Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská smola! Slováci stratili bod v piatej minúte nadstaveného času

Slovenskí futbaloví reprezentanti odštartovali novú kvalifikáciu, v ktorej budú bojovať o účasť na svetovom šampionáte v Rusku 2018, prehrou 0:1 s najväčším favoritom F-skupiny Anglickom.

04.09.2016 17:20 , aktualizované: 22:22
Martin Škrtel Foto: ,
Kapitán Martin Škrtel nedohral pre červenú kartu zápas s Anglickom.
debata (40)

Nabitá trnavská futbalová City aréna – štadión Antona Malatinského (organizátori oznámili 18 111 divákov – vypredané) videla najmä do prestávky len málo šancí na oboch stranách a dlho sa zdalo, že sa zrodí rovnaký výsledok ako na nedávnom šampionáte vo Francúzsku v záverečnom stretnutí B-skupiny v Saint Étienne. Ten vtedy znamenal postup do osemfinále ME.

Slováci mali včera o to zložitejšiu situáciu, že dohrávali stretnutie viac ako polhodinu bez vylúčeného Škrtela. Tlaku Angličanov nakoniec odolali a v posledných sekundách nadstaveného času inkasovali nešťastný gól.

Tréner Ján Kozák sa musel zaobísť aj bez ďalšej zranenej opory mužstva Kucku, šancu dostal namiesto neho Greguš. Kým pred vyše dvoma mesiacmi na ME vo Francúzsku mali Angličania drvivú prevahu, tentoraz bola hra vyrovnanejšia, ale obe mužstvá sa len zriedkavo dostávali do nebezpečných situácií, ktoré by ohrozili brankárov.

Dve najväčšie šance prvého polčasu prišli hneď za sebou. V 38. min vybojoval loptu v šestnástke Ďuriš, poslal loptu pred bránku Šventovi, ale ten tri kroky pred ňou nezasiahol loptu a neusmernil ju do siete. Z protiútoku mohli otvoriť skóre Angličania. Slovenská obrana na chvíľu zaváhala, ale Sterling v dobrej pozícii netrafil bránku.

Po prestávke, po necelej hodine hry nastala nepríjemná situácia, pretože slovenský výber prišiel o kapitána. Po druhej žltej karte odišiel predčasne z ihriska Škrtel. Pre slovenských futbalistov sa začali ťažké časy.

Angličania mali v druhej polovici druhého polčasu prevahu, ale mužstvo podobne ako v St. Étienne niekoľkokrát opäť podržal brankár Kozáčik. V 76. min mu pomohla po Stonesovej strele žrď. Hostia sa dočkali v poslednej minúte gólu, ale padol z postavenia mimo hru. Nakoniec dali aj regulárny, keď sa už končil štvorminútový nadstavený čas. Lallanova strela zblízka prekĺzla Kozáčikovi pomedzi nohy do siete.

Slováci v piatom vzájomnom zápase s Angličanmi prehrali podobne ako v prvých troch stretnutiach s týmto súperom. Prvé dve z nich sa zrodili v kvalifikácii ME 2004. Slováci už v troch stretnutiach za sebou nestrelili Angličanom gól, ich šnúra bez neho sa natiahla na 330 minút.

Sokol Samo počas kvalifikačného zápasu... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
sokol Samo, futbal, maskot Sokol Samo počas kvalifikačného zápasu Slovensko - Anglicko.

Slovensko – Anglicko 0:1 (0:0)

  • Gól: 90.+ Lallana, ŽK: 25. Škrtel, 90. Hubočan – 90.+ Lallana, ČK: 57. Škrtel (Slovensko) po 2. ŽK, rozhodovali: Mažič – Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.), 18 111 divákov
  • Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Pečovský (56. Gyömbér), Greguš – Mak (71. F. Kubík), Hamšík, Švento (78. F. Kiss) – Ďuriš
  • Anglicko: Hart – K. Walker, G. Cahill, Stones, Rose – Henderson (64. Alli), Dier – Sterling (70. Walcott), Rooney, Lallana – H. Kane (82. Sturridge)

Ján Kozák (tréner SR): „Škoda, veľká škoda… Chlapci vydali strašne veľa síl a fanúšikovia boli fantastickí. Je ťažké tak dlho v početnej nevýhode odolávať tlaku súpera. Mal som inú predstavu o tomto zápase. Prvý polčas bol úplne vyrovnaný a v druhom sme chceli ísť za víťazstvom, ale skoré vylúčenie nám prekazilo plány. Dostať rozhodujúci gól v 95. min je, pochopiteľne, veľmi nepríjemné pre každé mužstvo. Zvlášť od takého favorita, akým dnes bolo Anglicko.“

Sam Allardyce (tréner Anglicka): „Na konci to veru riadne brnkalo na nervy, pretože zo scenára s desiatimi hráčmi súpera vyvstáva imperatív zvíťaziť. Bolo zložité zlomiť odpor súpera, ale napokon sme dosiahli to, čo sme si zaslúžili.“

Marek Hamšík (stredopoliar SR): Bolo to pre nás ťažké už s jedenástimi hráčmi, s desiatimi ešte náročnejšie. Vylúčenie bolo trochu tvrdé: Martin síce stúpil protihráčovi na nohu, ale nebolo to až také hrozné. Angličania si utvorili šance a vyšla im posledná strela na bránku. Škoda, aj ten jeden bod by vzhľadom na okolnosti potešil. Hovorím však, že ‚hlavy hore, ideme ďalej‘, hrali sme proti favoritovi skupiny."

Matúš Kozáčik (brankár SR): „Po tom vylúčení bol tlak Angličanov dosť veľký. Odolávali sme mu, ale napokon nás úplne na konci predsa zlomili. V závere som videl, že chalani už toho majú dosť. Snažil som sa pozdržiavať každú možnú sekundu, rozhodca to však primerane natiahol. Škoda, mohol to byť aspoň bod. Hrali sme však hneď na úvod s najťažším súperom v skupine a zvyšok kvalifikácie je pred nami. Verím, že tie ďalšie zápasy zvládneme.“

Róbert Mak (krídelník SR): „Fyzicky to bolo veľmi náročné. Angličania si väčšinou posúvali loptu, my sme ju nemali často na kopačkách. Keď sme ju získali, už nám nezostalo toľko síl, aby sme to vpredu zužitkovali. Prišla červená karta a s deviatimi mužmi v poli to bolo veľmi ťažké. Ideme však ďalej, ešte je pred nami dostatok kvalifikačných zápasov.“

Adam Lallana (stredopoliar Anglicka, autor víťazného gólu): „Trvalo mi veru dosť dlho, kým som sa dočkal môjho premiérového zásahu v reprezentácii. Nezľavoval som však z nárokov na seba a vedel som, že raz to príde.“

Wayne Rooney (útočník Anglicka): „Hlavné bolo, že sme nepanikárili. Zotrvávali sme pri našich zámeroch, zachovávali sme koncept a pokúšali sme sa o prieniky v tých správnych zónach ihriska. Zároveň sme nesmeli poskytovať šance súperovi.“

Futbal: Slovensko - Anglicko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Podávanie rúk pred zápasom Slovensko - Anglicko.

Zápas sme sledovali online

90. KONIEC
90. Angličania sa dočkali v piatej minúte nadstaveného času. Lallana v skrumážu strelou pomedzi Kozáčikove nohy zrejme rozhodol zápas – 0:1.
90. Na ihrisku zostal ležať Matúš Kozáčik. Hlavný rozhodca nadstaví štyri minúty.
90. Angličania dali gól. Našťastie z offsajdu.
88. Neuveriteľná štatistika. Zatiaľ čo Slováci v dnešnom zápase nevystrelili ani raz, Angličania už 18-krát.
84. Walcott posielal parádny center pred Kozáčika, Sturidge naňho nedosiahol. O minútu neskôr zasa nebezpečne pálil Lallana.
81. Desať minút pred koncom je na ihrisku už oba jedno mužstvo. Slováci sú nasťahovaní pred vlastnou šestnástkou a odkopávajú lopty.
78. Šventa nahradil na irhisku Filip Kiss. Slováci viac striedať nemôžu…
76. A teraz nás Angličania zvierajú. Prvú Lallanovu strelu zastavila žrď, druhú Kozáčik.
72. Maka nahradil na irhisku útočník Slovana František Kubík.
71. Angličania zahrávali priamy kop z 22 metrov po faule Ďuricu. Rooney mieril tesne nad.
67. Angličania naďalej podkurujú, Sterlingov lob Kozáčil vyrazil na roh.
64. Lallana mohol otvoriť skóre, ale z uhla šestnástky mieril nepresne.
57. Škrtel dostal po faule na Kanea druhú žltú kartu a musí odísť z ihriska.
51. Tlak hostí pokračuje. Kaneova akcia skončila iba zblokovanou strelou.
48. Od začiatku druhého polčasu to pred Kozáčikom horí. Aktivita Angličanov vyústila už do dvoch rohových kopov.
46. Začal sa druhý polčas.
45. Skončil sa prvý polčas.
43. A teraz hlavný rozhodca podržal Slovákov. Škrtel pri postrannej čiare evidentne fauloval Kanea, arbiter si to však nevšimol. Slovenský kapitán má už žltú kartu.
42. Zápas má konečne spád, útok strieda útok, Slováci si veria. Veľký zápas hrajú Hubočan s Gregušom.
39. A teraz superšanca na opačnej strane. Po zmätkoch a nedorozumení medzi slovenskými stopérmi pálil Sterling krížnou strelou tesne vedľa bránky.
37. Obrovská šanca SLovákov. Dôrazný Ďuriš v šestnástke hostí odblokoval Rosa, no osamotený Švento tesne pred Hartom na loptu nedosiahol.
30. Hra sa odohráva predovšetkým medzi šestnástkami. Slováci postupne vystrkujú rožky, naposledy Greguš predviedol pekné 40-metrové sólo. Lopta nakoniec skončila za bránkovou čiarou.
22. Angličania mali prvú väčšiu šancu. Na Walkerov prudký strieľaný prízemný center do päťky našťastie Kane nedosiahol.
19. Kozáčik podcenil vysoký center od Diera, na ktorý si nabiehal Sterling. Slovenský brankár len-len že loptu vyrazil…
13. V zápase sa do týchto chvíľ nezrodila ani jedna veľká príležitosť. Loptu na kopačkách držia viac Angličania.
8. Hra sa vyrovnala, Slováci dokonca pohrozili po Makovej štandardke, či Hartových zmätkoch.
4. Angličania sú od začiatku aktívni. Loptu držia pred na slovenskej polovici, pohrozili už aj dvomi centrami.
1. Zápas sa začal.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Ján Greguš