Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Oviede spomínajú na Dubovského. SFZ dostane od Realu pamätnú plaketu

Predstavitelia Realu Oviedo sa v sobotu - v deň zápasu Španielsko - Slovensko v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska - stretnú so zástupcami Slovenského futbalového zväzu (SFZ), aby im venovali plaketu na pamiatku tragicky zosnulého Petra Dubovského.

05.09.2015 17:13
debata
zväčšiť Peter Dubovský v drese Realu Oviedo. Foto: Archív Viliama Dubovského
dubovsky-oviedo Peter Dubovský v drese Realu Oviedo.

Slovenským novinárom to povedal správca a sprievodca v múzeu tohto španielskeho klubu Miguel Sanz. „Peter bol výnimočný hráč a skvelý človek. Všetci v Oviede si na neho pamätáme, zanechal tu výraznú stopu,“ vyhlásil Sanz.

V spomenutom múzeu má Peter Dubovský neodmysliteľné miesto po boku takých velikánov Realu Oviedo, akými boli Esteban Echevarría alebo Isidro Lángara. Druhý menovaný je podľa správcu expozície najslávnejším futbalistom histórie „Carbayones“. Lángara má dodnes v Primera Divisón najvyšší gólový priemer na jeden duel – 1,16.

V španielskej reprezentácii nastrieľal sedemnásť zásahov len v tucte vystúpení. Okrem toho je jediným hráčom, čo sa stal najlepším kanonierom v I. ligách troch rôznych kontinentálnych konfederácií: Európska futbalová únia (Real Oviedo/Šp.), Futbalová konfederácia Južnej Ameriky (San Lorenzo de Almagro/Arg.) i Futbalová konfederácia Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (Real Club Espaňa/Mex.). Echevarría je zasa dosiaľ jediným hráčom, čo dal v jednom stretnutí päť gólov Realu Madrid.

zväčšiť Peter Dubovský (vľavo) zanechal v Oviede... Foto: Archív Michala Zemana
Peter Dubovský Peter Dubovský (vľavo) zanechal v Oviede výraznú stopu.

V sekcii Petra Dubovského sa nachádza niekoľko fotografií slovenského futbalistu, jedna ešte z čias, keď proti Oviedu nastúpil vo farbách „bieleho baletu“. Najvzácnejšou relikviou však je dres Ovieda, ktorý mal odchovanec bratislavského Slovana na sebe pri predstavení na štadióne Espanyolu Barcelona. V takejto špeciálnej zeleno-modrej kombinácii totiž Real hral iba v tomto jednom prípade. Dubovského číslo desať si už nikdy neoblečie hráč, ktorého futbalovým domovom je stánok Municipal Carlos Tartiere.

Pri prechádzke múzeom a počúvaní výkladu cítiť, že Real Oviedo je špecifický klub a rozprávkový bol aj príbeh modernej renesancie astúrskeho tímu. Na začiatku tohto milénia sa dostal do ťažkých finančných problémov. Tie sa stali neúnosnými v úvode sezóny 2012/2013, keď prišli na pomoc obyvatelia mesta a začali s peňažnou zbierkou na záchranu svojho obľúbeného mužstva.

Iniciatívu rozniesol prostredníctvom twitteru istý britský žurnalista, správu následne rozšírili do sveta významné médiá v Spojených štátoch amerických, Rusku, ba aj Indonézii. Nikto nechcel, aby zanikol klub, ktorý vychoval Santiho Cazorlu, Juana Matu či Michua. Sedemnásteho novembra 2012 sa majiteľom stal Mexičan Carlos Slim, v tom čase najbohatší človek planéty.

Tento „vysloboditeľ“ má len najvyššie ambície a do pár rokov chce konkurovať gigantom La Ligy Realu Madrid a FC Barcelona. V závere minulého ročníka sa Slim osobne so šálom Ovieda zúčastnil na úspešnom barážovom zápase o postup do II. ligy.

debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #Peter Dubovský #Real Oviedo
Načítavajú sa športové výsledky...