Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci ešte Slovinsko nezdolali. Teraz potrebujú body

Čakajú na výhru a gól. Slovenskí futbaloví reprezentanti sa netešili z víťazstva už v troch stretnutiach po sebe a gól nestrelili dlhých 315 minút. Túto hrozivú bilanciu musia dnes zlomiť, ak si chcú udržať nádej na postup na svetový šampionát v Rusku. V kvalifikácii MS 2018 sa predstavia v Slovinsku.

08.10.2016 07:46
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (1)

Slovákov straší nielen posledná bilancia, ale aj vzájomnné zápasy so sobotňajším súperom. Nastúpili proti nemu štyri razy a ešte nikdy nevyhrali a dali mu len dva góly. Oba najvážnejšie súboje, ktoré súperi odohrali v kvalifikácii MS 2010, sa skončili víťazstvami Slovincov.

„Slovinci majú hráčov, ktorí pôsobia v popredných zahraničných ligách – talianskej, nemeckej, španielskej. Sú to ostrieľaní futbalisti. Súper tvorí skúsené mužstvo a jeho sila najmä útočná a v domácom prostredí je veľká. Slovinsko dlhodobo potvrdzuje svoju kvalitu a uvidíme, ako sa s tým vyrovnáme. Veľa bude záležať najmä na tom, ako my budeme pripravení. Čo im dovolíme, akí budeme odolní, akí budeme nebezpeční,“ pripomína pred stretnutím slovenský tréner Ján Kozák.

Slovenská výprava odletela do Slovinska včera predpoludním a mužstvo večer trénovalo na ľubľanskom štadióne Stožice, kde v sobotu očakávajú asi desaťtisícovú návštevu.

Tréner Kozák sa musí vysporiadať s viacerými absenciami kľúčových hráčov, ktorí sú zranení alebo majú trest. V sobotu mu budú chýbať Gyömbér, Pekarík, Pečovský, Duda, Weiss. S výpravou síce odcestoval kapitán Martin Škrtel, lenže po vylúčení v predchádzajúcom zápase s Anglickom nemôže nastúpiť. Navyše si zlomil nos, ale v utorkovom zápase v Trnave proti Škótsku by mal hrať s maskou na tvári.

Oba tímy čakajú druhé stretnutia v F-skupine. Ani jednému nevyšiel vstup do kvalifikácie podľa predstáv. Slováci doma neudržali nerozhodný stav s Anglickom a v posledných sekundách inkasovali (0:1). Slovinci zasa ratoval v stretnutí s Litvou aspoň remízu (2:2).

„Všetky zápasy sú v kvalifikácii dôležité, ak chceme postúpiť, musíme vyhrávať. Už sme stratili tri body a musíme ich teraz vybojovať v Slovinsku a potom doma so Škótskom. Máme svoju silu a verím, že budeme pripravení tak, že budeme klásť odpor súperom. Ich silu rešpektujeme, ale aj my máme svoju kvalitu,“ pokračoval Kozák.

Na margo mnohých absencií dodal: „Veľa vecí je takých, s ktorými sme nerátali. Stále však máme dostatok hráčov, ktorí majú svoju kvalitu a verím, že tí, čo dostanú šancu, sa jej chopia a zápas zvládnu.“

Keďže Škrtel bude chýbať, mužstvo povedie ako kapitán Marek Hamšík. Z neho má súper najväčší rešpekt. Skúsený Valter Birsa, ktorý nastúpil proti Slovensku aj v kvalifikačnom zápase v Bratislave pred siedmimi rokmi a strelil v ňom aj gól, pozná slovenského stredopoliara z dlhodobého pôsobenia v talianskej lige (hrával vo viacerých tímoch, teraz je vo Verone). Považuje ho za hráča svetovej úrovne. „Je hybnou silou slovenského tímu. Dúfajme, že bude mať slabší deň,“ vyhlásil Birsa. Veľkou hviezdou slovinského mužstva je aj brankár Jan Oblak, ktorý je oporou Atlética Madrid.

Slovenský tím čakajú v rozpätí štyroch dní dva zápasy s mužstvami, ktoré by mali byť ich hlavnými súpermi v boji o druhé miesto v skupine, ktoré zabepečuje účasť v baráži.

Tvorca hry Slovákov Hamšík upozorňuje na náročnosť i význam stretnutia. Proti Slovincom odohral oba zápasy aj v kvalifikácii MS 2010. „Majú nepríjemné mužstvo, v ktorom nastupuje viacero dobrých hráčov, niektorí pôsobia aj v talianskej lige. Ak chceme pomýšlať na postup, musíme v najbližších dvoch zápasoch určite bodovať,“ zdôrazňuje Hamšík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Marek Hamšík #slovenská futbalová reprezentácia