Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vláda schválila časový plán výstavby Národného futbalového štadióna

Vláda Slovenskej republiky na stredajšom rokovaní schválila návrh ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu na ďalší postup v súvislosti s výstavbou Národného futbalového štadióna v Bratislave vrátane časového harmonogramu.

02.12.2015 13:24
Národný futbalový štadión Foto:
Vizualizácia pôvodného projektu Národného futbalového štadióna.
debata (8)

V ňom je potvrdený termín ukončenia prác najneskôr do 31. decembra 2017. Časový plán počíta s tým, že do 7. decembra bude Riadiacemu výboru predložený na schválenie odporúčaný finančný model, tzv. štúdia uskutočniteľnosti. Po jeho odsúhlasení nastane prevod nekomerčnej (športovej) časti projektu z NFŠ, a.s., na novú entitu „NewCO2“, nad ktorou bude mať stopercentnú kontrolu štát zastúpený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odhadovaný termín ukončenia transakcie bude podľa harmonogramu 14. kalendárny týždeň roku 2016.

Vláda Slovenskej republiky uložila Ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu SR Jurajovi Draxlerovi po uskutočnení transakčných rokovaní predložiť na rokovanie vlády aktualizovaný návrh ďalšieho postupu v súvislosti s výstavbou Národného futbalového štadióna v Bratislave, termín je do 31. marca 2016.

Štúdiu o možnostiach prevzatia projektu NFŠ štátom vypracovala audítorská spoločnosť KPMG. Odporučila v nej právne rozdelenie spoločnosti NFŠ, a.s. na dve samostatné spoločnosti. Na každú z nástupníckych spoločností by pritom presunuli aktíva, práva a záväzky spojené s komerčnou a samostatne nekomerčnou časťou projektu. Rezort školstva, vedy, výskumu a športu sa s hodnotiacou správou z finančného, daňového a právneho „due diligence“ plne stotožnil.

Národný futbalový štadión s predpokladanou kapacitou približne 20 000 miest vyrastie v areáli pôvodného štadióna ŠK Slovan Bratislava na Tehelnom poli a bude mať kategóriu 4 podľa smernice Európskej futbalovej únie (UEFA) pre infraštruktúru štadiónov. Štát mal poskytnúť na základe dotačnej zmluvy maximálne 27,2 milióna eur, pričom išlo o 40 percent z predpokladanej celkovej sumy – teda 68 miliónov eur na športovú časť. Pôvodne sa hovorilo o sume 45 miliónov eur. Na výstavbu štadióna v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie, ktoré začiatkom augusta vyhlásila akciová spoločnosť Národný futbalový štadión. Vyhodnotenie ponúk a výber zhotoviteľa sa však predlžuje, pretože Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skúma námietky proti vylúčeniu nemenovaného uchádzača v štádiu pred otváraním časti ponúk označených ako kritériá, ktorých súčasťou sú aj cenové ponuky.

Premiér Robert Fico začiatkom mája 2015 informoval, že vláda preberá na seba zodpovednosť za výstavbu NFŠ a je pripravená zabezpečiť finančné, technické aj personálne podmienky na vznik tohto stánku. Podnikateľ Ivan Kmotrík predtým oznámil, že rezignuje na snahu postaviť štadión. „Štadión musí byť naozaj národný, slúžiť predovšetkým na účely reprezentácie, súčasťou by malo byť aj sídlo SFZ, Sieň slávy. Využívať sa bude aj na koncerty či iné kultúrne podujatia,“ uviedol ešte v máji Robert Fico.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión