Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Škótske ambície drží v rukách drahý tínedžer

Opora bundesligovej senzácie. Niekdajšia hviezda slávneho Manchestru United. Viacero tvárí z prestížnej anglickej Premier League.

10.10.2016 20:00
Oliver Burke Foto:
Oliver Burke.
debata

Tréner škótskej futbalovej reprezentácie Gordon Strachan sa síce nemôže oprieť o hviezdu svetovej veľkosti, no v jeho výbere, ktorý privedie dnes večer na trnavský trávnik, je mnoho zaujímavých hráčov. Na čele s Robertom Snodgrassom, Darrenom Fletcherom či mladučkým Oliverom Burkom.

Práve meno stále len 19-ročného krídelníka sa v kádri Škótov vyníma. Burke pôsobil do minulej sezóny v druhej (Nottingham Forest) či tretej (Bradford City) najvyššej anglickej súťaži. V lete sa však upísal bundesligovému nováčikovi z Lipska. Prestupová suma sa vyšplhala na hranicu trinástich miliónov eur.

Z Burka sa razom stal najdrahší škótsky futbalista všetkých čias. Aj vďaka jeho výkonom je Lipsko najpríjemnejším prekvapením aktuálnej sezóny Bundesligy. V úvodných šiestich kolách nenašlo premožiteľa.

Burke je jediným hráčom v Strachanovom výbere, ktorý nepôsobí na Britských ostrovoch. V Trnave sa pritom mohol predstaviť už pred mesiacom. O jeho služby mali totiž záujem Angličania. Od ôsmich rokov totiž žil s rodičmi v Nottinghame.

„V žiadnom prípade. Milujem ten pocit, keď si na seba môžem obliecť národný dres Škótska. Po takom niečom som túžil odmalička. Hrať za krajinu, v ktorej som sa narodil, je čosi výnimočné,“ odmietol Burke akékoľvek úvahy o prestupe do anglických služieb.

Mal by to byť práve on, kto navedie Škótov na cestu k lepším futbalovým časom. Veď hrdý futbalový národ sa naposledy predstavil na veľkom turnaji len rok po Burkovom narodení. S majstrovstvami sveta vo Francúzsku 1998 sa lúčil po skupinovej fáze.

Odvtedy sa Škóti zapojili do deviatich kvalifikácií – majstrovstiev sveta či Európy. Neuspeli v žiadnej. Nevyužili dokonca ani jedinečnú možnosť zahrať si na tohtoročnom turnaji vo Francúzsku, kde sa po prvý raz predstavilo hneď 24 najlepších národných výberov. Možnosť na postup pritom dostali i mužstvá z tretích miest v kvalifikačných skupinách.

Škóti obsadili v konkurencii Nemecka, Poľska či ostrovného konkurenta z Írska až štvrtú priečku. Za sebou nechali len Gruzínsko a outsidera z Gibraltáru. „S Burkom môžu byť Škóti silnejší. Je plný energie a mimoriadne fyzicky odolný. Čo sa však týka plnenia si obranných povinností, do tých sa mu veľmi nechce,“ hovorí Ralf Rangnick, športový riaditeľ Lipska.

Burke sa v bojoch o Rusko predstavil v oboch zápasoch Škótov v základnej zostave. Na Malte sa tešil z očakávaného víťazstva 5:1, po domácom súboji s Litvou však so spoluhráčmi smútil. Strachanovi zverenci uhrali iba remízu 1:1.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oliver Burke