Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák sa chce vyhnúť Španielsku, Chorvátsku a Walesu

Už v sobotu spoznajú slovenskí futbaloví reprezentanti svojich súperov i presný program finálového turnaja majstrovstiev Európy vo Francúzsku, ktorý sa začne 10. júna 2016.

11.12.2015 09:00
futbal, futbalova reprezentacia Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.
debata

Šéf realizačného tímu, tréner Ján Kozák sa nezúčastní v Paríži na žrebovaní skupín. Touto úlohou poveril svojho asistenta Štefana Tarkoviča.

Kde budete sledovať žrebovanie vy?
Samozrejme, pozriem si priamy prenos v televízii. Nebudem sám, na to, koho nám pridelí žreb, budem čakať so skupinou kamarátov. Už dávnejšej som sa dohodol so Štefanom Tarkovičom, že na podobných akciách nás bude zastupovať on. Zúčastnil sa aj v lete na žrebovaní kvalifikácie MS 2018.

Poverili ste ho nejakými špeciálnymi úlohami?
Nie, o nijakých súperoch sme spolu nehovorili… (smiech). Žreb vždy rešpektujem, to je niečo, čo nevieme ovplyvniť. Môžeme síce o tom debatovať, ale nemáme to v rukách.

Máte skupinu, ktorú si želáte?
Ani nie. Ani v minulosti, keď sme pred žrebom najmä v pohárových súťažiach čakali nejakých súperov, som nemal príliš veľa šťastia, takže ideálnu skupinu som si nezostavil. Nechávam to na osud, ale je pravda, že niektorých súperov by som v našej spoločnosti nerád videl.

Ktorí sú to?
Určite by som nechcel z najsilnejšej skupiny Španielov, majú veľmi kvalitný tím. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži, stretli sa s nimi v kvalifikačnej skupine a dokonca sme ich v Žiline zdolali, ale asi nie je v našich silách nad takým súperom vyhrať dva razy v priebehu krátkej doby, alebo vybojovať v dvoch stretnutiach z troch tri body. Z druhého koša by som sa rád vyhol Chorvátom. Majú silné mužstvo, ktoré dozrelo, má vysoké ciele, za ktorými jednoznačne pôjde, pre každého to bude ťažký súper. Z posledného koša je pre mňa najnepríjemnejším súperom Wales. Je to tím, ktorý sa opiera o silné národné cítenie, jeho hráči sú veľkí bojovníci a zároveň sú medzi nimi aj zaujímavé individuality schopné rozhodovať zápasy.

Turnaj odštartuje o pol roka. Dá sa tesne pred žrebom hovoriť o tom, aké sú postupové šance slovenských reprezentantov?
Nejde len o žreb a súperov, ktorých nám určí. O niektorých som hovoril, ale aj viacerí ďalší budú veľmi silní. My sa musíme v prvom rade pozerať na seba. Ak budeme dobre pripravení, vydáme na ihrisku všetky sily, o čo nemám teraz obavy, môžeme debatovať o ďalších veciach. Myslím si, že aj my máme kvalitné mužstvo, o čom sme už viackrát presvedčili.

Označili ste z každého koša jedno mužstvo, ktoré si neželáte. Existuje naopak niektorý súper z najsilnejšej skupiny, ktorého by ste privítali?
Výzvou by bolo Portugalsko na čele s Ronaldom. Je to mužstvo, ktoré má silné individuality, ale myslím si, že ak by sme podali kvalitný tímový výkon, mohli by sme sa s ním popasovať. Zaujímavé by mohlo byť aj Anglicko. Kolíska futbalu, kde hrá aj jedna z našich opôr. My sa môžeme oprieť o skutočnosť, že už sme dokázali držať krok aj s najsilnejšími súpermi, presvedčili sme sa o tom, že to ide. Ale už som naznačil – veľmi dôležité bude, v akom stave budeme my, v akej forme sa predstavíme.

Viete už, aký bude najbližší program mužstva?
Ten definitívne upresníme až po žrebovaní. Na budúci rok v marci sú dva asociačné termíny a v nich sa predstavíme v Írsku, pokiaľ nám tento tím nevyžrebujú do skupiny. Predtým by sme mali privítať v Trnave Izrael. Potom nás už čaká príprava na šampionát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Ján Kozák #ME 2016 vo futbale #Štefan Tarkovič #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...