Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa otestujú s Lotyšskom. Pripomína im Rusko

Slovenskí reprezentanti začínajú rok, ktorý bude jeden z najvýznamnejší v histórii slovenského futbalu.

24.03.2016 11:00
Slovensko, Španielsko Foto:
Budú sa slovenskí futbalisti tešiť aj po zápase s Lotyšskom?
debata

Vracajú sa do Trnavy, kde si zahrali aj v závere minulého roka proti Švajčiarsku (3:2), na rozbeh si teraz vybrali vcelku príjemného súpera. Od 20.30 ich čakajú starí známi Lotyši.

na ich mieste mali byť Izraelčania, ale tí si to napokon rozmysleli. Tréneri si vybrali v tohtoročnej premiére Lotyšov aj preto, lebo sa všeobecne radia do ruskej školy a ruskí reprezentanti budú slovenským súperom na finálovom turnaji majstrovstiev Európy už o tri mesiace.

„Chceli sme hrať s mužstvami, ktoré sú typologicky podobné tým, ktoré nás čakajú na šampionáte,“ zdôraznil tréner slovenských reprezentantov Ján Kozák.

„Lotyšsko túto predstavu spĺňa, poznáme ho aj z minulej kvalifikácie. Bude mať určite motiváciu hrať proti účastníkovi majstrovstiev Európy, na to sa musíme pripraviť. Je to tím, ktorý má svoju kvalitu, dnes vládne veľká vyrovnanosť, musíme sa na zápas dobre pripraviť. Chceme si aj niečo vyskúšať, lebo najbližšie dva zápasy sú jediné pred ostrou prípravou už krátko pred šampionátom.“

Lotyši patria zvyčajne k nepríjemným súperom pre každý tím. Favoritmi stretnutia sú však domáci futbalisti, čo potvrdzuje aj rebríček Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), v ktorom patrí Slovákom 26. miesto a Lotyši sú na konci prvej stovky – na 98. priečke.

Tréner Kozák povolal síce až 26 hráčov, ale nemôže so všetkými rátať. Od začiatku vie, že mimo hru je zranený brankár Novota i stredopoliar Kucka, ktorý sa už vracia do Milána. K dispozícii nie je ani Pečovský a ani Gyömbér, ktorý síce už začal s prípravou, ale ešte nebude na zápas nachystaný.

Z ostatných hráčov by chcel vidieť v akcii všetkých, takže je predpoklad, že v zajtrajšom súboji vystrieda maximálny počet hráčov a v nasledujúcom v utorok 29. marca v Dubline dostanú šancu aj ďalší.

Jeho zverenci majú za sebou úspešné obdobie. V minulom roku si síce pripísali aj prehry (z deviatich zápasov dve), ale finiš mali úspešný, tri záverečné zápasy vyhrali. Trnava je po Bratislave a Žiline tretím mestom, kde najčastejšie odohrala slovenská reprezentácia svoje domáce stretnutia, hoci až na posledné z nich, sa všetky uskutočnili ešte na starom štadióne.

Na trnavskom trávniku nastúpil slovenský výber 11-krát a vybojoval štyri výhry. Štyrikrát sa zrodila remíza a trikrát prehra. Naposledy, minulý rok 13. novembra, už v novej City Aréne, štadióne Antona Malatinského zdolali Kozákovi zverenci v dobrom a zaujímavom súboji Švajčiarsko 3:2.

S Lotyšmi ešte neprehrali
Slovenskí futbaloví reprezentati sa s Lotyšskom stretli štyri razy a vždy v kvalifikácii MS. Najprv v boji o šampionát do Nemecka 2006 a potom o postup do Brazílie 2014. Doma dosiahli dve víťazstvá (4:1, 2:1), v odvetách remízy (2:2 a 1:1). Zaujímavosťou je, že v oboch nerozhodných zápasoch vždy viedli a súper v závere vyrovnal. Naposledy v súboji v Rige dokonca v nadstavenom čase. Celkové skóre hovorí v prospech Slovákov – 9:5. Oba domáce zápasy sa uskutočnili v Bratislave – prvý ešte na Tehelnom poli, druhý na Pasienkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #lotyšská futbalová reprezentácia