Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý krok a posledná nádej. Slovákom stoja v ceste Škóti

Už len s troma mužstvami, ktoré aktuálne bojujú v európskej kvalifikácii o postup na MS 2018, sa slovenskí futbaloví reprezentanti doteraz nestretli. V utorok večer ich čaká premiéra s jedným z nich.

11.10.2016 07:00
Slovensko, futbal Foto: ,
Slovenskí reprezentanti počas tréningu pred zápasom Slovensko - ŠŠkótsko.
debata (6)

Na trnavskom štadióne Antona Malatinského privítajú húževnatého reprezentanta ostrovného futbalu – Škótsko. Prvý krok s týmto súperom bude pre zverencov Jána Kozáka mimoriadne dôležitý. Nepriaznivý výsledok môže totiž znamenať koniec ich postupových nádejí v aktuálnej kvalifikácii.

Slováci začali boj o Rusko veľmi zle. V F-skupine si po dvoch stretnutiach nepripísali ani bod a zostali v nej jediným tímom, ktoré ešte nestrelilo ani gól. Nevyhrali štyri zápasy po sebe, v troch posledných podľahli na nulu a z gólu sa netešili už 405 minút. To všetko potvrdzuje imperatív večera – vyhrať!

„Z prvých dvoch zápasov sa dalo vyťažiť viac. Potrebujem už len vyhrávať, keď chceme ešte bojovať o postup. O to je to ťažšie. Je čas konečne zlomiť nepriaznivú sériu, musíme sa z toho dostať. Budeme viac riskovať, chceme určite vyhrať,“ sľubuje väčšiu ofenzívu slovenský tréner Ján Kozák.

Podobné odhodlanie vyjadrovali po prehre v Ľubľane so Slovinskom aj hráči. „Nemáme inú možnosť – v Trnave musíme ísť jednoznačne za víťazstvom. Pretože len to nám môže pomôcť v skupine,“ vravel Marek Hamšík, ktorý mal v Ľubľane kapitánsku pásku.

Skúsený stredopoliar by ju mal vrátiť Martinovi Škrtelovi, ktorý sa vracia do tímu. Proti Slovinsku chýbal, odpykával si jednozápasový trest za červenú kartu v súboji s Anglickom. Jeho situáciu skomplikovala zlomenina nosa, podrobil sa pred týždňom operácii, ale mal by nastúpiť s maskou na tvári.

Zo zostavy určite vypadne Tomáš Hubočan, ktorý uplynulú sobotu videl druhú žltú kartu a má na jeden zápas stop. Aj preto tréner Kozák povolal z výberu do 21 rokov mladého stopéra Milana Škriniara. Ten sa objavil v áčku už na jar a Kozák ho nominoval aj na šampionát do Francúzska. Tam dostal šancu v základnej zostave v osemfinále s Nemeckom a odohral celý zápas.

Podľa Kozáka niektorí hráči majú drobné zdravotne problémy, ale verí, že na zápas budú všetci pripravení. Pred včerajším večerným tréningom však zostavu neprezradil. „Rozhodnem sa až po ňom, keď uvidím, v akom stave sú hráči,“ vysvetlil. Je však jasné, že jej zloženie bude ofenzívnejšie ako naposledy v Slovinsku.

Škóti sa uplynulú sobotu trápili v glasgowskom Hampden Parku s Litvou a zachraňovali minútu pred koncom aspoň remízu 1:1, ale so slabšími súpermi odštartovali aktuálnu kvalifikáciu podstatne lepšie ako Slováci. Po dvoch zápasoch majú štyri body a Maltu rozstrieľali (5:1).

Škótsky kouč Gordon Strachan napriek problémom v stretnutí s Litvou, svoje mužstvo pochválil za niektoré úseky hry. Jeho hráči si utvorili množstvo šancí, ale exceloval súperov brankár Šetkus. „Na Slovensku chceme určite bodovať,“ potvrdil plán svojho mužstva Strachan.

O tom, že strieľanie gólov je problémom slovenských futbalistov, svedčí aj fakt, že strelecky sa im nedarí ani na domácej pôde v Trnave. Po otvorení nového trnavského štadióna sa presťahovali zo Žiliny a vlani na jeseň odohrali zápas so Švajčiarskom. Ten vyhrali a dali v ňom aj tri góly (3:2).

V ďalších troch trnavských stretnutiach sa však už z výhry netešili a ani zo streleného gólu, vybojovali bezgólovú remízu s Lotyšskom a Severným Írskom a naposledy podľahli Anglicku v úvode kvalifikácie MS 2018 (0:1).

Aj keď sa slovenskí futbalisti so Škótmi ešte nestretli, s ostrovným futbalom majú dosť skúseností, aj čerstvých. Je pozoruhodné, že v tomto roku dva razy narazili na Anglicko a zmerali si sily aj s Walesom, Írskom a Severným Írskom. Poznatky z týchto zápasov by sa im mohli večer zísť.

Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pauschek, Škrtel, Ďurica, Švento – Škriniar, Greguš – Mak, Kucka, Hamšík – Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #futbalová kvalifikácia MS 2018