Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zväz na nás tlačil, sťažujú sa hráči. Pred Škótskom vraj hrozil ich odchod

Futbaloví reprezentanti SR počas uplynulého týždňa súhlasili s návrhom vedenia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v súvislosti so systémom odmeňovania a prémiového poriadku v rámci účinkovania v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska pod nátlakom a najmä preto, že "bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve."

14.10.2016 13:25 , aktualizované: 15:34
Slovensko, základ Foto: ,
Slovenskí futbaloví reprezentanti.
debata (36)

Kolektív A-tímu SR o tom informoval v piatok prostredníctvom oficiálneho vyjadrenia. Tím okolo kapitána Martina Škrtela vo vyjadrení zdôraznil, že reprezentovať Slovensko je pre hráčov cťou a nikomu nejde o zarábanie na národnom mužstve.

„Na stretnutí s hráčmi sme o financiách diskutovali, vysvetlili sme si niektoré veci. Rozprávali sme aj o tom, aké sú kompetencie trénerov, funkcionárov i hráčov. Dohodli sme sa, že minimálne do konca toho kvalifikačného cyklu sa o peniazoch nebudeme rozprávať,“ povedal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik počas minulotýždňovej tlačovej konferencie.

Za kvalifikačný triumf nad Anglickom dostane celé A-mužstvo SR prémiu 150 000 eur, za plný bodový zápis proti Slovinsku a Škótsku po 100 000 eur, za remízu iba polovicu. Platí, že 50 percent za jednotlivé duely sa vyplatí po zápasoch a zostávajúcich 50 percent iba v prípade kvalifikovania sa slovenskej futbalovej reprezentácie na MS 2018 do Ruska.

Ako je známe, hráči A-mužstva žiadali fixnú odmenu 5000 eur za zápas „na hlavu“, resp. chceli paušálne štartovné po každom kvalifikačnom dueli bez ohľadu na dosiahnutý výsledok, a to vo výške 115 000 eur na celé mužstvo (podľa vzorca 23 hráčov x 5000 eur). Podobný model fungoval aj v kvalifikácii o postup na MS 2014, štartovné však malo vtedy výšku 2500 eur. Postoj SFZ je iný: zväz prišiel s návrhom, aby sa v princípe opakoval model úspešnej kvalifikácie na ME 2016, ktorý fungoval na motivačnom základe a odrážal v sebe kvantitatívnu i kvalitatívnu hodnotu výsledku.

Kým pred vstupom do kvalifikácie MS 2018 a septembrovým duelom s Anglickom v Trnave (4. 9. – výsledok 0:1) neprišlo k dohode SFZ a hráčov v systéme odmeňovania, tri dni pred druhým vystúpením A-tímu SR v tejto eliminácii proti Slovinsku (8. 10. – výsledok 0:1 v Ľubľane) sa táto záležitosť uzavrela. Slováci v utorok v Trnave získali prvé body do tabuľky, Škótov zdolali 3:0.

Oficiálne vyjadrenie hráčov

„Je nám veľmi ľúto, že sa v posledných týždňoch stalo ústrednou témou v súvislosti s reprezentáciou financovanie a odmeňovanie mužstva v kvalifikácii. V prvom rade musíme zdôrazniť, že pre každého z nás je veľká česť reprezentovať Slovensko a vždy sme odhodlaní siahnuť až na dno svojich síl bez ohľadu na výšku odmien. Naša požiadavka na zmenu systému odmeňovania vychádzala z negatívnych skúseností so Slovenským futbalovým zväzom a dosiaľ nevyplatenej časti prémie z ME, pričom nám išlo najmä o princíp,“ píše sa v stanovisku.

„Pokiaľ ide o výšku odmeny, ktorá bola prezentovaná aj v médiách, treba povedať, že nešlo o sumu, na ktorej sme trvali, nakoľko sme boli ochotní pristúpiť na oveľa nižšiu sumu, o čom bol informovaný aj samotný prezident zväzu p. Kováčik. Publikovanie týchto informácií pár dní pred kvalifikačnými zápasmi považujeme za úplne nevhodné a zle načasované, keďže iba zbytočne negatívne ovplyvnili pohľad verejnosti na reprezentáciu. S uzatvorením uvedenej dohody sme pod nátlakom SFZ súhlasili najmä preto, že bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve,“ tvrdia hráči.

„Ako sme už zdôrazňovali, nikomu z tohto mužstva nejde o zarábanie na reprezentácii, čoho dôkazom je aj zrieknutie sa časti odmien na charitu. Ide nám však o principiálnu zmenu, ku ktorej sme nemali možnosť vyjadriť sa a opäť sme raz museli ustúpiť zo svojich požiadaviek tak, ako to bolo už veľakrát v minulosti. Týmto vyjadrením považujeme túto tému z našej strany za uzatvorenú. Svoje úsilie budeme aj naďalej prezentovať v prvom rade na ihrisku, kde urobíme maximum pre čo najlepší výsledok. Veríme, že svojimi výkonmi potešíme fanúšikov, ktorí stoja pri nás za každých okolností, čo si nesmierne vážime,“ dodali reprezentanti.

Kolektív hráčov reprezentácie SR

Reakcia SFZ na vyhlásenie hráčov

"Slovenský futbalový zväz trvá na princípe, že odmeny za reprezentačné zápasy sa majú vyplácať iba za dosiahnuté výsledky. Tento princíp v sebe obsahuje prvky zásluhovosti, motivačnosti a SFZ ho bude presadzovať aj v budúcnosti. Princíp rovnostárskeho štartovného bez väzby na dosiahnuté výsledky je pre SFZ neakceptovateľný bez ohľadu na akúkoľvek jeho požadovanú či navrhovanú výšku.

Hráčom doteraz boli vyplatené cca 4 mil. EUR za kvalifikačné zápasy, postup a zápasy v základnej skupine na finálovom turnaji ME. Zostávajúca čiastka cca 500 000 EUR za postup do osemfinále nebola doteraz vyplatená z dôvodu, že SFZ nemá od hráčov potvrdenie o ich daňovej rezidencii. Po ich obdržaní bude zvyšok doplatený v plnej výške, ak nie z tejto sumy bude uhradená zrážková daň 19%, ktorú je v takom prípade povinný SFZ zraziť a hráčom bude doplatený zostávajúci zvyšok. Doteraz vyplatené 4 milióny boli bez uplatnenia akýchkoľvek zrážok.

Slovenský futbalový zväz považuje túto tému za uzatvorenú."

Juraj Čurný
Manažér komunikácie a PR SFZ

36 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #futbalová kvalifikácia MS 2018