Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Bolo to o jednom góle. Tie sa dávajú na pôde súpera ťažko

Slovenskí futbaloví reprezentanti po neúspešnej ouvertúre 4. septembra v Trnave proti Anglicku a prehre 0:1 gólom Adama Lallanu v nadstavenom čase nestačili o vyše mesiaca neskôr ani v druhom vystúpení v rámci F-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

09.10.2016 08:26
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák.
debata (19)

Zverenci trénera Jána Kozáka podľahli rovnakým rezultátom aj v sobotňajšom súboji na slovinskej pôde v Ľubľane. Na štadióne Stožice jediný gól Slováci inkasovali v 74. min, keď sa presadil peknou strelou spoza šestnástky striedajúci Rok Krenaveter. Po dvoch vystúpeniach sú tak hráči A-tímu SR bez bodového zisku na predposlednej piatej priečke lepším skóre pred poslednou Maltou.

„Čo sa týka organizácie hry a toho, že sme súperovi eliminovali jeho silné stránky a nedovolili mu rozvinúť svoju typickú hru, tak s touto fázou som spokojný. Horšie to bolo v získavaní lopty. Prechodová a finálna fáza boli slabšie. Predpokladal som, že sa nedostaneme do veľkého množstva šancí, ale že príležitosti prídu a nejaký gól dáme. Pretože teraz v Ľubľane to bol zápas o jednom góle. Súper ho dal, takže vyhral,“ začal v Ľubľane hodnotenie duelu Ján Kozák.

Hoci proti jeho zverencom po dvoch dueloch s Anglickom (raz skupinový súboj 20. júna na ME 2016 vo Francúzsku – 0:1 a jedenkrát spomenutý septembrový duel kvalifikácie MS 2018 4. 9. v Trnave) a jednom proti Nemecku (26. júna v rámci ME – 0:3, pozn.) stál „papierovo“ ľahší súper, smerom do ofenzívy to nešlo.

„Slovinsko disponuje nie malou silou. My sme v stretnutí strácali ľahké lopty a nedokázali sa presadiť cez krídelné priestory – vpravo cez Pauscheka a vľavo cez Šventa. Myslel som si, že sa takto dostaneme za chrbát súpera a budeme nebezpečnejší. Rátal som, že vysunutý hrot Mak ujde dvom domácim stopérom: raz sa tak stalo, ale nedal gól,“ uviedol ďalej kouč A-mužstva SR a doplnil:

„Musím povedať, že ťažko sa dávajú góly, predovšetkým na pôde súpera. Na druhej strane môžeme ísť do gólu, ale čo bude potom smerom dozadu? Ľahké by bolo ísť s väčším rizikom, ale keď dostanete predtým proti Nemecku či Anglicku dva góly, nie je tu šanca byť úspešný. S takýmito protivníkmi musíte hrať vyslovene na nulu vo vašej sieti a jeden strelený gól, vtedy môžete uhrať dobrý výsledok. Proti Slovinsku som čakal, že budeme silnejší a v strede poľa ich vykombinujeme. Dal som tam preto štyroch hráčov, ktorí sú silní po individuálnej stránke, v hre s loptou i v kombinačnej hre. Ale nedostali sme sa ani do finálnej časti.“

Kormidelník slovenského národného tímu neprezradil, kto ho v sobotu večer pred 10 492 divákmi v Ľubľane potešil či naopak sklamal. „Nebudem konkrétny. Myslím si, že mužstvo pracovalo tímovo dobre. Tam neboli výkony, ktoré by boli podpriemerné. Na druhej strane neboli ani nadpriemerné, ktoré by strhli ostatných k lepším výkonom. Chlapci vydali všetky sily, nemám im veľmi čo vytknúť. Chýbala nám však vyššia kvailita, čo v minulosti bolo.“

Slovensko nastúpilo s tromi stopérmi, na krajoch s Lukášom Pauschekom a Dušanom Šventom, ktorí sa v prípade akcií domácich zasúvali dozadu a pri útočnej snahe zasa podporovali ofenzívu. Na hrote bol len Mak, dopĺňaný Hamšíkom. Ako dlho rozmýšľal tréner nad hrou na trojicu stopérov?

„Čo sa týka organizácie hry, keď som analyzoval hru slovinského súpera, tam mi to jednoznačne vyšlo s tým, že bolo nutné hrať takýmto spôsobom. Vplyvom hry Slovinska, ale aj absenciou viacerých našich defenzívnych hráčov. Tam som si nemohol dovoliť hrať jeden na jedného, to sa nedalo. Oni hrali proti nám na dvoch útočníkov Iličiča a Bezjaka. Chlapci zvládli hru smerom dozadu, tam to bolo v poriadku, ale absentovala prechodová fáza, ľahké straty lopty sme nevykombinovali v strede poľa. Individuálne sa nikto nepresadil tak, ako som očakával od niektorých hráčov,“ hodnotil ďalej Ján Kozák, ktorý v 79. min urobil nevídanú trojnásobnú zmenu: pristúpil k trojitému striedaniu.

Nedalo sa striedať skôr a urobiť skorší zásah do mužstva? „Musel som chvíľu čakať. Nastúpili hráči, ktorí sú po zranení a veľa toho v poslednom období nenahrali, či už Hrošovský alebo Švento. Mal som pripraveného Filipa Kissa na striedanie, no domáci strelili v 74. min gól a zmenil som svoj úmysel. Bolo potrebné posilniť ofenzívu, či po stranách Sabom a Holúbekom alebo v útoku Michalom Ďurišom. Skoršie striedanie sa v danej chvíli nedalo zrealizovať.“

Už 405 minút, čo je deväť polčasov, sa A-tímu SR nepodarilo skórovať. Naposledy skóroval Marek Hamšík, v 45. min duelu s Ruskom v základnej B-skupine ME 2016 strelil gól, nasledovali štyri stretnutia bez presného zásahu v sieti súpera. Dve prehry velia slovenskému národnému mužstvu zabrať v treťom vystúpení kvalifikácie MS 2018 – v utorok 11. októbra o 20.45 h v trnavskej City Arene proti Škótsku, ktoré má na konte šyri body.

„Škótsko vyhralo pri septembrovom úvode na Malte 5:1, v sobotu remizovalo doma 1:1 s Litvou. Zápasy v našej skupine sú vyrovnané. Utorňajší duel bude iný, pôjde o nový zápas. Škótsko tiež disponuje kádrom, ktorý má svoju kvalitu. Takisto my, navyše hráme v domácom prostredí. Je čas to zlomiť, pretože séria bez víťazstva i bez gólu je už dosť dlhá.“

Na otázku, či rozmýšľa aj o zmene taktiky na Škótsko, viac sa zameria na ofenzívu a zapojí do akcie väčší počet útočne naladených hráčov, Ján Kozák pred novinármi v Ľubľane skonštatoval: „Dostali sme sa do situácie, že sme pod tlakom víťazstiev. Potrebujeme už len vyhrávať, keď chceme ešte postupovú situáciu zdramatizovať. V utorok pôjdeme v Trnave do väšieho rizika s cieľom vyhrať.“

K úspešnému rezultátu v utorok by mal výrazne pomôcť aj kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tureckom Fenerbahce Istanbul. „Škrtel? Je to hráč, ktorý cíti k reprezentácii strašne veľa. So zlomeným nosom odohral zápas minulý víkend v Turecku, v pondelok ho operovali a v stredu už bol medzi nami. Martin sa veľmi rýchlo zapojil do tréningového procesu. V piatok trénoval s mužstvom, v sobotu individuálne. Myslím si, že bude stopercentne pripravený na utorňajší zápas proti Škótsku, v ktorom nesmieme zaváhať,“ dodal Ján Kozák.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia