďurica sa zranil uplynulý víkend v ligovom stretnutí s Besiktasom Istanbul, keď sa zrazil so súperom pri odkope lopty.

„Bolí ma to, ale dúfam, že palec nie je zlomený,“ vravel po príchode na zraz reprezentácie v Senci. Zároveň dodal, že v piatok čaká mužstvo ťažký zápas a rád by v ňom nastúpil.

Najstarší hráč Kozákovho výberu pozná súčasného trénera Litvy Edgarasa Jankauskasa, pôsobil ako asistent v tíme Lokomotivu Moskva, v ktorého drese Ďurica donedávna hrával. „Je to ambiciózny tréner,“ uviedol slovenský reprezentant, ktorý o mesiac oslávi 35 rokov.

V lete zamieril do Turecka a tento krok považuje za zmenu k lepšiemu. Oceňuje úroveň ligy i atmosféru, ktorá na zápas vládne.

V piatok očakáva v Trnave náročný zápas. „Na súpera s amusíme dobre nachystať. Litva ešte v aktuálnej kvalifikácii neprehrala. Má dobre organizovaný tím. Podľa mňa je silnejší ako bolo naposledy Škótsko,“ zdôraznil Ján Ďurica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík