Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí futbalisti favorita nezaskočili, Španieli doma vyhrali 2:0

Slovenskí futbaloví reprezentanti po šiestich víťazstvách prišli o svoju stopercentnú bilanciu v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska, keď v sobotňajšom večernom stretnutí siedmeho kola spomenutej eliminácie podľahli silným domácim Španielom 0:2.

05.09.2015 20:39 , aktualizované: 22:50
Andres Iniesta, gól Foto: ,
Andres Iniesta zvyšuje na 2:0 pre Španielsko.
debata (2)

Skóre zápasu otvoril už v 5. min ľavý obranca Jordi Alba, náskok vysokého favorita zdvojnásobil v 30. min z pokutového kopu Andrés Iniesta. Úradujúci kontinentálni šampióni od úvodného streleného gólu boli pánmi na ihrisku, kombinovali však prevažne pred šestnástkou súpera, čím si občas vyslúžili piskot vlastného publika. Na nie príliš zaplnenom štadióne Municipal Carlos Tartiere v Oviede sa nenechali zahanbiť cestujúci slovenskí priaznivci, ktorých bolo počuť počas celého duelu.

Kvalifikačný duel Španielsko - Slovensko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
S podávačmi lôpt sa odfotil slovenský obranca...

Španielsko – Slovensko 2:0 (2:0) – hralo sa v Oviede
Góly: 5. Jordi Alba, 30. Iniesta (z pok. kopu), ŽK: 30. Kozáčik, 83. Tesák (obaja Slovensko), rozhodovali: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.) Zostavy:
Španielsko: Casillas – Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Fábregas (67. Santi Cazorla), Busquets, Iniesta (85. Koke) – David Silva, Diego Costa (75. Paco Álcacer), Pedro Rodríguez
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Saláta, Hubočan, Tesák – Greguš, Gyömbér, Hamšík (61. Duda) – Hrošovský (73. E. Sabo), Švento – Mak (46. M. Ďuriš)

Tréner SR Ján Kozák sa pri slnku zapadajúcom za astúrske vrchy, ktoré vrhalo na tribúny štadióna akoby symbolicky červenú farbu, odhodlal pre prekvapivú základnú zostavu. Na ľavom kraji obrany zažil debut v najcennejšom drese Lukáš Tesák, stred poľa vystužili Ján Greguš, Norbert Gyömbér, Patrik Hrošovský či Dušan Švento.

Na hrote operoval osamotený Róbert Mak. Práve on mal už v 5. min sľubnú príležitosť po tom, ako zobral loptu Sergiovi Ramosovi, ale netrafil priestor troch žrdí. O pár sekúnd prišlo gólové zakončenie na opačnej strane. David Silva našiel v pokutovom území ľavého obrancu Jordiho Albu a ten zblízka hlavou prekonal Matúša Kozáčika – 1:0. Po viac než dvadsiatich minútach sa do ojedinelého ataku vybrali hostia, no ich sobotňajší kapitán Marek Hamšík sa po Šventovej prihrávke nedostal ku strele. V 25. min zamotal hlavu niekoľkým obrancom SR David Silva, tým sa však podarilo zblokovať jeho pokus.

Takmer po polhodine po centri Cesca Fábregasa ďalšia hlavička Jordiho Albu išla nad brvno Kozáčikovej bránky. O chvíľu sa domáci dočkali pokutového kopu po súboji slovenského gólmana s Diegom Costom. S prehľadom ho premenil Andrés Iniesta – 2:0. V 33. min mal dobrú šancu na zvýšenie náskoku Iniesta, no netrafil. V 41. min Hamšík preveril prudkou strelou Ikera Casillasa, ale sobotňajší jubilant bol pripravený a vyrazil loptu.

Krátko po polčasovej prestávke striedajúci Michal Ďuriš krížnym projektilom len tesne minul španielsku bránku. V 56. min slovenská defenzíva zblokovala pokus Davida Silvu v nebezpečnom priestore. Z následnej dorážky neskóroval Fábregas. O šesť minút neskôr vyšiel z mikrosúboja David Silva – Kozáčik víťazne muž s dvojkrížom na hrudi, keď sa najaktívnejšiemu domácemu hráčovi vrhol pod nohy a zachránil. V 72. min mal po nožničkách Diega Costu možnosť tečovať opäť David Silva, ale na loptu nedosiahol ideálne. “La Furia Roja” už tretí gól napokon nepridala, nepresadil sa ani Sergio Busquets v nadstavenom čase.

Ján Kozák (tréner Slovenska, zdroj: RTVS): „Vedeli sme, do čoho ideme. Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, ktorý bol lepší a zaslúžene zvíťazil. Španieli iba potvrdili to, že ich futbal má vysokú kvalitu a ich mužstvo budúcnosť. Čoskoro budú opäť získavať tituly na majstrovstvách sveta a Európy. Škoda každej nepremenenej šance v súboji proti Španielsku, Robo Mak mal veľkú príležitosť. Keby dal gól … Ale na keby sa nehrá. Mrzí ma, že sme tak skoro inkasovali. Tým pádom Španieli nemuseli až tak riešiť situácie a my sme nemali až toľko šancí na protiútoky. Pred duelom proti Španielsku som ešte nemyslel na utorkový zápas proti Ukrajine, pretože som postavil typy hráčov, ktoré mali dobre vzdorovať domácim. Maka s Hamšíkom som potom stiahol z hry vedome, vtedy som už myslel na utorok.“

Róbert Mak (útočník SR, zdroj: RTVS): „Stále ma mrzí prvá šanca v úvode, mohli sme viesť. Taký je futbal, musíme sa s tým vyrovnať. Mali sme potom ešte nejaké pološance, ale videli sme kvalitu súpera. Brankár mi dobre zmenšil uhol, je mi to veľmi ľúto. Španieli boli lepší a zaslúžene zvíťazili. Nič sa nedeje, ideme do ďalšieho duelu. Bolo veľmi ťažké hrať futbal bez lopty, mali sme nejaké náznaky šancí. Na zápas proti Ukrajine všetci myslíme až od záverečného hvizdu dnešného stretnutia. Dali sme do toho všetko a chceme sa poďakovať fanúšikom, ktorí nás povzbudzovali na tribúnach i doma pri televízoroch.“

Marek Hamšík (stredopoliar a kapitán SR, zdroj: RTVS): „Mali sme niekoľko šancí, ale vedeli sme, že dnes to nebude ľahké. Španieli ukázali obrovskú silu. Ťažko hodnotiť taký zápas, pretože sme viac-menej bránili. Aj vo vlaňajšom domácom súboji proti tomuto súperovi sme hrali menej bez lopty, ale vtedy sme to lepšie ustáli. Teraz na nás čaká zápas roka s Ukrajinou. Hráme doma a musíme to využiť.“

Andrés Iniesta (stredopoliar a kapitán Španielska, zdroj: AP): „Cieľ získať v dnešnom stretnutí proti Slovensku tri body sme splnili. Odohrali sme dobrý zápas, sme spokojní. Všetkých nás však mrzí piskot fanúšikov pri každom dotyku Piquého s loptou. Teraz sa už sústredíme na utorkový kvalifikačný duel v Macedónsku.“

C-skupina:
    Z V R P S B
1. Španielsko 7 6 0 1 17:3 18
2. Slovensko 7 6 0 1 13:5 18
3. Ukrajina 7 5 0 2 12:3 15
4. Bielorusko 7 1 1 5 5:14 4
5. Luxembursko 7 1 1 5 4:17 4
6. Macedónsko 7 1 0 6 6:15 3

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #kvalifikácia ME 2016 #španielska futbalová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...