Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Je krásne, keď sa výzvy plnia

Ako československý reprezentant sa zúčastnil na majstrovstvách sveta i Európy, v pozícii futbalového kouča doviedol Košice do skupinovej fázy Ligy majstrov.

13.10.2015 07:14
Slovensko, Luxembursko Foto: ,
Marek Hamšík sa delí o radosť s Vladimírom Weissom.
debata (19)

Teraz dosiahol Ján Kozák ďalší prenikavý úspech. Slovenský národný tím pod jeho trénerským vedením premiérovo v histórii samostatnosti postúpil na kontinentálny šampionát.

„Ostatné dni boli nesmierne vyčerpávajúce, ale oplatilo sa. Nebolo jednoduché dať mužstvo dokopy po zbabranom stretnutí s Bielorusmi. Pocity sú úžasné. Na lavičku A-tímu SR som prišiel s tým, že ako hráč som zažil ME i MS. Povedal som si, čo keby sa mi to podarilo tiež v úlohe kormidelníka. Bola to pre mňa obrovská výzva. Je krásne, ak sa výzvy plnia,“ povedal 61-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom v pondelok večer na tlačovej besede po triumfe 4:2 v Luxembursku, ktorým Slovensko dalo bodku za vydarenou elimináciou o účasť na ME 2016 vo Francúzsku.

Pred záverečným desiatym kolom bojov v kvalifikačnej C-skupine z tábora SR bolo cítiť napätie. To opadlo v 24. min merania síl na Štadióne Josyho Barthela v Luxemburgu, keď otvoril skóre Marek Hamšík. Po jeho zásahu nastal výbuch radosti na striedačke hostí i medzi početnou enklávou slovenských fanúšikov na tribúnach. Chladnú hlavu si v danej chvíli zachoval brankár Matúš Kozáčik, ktorý upozornil Vladimíra Weissa, aby sa nevrátil na vlastnú polovicu a neumožnil tým Luxemburčanom rýchlo rozohrať do otvoreného poľa.

Hamšíka do prestávky napodobnili ešte Adam Nemec a Róbert Mak a zdalo sa, že je vybavené. “Hodnotí sa ľahko a dobre. Prvý polčas sme hrali fantasticky. Chlapci išli jednoznačne za gólom. Pokúšali sa o to futbalovo – kombináciou a ťahom na bránku protivníka,” rozplýval sa Kozák.

Po zmene strán to vyzeralo, že sa bude viac-menej iba dohrávať. Slováci sa len chceli baviť futbalom. To im však domáci začali kaziť po hodine hry. Najprv kapitán Mario Mutsch s rozhodujúcim prispením teču zaskočil Kozáčika a v 65. min na rozdiel jediného zásahu pokojne premeneným pokutovým kopom znížil Lars Gerson. Viac sa už zverenci Luca Holtza strelecky nepresadili a v nadstavenom čase rezultát ešte prikrášlil svojím druhým gólom v zápase a piatym v tejto eliminácii Hamšík.

“Asi sme typickí Slováci, veď za pár minút sme si zdramatizovali vývoj. Aj vtedy sme však mali dianie na trávniku pod kontrolou. Napokon sme pridali štvrtý zásah a veľmi ma potešil tiež výkon mužstva,” zhodnotil Kozák.

Pred duelom bolo zrejmé, že pokiaľ Slovensko získa tri body, udrží si priamu postupovú druhú priečku bez ohľadu na výsledky zvyšných účastníkov “céčka”. Viera vo vlastné sily sa odrazila aj na prístupe realizačného tímu počas súboja. „Akurát cez polčas som sa dozvedel, že Španieli vedú na Ukrajine 1:0 a potom mi spomenutý stav potvrdili ešte dve minúty pred koncom. Chlapci nevedeli, spoliehali sme sa na seba. Celú kvalifikáciu nám nikto nepomohol,“ prezradil skúsený lodivod.

Záver stretnutia možno trochu zbytočne ovplyvnila nervozita, žlté karty videli striedajúci Stanislav Šesták či kapitán Martin Škrtel. „Šestákov zákrok nebol pekný, okamžite som sa ospravedlnil trénerovi súpera. Škrtela dlho provokoval 18-ročný ‘cicák' (Christopher Martins, pozn.). Nechýba mu talent, ale mal by sa mierniť. Martin už má niečo za sebou,“ pripomenul luxemburskej nádeji Ján Kozák.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia