Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bale si bude odo mňa pýtať podpis, odpovedal s úsmevom Kozák novinárovi

Bez gólu, ale tiež bez prehry. V generálke pred odchodom na majstrovstvá Európy do Francúzska remizovala slovenská futbalová reprezentácia 0:0 s národným mužstvom Severného Írska v sobotňajšom medzištátnom prípravnom stretnutí v Trnave.

05.06.2016 07:40
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák.
debata (4)

Slováci mali počas celého priebehu duelu viac z hry, nedokázali však prekonať obranný val súpera. Najbližšie ku gólu boli Róbert Mak a tiež Vladimír Weiss, ktorý na trávniku City Areny hýril aktivitou.

„Bolo to dobré prípravné stretnutie, počas celého zápasu sme dominovali. Škoda, že sme nedali gól, skvelí fanúšikovia by si ho zaslúžili, aj my,“ povedal na pozápasovej tlačovej konferencii tréner SR Ján Kozák, ktorý objasnil aj nečakanú absenciu ľavého obrancu Tomáša Hubočana v zostave: „Hubočan na tréningu pocítil bolesti a nebol stopercentne pripravený, preto som dal príležitosť Dušanovi Šventovi.“

Futbalisti SR absolvovali v záverečnej príprave na ME tri súboje, dvakrát zvíťazili – zdolali Gruzíncov (3:1) a úradujúcich majstrov sveta Nemcov (3:1). „Dnes sme museli celý čas dobýjať bránku súpera, ale zároveň byť aj opatrní v defenzíve. Hráči naznačili proti dobrým mužstvám, že sú dominantní na lopte, vedia hrať. Verím, že to ukážeme aj na majstrovstvách Európy,“ uviedol 62-ročný bývalý kormidelník MFK Košice.

„Kozákovci“ naposledy prehrali v medzištátnom stretnutí 9. októbra 2015, keď v kvalifikácii o postup na tohtoročné ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci neťahali za kratší koniec v ôsmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev – zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) – a pridali tri remízy (s Lotyšmi 0:0, s Írmi 2:2 a so Severnými Írmi 0:0).

Slováci si v základnej B-skupine európskeho šampionátu (10. júna – 10. júla) postupne zmerajú sily s Walesanmi (11. 6. v Bordeaux), Rusmi (15. 6. v Lille) a Angličanmi (20. 6. v Saint-Étienne).

„Pred ME ešte treba vyladiť nejaké detaily, máme na to týždeň. Mužstvo v priebehu krátkeho obdobia odohralo tri duely, hráči sú dobre pripravení. Tento zápas sme hrali preto, že Wales je tiež ostrovný súper, ktorý tiež hrá disciplinovane, oduševnene, zodpovedne, má však väčšie individuality ako Severné Írsko,“ povedal rodák z Matejoviec nad Hornádom, ktorý sa vzápätí nevyhol ani otázke v súvislosti s waleskou hlavnou hviezdou Garethom Balom:

„Wales nie je len o ňom, aj keď momentálne má skvelú formu, je fyzicky top pripravený a je jeden z najlepších svetových hráčov. Teším sa na súboj, samozrejme. Ja mu fandím, lebo som fanúšik Realu Madrid. Veríme však, že ho eliminujeme a budeme úspešní.“

Jána Kozáka nezaskočila ani otázka severoírskeho žurnalistu, ktorého zaujímalo, či si od svojho obľúbeného hráča vo Francúzsku vyžiada podpis. „Bale bude po zápase mňa pýtať o autogram,“ skonštatoval s úsmevom.

„Slovenskí sokoli“ neuťali úctyhodnú šnúru tímu kormidelníka Michaela O'Neilla. Severní Íri vlani v marci nestačili v príprave na Škótov (0:1), následne odohrali jedenásť medzištátnych duelov bez prehry, v sobotu dvanásty.

„Súboj bol veľmi náročný. Slovensko má skvelé mužstvo, ukázalo to aj nedávno v Nemecku, aj v kvalifikácii. Je silné predovšetkým v strede poľa, má hráčov ako Hamšík, Kucka. V niektorých pasážach hry sme boli pod tlakom, domácich hnali vpred aj diváci. Bola to však pre nás dobrá previerka,“ vyhlásil po zápase kouč O'Neill. Severní Íri figurujú v C-skupine ME spoločne s Poliakmi, Ukrajincami a Nemcami.

Hráči Slovenska absolvovali v sobotu štvrtý zápas so Severným Írskom na úrovni A-mužstiev, na svojom konte majú dve víťazstvá, jednu remízu a jednu prehru. Slováci tohto oponenta dvakrát zdolali v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 (2:1 doma a 2:0 vonku), Severní Íri zvíťazili 1:0 na domácej pôde v Belfaste vo vzájomnom prípravnom zápase v marci 1998. Skóre je pre SR mierne priaznivé (4:2).

4 debata chyba